မုန္လာဥနီ မ်ားမ်ားစားျခင္းက အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခေလ်ာ့က်

သီတင္းပတ္တိုင္း မုန္လာဥနီ (၃)ႀကိမ္မွ် စားသံုးသည့္ အမ်ိဳးသားမ်ားသည္ အဆိုပါကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ သာမန္ထက္ (၁၈)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ် ေလ်ာ့နည္းေနေၾကာင္း သိရွိရသည္။



မုန္လာဥနီ မ်ားမ်ားစားေသာ အမ်ိဳးသားမ်ား အေနျဖင့္ ေရရွည္တြင္ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့ နည္းေအာင္ ကာကြယ္ၿပီး ျဖစ္သြားေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေထာက္ခံခဲ့သည္။ သီတင္းပတ္တိုင္း မုန္လာဥနီ (၃)ႀကိမ္မွ် စားသံုးသည့္ အမ်ိဳးသားမ်ားသည္ အဆိုပါကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ သာမန္ထက္ (၁၈)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ် ေလ်ာ့နည္းေနေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ပညာရွင္မ်ားက အဆိုပါ အာနိသင္ သက္ေရာက္မႈ သည္ မုန္လာဥနီထဲတြင္ Carotenoid ပမာဏ ၾကြယ္ဝမ်ားျပားစြာ ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ဟု ယူဆထားသည္။ မုန္လာဥနီသည္ လူတိုင္းအတြက္ က်န္းမာေရးႏွင့္ သင့္ေတာ္ေသာ သစ္ဥသစ္ဖု တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ သတ္မွတ္ႏုိင္ေသာ္လည္း အမ်ိဳးသားမ်ားအတြက္ အဓိက ေကာင္းက်ိဳးျဖစ္တည္ေစေၾကာင္း သုေတသန ရလဒ္မ်ားက ညႊန္ျပလွ်က္ ရွိသည္။



မုန္လာဥနီကဲ့သို႔ပင္ အခ်ိဳ႕ေသာ အေရာင္အေသြး ေတာက္ပရႊမ္းစိုသည့္ အခ်ိဳ႕ေသာ သစ္သီးသစ္ဥ မ်ားသည္လည္း အလားတူ အာနိသင္ေကာင္းမ်ိဳး ရွိႏုိင္ေၾကာင္း ဥေရာပထုတ္ Nutrition ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ Carotenoid အားျဖည့္စားသံုးျခင္းသည္ ဆီးႀကိတ္တြင္ ကင္ဆာႀကိတ္မ်ား ဖြံ႕ၿဖိဳးလာႏုိင္ရန္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ေလ်ာ့ပါးသြားေစေၾကာင္း သိရသည္။ ယခုေဖာ္ျပခ်က္သည္ တရုတ္ႏုိင္ငံ၊ ရွီဂ်ီအန္း တကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ယခင္စမ္းသပ္မႈမ်ားကို ျပန္လည္စုရံုး အေျဖရွာၿပီး ေလ့လာခဲ့သည့္ စစ္ေဆးမႈ ရလဒ္ကို အေျခတည္ထားျခင္း ျဖစ္သည္။

Meta-Analysisဟု ေခၚေဝၚသည့္ အဆိုပါ သုေတသန လုပ္ေဆာင္မႈမ်ိဳးသည္ ယခင္က တကြဲ တျပား ေဆာင္ ရြက္ထားသည့္ ဦးတည္ခ်က္ တူညီေသာ သုေတသန မွတ္တမ္းမ်ားကို ေပါင္းစု ေလ့လာ သည့္ သေဘာမ်ိဳး ျဖစ္သည္။ သုေတသန ရလဒ္အမ်ားစုက မုန္လာဥနီသည္ျဖစ္ေစ၊ အျခားေသာ အေရာင္ေတာက္ပသည့္ အသီးအႏွံ အမ်ိဳးအႏြယ္ အခ်ိဳ႕သည္ျဖစ္ေစ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးသည့္ စြမ္းရည္ထူးမ်ိဳး ရွိေနသည္ဟု ေထာက္ခံထားေၾကာင္း သိရွိရသည္။

Planet Myanmar Network

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...