ဖရဲသီးစားလွ်င္ ေသြးတိုုးက်ႏိုုင္ျပီး ႏွလံုုးေရာဂါႏွင္႔ ေလျဖတ္ျခင္းကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္



အခုုအခ်ိန္ဟာ ျမန္မာႏိုုင္ငံမွာ ေႏြရာသီေရာက္ျပီး ပူျပင္းလွတာမိုု႔ ဖရဲသီး ေတာ္ေတာ္စားႀကတဲ႔ ရာသီ ျဖစ္ပါ တယ္..။ စာေရးသူ ငယ္စဥ္က ဇာတိ ပ်ဥ္းမနားျမိဳ႔မွာ အဖိုုးအဖြားအိမ္နဲ႔ ေနရင္း ေႏြရာသီေနပူပူထဲမွာ ဖဲသီးစိပ္ေတြထည္႔ထားတဲ႔ လင္ပန္းကိုု ေခါင္းေပၚမွာ ရြက္ထားတဲ႔ ဖရဲသီးသည္ အိမ္ေရွ႔က ျဖတ္သြားတာရင္ ”ဖရဲသီးသည္ လာပါဦး” ဆိုုျပီး အားရပါးရ ၀ယ္စားေလ႔ရွိႀကတာ သတိရမိပါတယ္။

ဖရဲသီး ႀကဳိက္သူေတြအတြက္ႀကားရတဲ႔ ေကာင္းသတင္းတစ္ခုုကေတာ႔ ဖရဲသီးစားရင္ ေသြးတိုုးေရာဂါ အတြက္ ေကာင္းပါတယ္တဲ႔။ ၀တဲ႔သူေတြမွာဆိုုရင္ ဖရဲသီးက ႏွလံုုးတိုုက္ခိုုက္မႈကိုု နည္းေအာင္ေတာင္ လုုပ္ႏိုုင္ပါတယ္တဲ႔။

ဖရဲသီးဟာ ေအေအ္တာေသြးေႀကာမႀကီး (Aorta)နဲ႔ ႏွလံုုးေတြအေပၚမွာ ဖိအားနည္းေစပါတယ္။ အေအး ဒဏ္ကိုုခံရဲတဲ႔သူမွာေတာင္ ႏွလံုုးအေပၚမွာ ဖိအားနည္းေစႏိုုင္ပါတယ္။ အရမ္းေအးတဲ႔အခါ လူေတြဟာ ႏွလံုုး တိုုက္ခိုုက္ခံရမႈကိုု ပိုုျပီးခံႀကရပါတယ္။ ျဖစ္ရတဲ႔ အေႀကာင္းရင္းကေတာ႔ ကိုုယ္ခႏၱာကိုု ေႏြးေအာင္လုုပ္ လိုု႔ ႏွလံုုးေပၚမွာ ဒဏ္ျဖစ္ေစလိုု႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီဒဏ္ေတြေႀကာင္႔ ႏွလံုုးကဒဏ္ပိျပီး ႏွလံုုးတိုုက္ခိုုက္ခံရျခင္း နဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္းေတြက်ုု ျဖစ္ေစပါတယ္။ သိပၺံပညာရွင္ေတြ ေတြ႔ရွိထားတာကေတာ႔ ဖရဲသီးဟာ ၀တဲ႔ သူေတြမွာ အရမ္းေအးတဲ႔ ရာသီဥတုုမွာေတာင္ ေသြးတိုုးကိုု ေတာ္ေတာ္ေလး က်ေစပါတယ္တဲ႔။

အေမရိကန္ေသြးတိုုးေရာဂါဂ်ာနယ္မွာ ေရးသား ေဖာ္ျပထားတဲ႔ ဒီေဆးသုုေတသန စာတမ္းအရဆိုုရင္ ဖရဲသီးဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ျပီး ေအးတဲ႔ရာသီမွာ ႏွလံုုးေရာဂါေတြကိုု ျဖစ္တာ နည္းေစႏိုုင္ပါတယ္။
ဖေလာ္ရီဒါျပည္နယ္တကၠသိုုလ္က ပေရာ္ဖက္ဆာ Arturo Figueroa ေျပာတာက ဖရဲသီးထဲက ဓာတ္ေႀကာင္႔ ႏွလံုုးနဲ႔ ေအေအာ္တာ ေသြးေႀကာမႀကီး (Aorta)ထဲမွာ ဖိအာကိုု နည္းသြားေစပါတယ္။

သုုေတသီေတြဟာ သက္လတ္အရြယ္ အမ်ိဳးသားနဲ႔ အမ်ိဳးသမီးေတြကိုု ေလ႔လာခဲ႔ႀကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ သုုေတသန စမ္းသပ္ခံပါ၀င္တဲ႔သူေတြကိုု ေရေအးထဲမွာစိမ္ျပီး ေသြးေပါင္ခ်ိန္ေတြကိုု တိုုင္းပါတယ္။ ျပီးေတာ ႔ဖရဲသီးထဲက ဓာတ္ေတြကိုု စားသံုုးေစပါတယ္။ အဲဒီဧုုတ္ေတြကေတာ႔ amino acid L-citrulline နဲ႔ L-arginine ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ပါ၀င္သူေတြကိုု အုုပ္စုု ၂ခုခြဲျပီးေတာ႔ စမ္းသပ္ပါတယ္။ေတြ႔ရွိခ်က္အရ ဖရဲသီးထဲက ဓာတ္ေတြကိုု စားသံုုးတဲ႔အခါ ေအးရင္ေတာင္မွာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ မတက္ပဲ ရွိတာက္ုု ေတြ႔ရပါ တယ္တဲ႔။

အရမ္းေအးတဲ႔ အေျခအေနမွာေတာင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုု က်ေစရင္ ပူျပင္းတဲ႔ရာသီမွာလည္း အက်ိဳး အာနိသင္ ရွိႏိုုင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကိုု ၃ စိပ္ စားရင္ေတာင္ ေသြးတိုုးေရာဂါကိုု တြန္းလွန္ႏိုုင္တယ္လိုု႔ ေျပာပါ တယ္။

ဒီသတင္းေႀကာင္႔ ဖရဲသီး စားသံုုးသူေတြ ပိုုျပီးေတာ႔ မ်ားလာႏိုုင္ပါတယ္။ တန္ေဆး လြန္ေဘးမိုု႔လိုု႔ အရမ္း စားရင္ေတာ႔ ေသြးခ်ိဳ ဆီးခ်ိဳ ရွိသူေတြအေနနဲ႔ေတာ႔ ဂရုုစိုုက္သင္႔ပါတယ္။ ဖရဲသီး စားတာနဲ႔အတုူ ဆားဓာတ္ ကိုုလည္း ေလွ်ာ႔စားသင္႔ပါတယ္။ ေသြးတိုုး မရွိေသးသူေတြေတာင္မွ ဆား စားသံုုးမႈကိုု ေလွ်ာ႔ခ်သင္႔ပါ တယ္။ ပူအိုုက္လြန္းလွတဲ႔ ေႏြရာသီမွာ ဖရဲသီးကိုုစားရင္း ရင္မွာေအးျမႏိုုင္ပါတယ္။

က်န္းမာရႊင္လန္းႀကပါေစ

ျမန္မာႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္း

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...