ျမန္မာႏိုင္ငံလူဦးေရ၏ ထက္ဝက္နီးပါး ေသြးတိုးေရာဂါ ခံစားေနရဟုဆို

 
ရန္ကုန္၊ မတ္ ၂၇

ကမၻာေပၚတြင္ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈအမ်ားဆုံး စာရင္းဝင္ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ လက္ရွိလူဦးေရ၏ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္း နီးပါးမွာ ေသြးတိုးေရာဂါ ခံစားေနရေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ (WHO) ၏ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ကာကြယ္ထိန္းသိမ္းေရး စီမံခ်က္မန္ေနဂ်ာ ေဒါက္တာတင့္ေဆြလတ္ က ေျပာၾကား သည္။

ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ စားသုံးမႈ ျမင့္မားျခင္းေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားျခင္းျဖစ္ၿပီး ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီး အတြင္းရွိ ေမွာ္ဘီႏွင့္ လွည္းကူးၿမဳိ႕နယ္ တို႔မွ လယ္သမားမိသားစု မ်ားတြင္ သုေတသန ေတြ႔ရွိခ်က္မ်ားအရ အဆိုပါေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္း ထက္ဝက္အထိ ျမင့္တက္ေနေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာဆိုသည္။

"ေဒါင္ေဒါင္ျမည္တဲ့ လယ္သမားႀကီး ေတြကို ေသြးတိုးစစ္ေတာ့ အေယာက္ ၁၀၀ မွာ ၅၀ က ေသြး တိုးျဖစ္ေနတယ္" ဟု ၄င္းက စိုးရိမ္ဖြယ္ ေျပာၾကားသည္။

ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားသူမ်ားသည္ သာမန္ေနထိုင္သူမ်ားထက္ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါ ကူးေျပာင္းႏႈန္း ထက္ဝက္ နီးပါး ပိုျမင့္ေၾကာင္း၊ ယင္းအတြက္ ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူမ်ားအတြက္ အစားအေသာက္၊ အေနအထိုင္ ဆင္ျခင္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာတင့္ေဆြလတ္က ဆက္လက္ေျပာဆိုသည္။

အဆိုပါ ေသြးတိုးႏွင့္ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ မ်ားသည္ ၿမဳိ႕ျပေဒသတြင္ ျဖစ္ပြားႏႈန္းပိုျမင့္ၿပီး ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ေဒသ တြင္း က်န္းမာေရးဖိုရမ္၌ တင္ျပခ်က္အရ လူဦးေရ၏ ၄၂ ရာခိုင္ႏႈန္းတြင္ ေသြးတိုး လကၡဏာမ်ား ေတြ႔ရွိၿပီး အေရွ႕ေတာင္ အာရွေဒသတြင္ ျဖစ္ပြားႏႈန္း အမ်ားဆုံး ျဖစ္ေၾကာင္း အဆိုပါဖိုရမ္ သုေတသန စာတမ္းအရ သိရွိရသည္။

ေသြးတိုးေရာဂါ ကာကြယ္ရန္ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငါးပိ၊ ငံျပာရည္မ်ား ေလွ်ာ့စားၿပီး အစားအစာ ပမာဏကို သင့္တင့္ မွ်တစြာ စားသုံးသင့္ေၾကာင္း၊ ယင္းအျပင္ စားသုံး ရန္မသင့္ေသာ ဆီေၾကာ္အစားအစာမ်ား ကိုေရွာင္ၾကဥ္ သင့္ေၾကာင္း အေထြေထြ ေရာဂါကုဆရာဝန္ တစ္ဦးက ဆိုသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေသြးတိုး ၊ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ လကၡဏာမ်ားသည္ အလုပ္လုပ္ႏိုင္ေသာ အသက္ ၄၀ ႏွင့္ ၆၀ ၾကား အသက္အ႐ြယ္မ်ားတြင္ ေတြ႔ရေသာေၾကာင့္ လူမႈစီးပြားေရး အတြက္ ထိခိုက္မႈမ်ားစြာ ရွိေၾကာင္း က်န္းမာေရး အသိုင္းအဝိုင္းက သုံးသပ္သည္။

The Voice Weekly

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...