ေဘးအႏၱရာယ္ကိုၿဖစ္ေစေသာ အစားအစာမ်ားရဲ႕ အဆိပ္ေၿဖေဆးမ်ား



✿ ဝက္ဆားနယ္ေၿခာက္ ၊ ဝက္အူေခ်ာင္း ၊ ငါးေၿခာက္၏ အဆိပ္ေၿဖေဆးက လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းၿဖစ္ပါ တယ္။ ဝက္ဆားနယ္ေၿခာက္ ၊ ဝက္အူေခ်ာင္း ၊ bacon ၊ အစားအစာမ်ားက စားေကာင္းတဲ႔အၿပင္ အခ်ိန္ၾကာရွည္စြာ အထားခံနိင္တာမို႕လုူတိုင္းနွစ္သက္ၾကပါတယ္ ။ ဒါေပမယ္႔ လြန္ကဲေသာဆားၿဒပ္ပါဝင္ၿပီး အသားကို ၾကာရွည္ ဆားနယ္သိပ္ရတာေၾကာင္႔ နိုက္ထရိုစမင္း Nitrosamine ကိုၿဖစ္ေစၿပီး လုူခႏၶာကိုယ္ ထဲေရာက္သြားတဲ႔အခါ မွာ ကင္ဆာေရာဂါကိုၿဖစ္ေစတဲ႔ Dimethylnitrosamine ၿဒပ္ အၿဖစ္သို႕ေၿပာင္းလဲ သြားပါတယ္ ။

✬ အဆိပ္ေၿဖေဆးက လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းၿဖစ္ပါတယ္ ။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းက ေဘးအႏၱရာယ္ ကိုၿဖစ္ေစေသာၿဒပ္ေတြကို ပ်က္ၿပားေစပါတယ္ ။ ေန႔တိုင္းလက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ၿခင္းက က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကုူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။ ငါးေၿခာက္ ၊ဝက္ဆားနယ္ေၿခာက္ ၊ဝက္ေပါင္ေၿခာက္ ေပါင္း (သို႕) ခ်က္စားတဲ႔အခါ ရွာလကာရည္ (သို႕) သံပရာရည္ အနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး က်က္ေအာင္ခ်က္ၿခင္းၿဖင္ ႔နိုက္ထရိုစမင္း Nitrosamine ကို ပ်က္ၿပားေစပါတယ္ ။

✿ အီၾကာေကြး၏ အဆိပ္ေၿဖေဆးက ပဲနို႕ရည္ၿဖစ္ပါတယ္ ။ အီၾကာေကြးထဲမွာ မ်ားေသာအားၿဖင္႔ ေက်ာက္ ခ်ဥ္ထည္႔ထားပါတယ္။ အလွႈမီနီယမ္ၿဒပ္ aluminum ပါတာမို႕လုူခႏၶာကိုယ္ကစုပ္ယုူၿပီးေနာက္
ဦးေနွာက္ဆဲလ္မ်ား ထုတ္လုပ္မွႈကို ထိခိုက္ေစတယ္။ အလွႈမီနီယမ္ၿဒပ္က ခႏၶာကိုယ္ၿပင္ပသို႔ ထုတ္ပစ္ဖို႕ မလြယ္ကူတာမို႔ ကိုယ္ခႏၶာထဲမွာ စုစည္းက်န္ရစ္ေနတတ္ပါတယ္ ။ ၾကာလာေတာ႔ ခႏၶာကိုယ္ကို ထိခိုက္နိင္ပါတယ္ ။ မွတ္ဥာဏ္မေကာင္းေတာ႔ၿခင္း ၊ စိတ္ဓာတ္က်ၿခင္း၊ စိတ္တို စိတ္ေဒါသထြက္ၿခင္း ၊ပိုဆိုးပါက အၾကိဳဇရာအိုေရာဂါကိုၿဖစ္ေစတယ္ ။

✬အဆိပ္ေၿဖေဆးက ပဲနို႕ရည္ၿဖစ္ပါတယ္ ။ ပဲနို႕ရည္တြင္ မ်ားၿပားေသာ Lecithin ၿဒပ္ပါတာမို႕ မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းေစပါတယ္။ ကယ္လဆီယမ္ၿဒပ္ Calcium လည္း ပါဝင္တာမို႔ အရိုးအတြက္အေထာက္ အကုူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။

✿ ခ်ဥ္ဖတ္ ၏ Sauerkraut အဆိပ္ေၿဖေဆးက Kiwi ကီဝီသီးၿဖစ္ပါတယ္။ ခ်ဥ္ဖတ္ကို လုူတိုင္းၾကိဳက္နွစ္ သက္ၾကပါတယ္။ ဆားစိမ္ထားတာမို႕ဗီတာမင္စီ မရွိေတာ႔ပါ။ ခ်ဥ္ဖတ္ထဲတြင္ ေအာက္စီလစ္အက္စစ္ oxalic acid နွင္႔ကယ္လဆီယမ္ၿဒပ္ ပါတာမို႕အုူက အလြယ္တကူစုပ္ယူၿပီး ေက်ာက္ကပ္က ၿပင္ပသို႕ ထုတ္တဲ႔အခါ ဆီးလမ္းေၾကာင္းမွာ ေက်ာက္တည္တတ္ပါတယ္ ။ အခ်ဥ္သိပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ နိုက္ထရိတ္ Nitriteမ်ားပါဝင္ၿပီးခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္တဲ႔အခါမွာ ကင္ဆာေရာဂါကိုၿဖစ္ေစေသာ နိုက္ထရိုစမင္း nitrosamine အၿဖစ္သို႕ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္ ။

✬ အဆိပ္ေၿဖေဆးက Kiwi ကီဝီသီးၿဖစ္ပါတယ္။ မ်ားၿပားေသာဗီတာမင္မ်ား ပါဝင္ေသာ သစ္သီးမ်ားကို စားၿခင္းၿဖင္႔ ကင္ဆာေရာဂါကိုၿဖစ္ေစေသာနိုက္ထရိုစမင္းၿဒပ္ကို ပ်က္ၿပားေစပါတယ္။ အစာအိမ္ ကင္ဆာ နွင္႔ အစာအိမ္ၿပြန္လမ္းေၾကာင္းကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ပြားမွႈကိုေလွ်ာ႔နည္းေစပါတယ္။ ကီဝီသီးတြင္ ဗီတာမင္စီ အမ်ားဆံုးပါဝင္တာမို႔ ကီဝီသီးတစ္လံုးက လုူတစ္ေယာက္စာ တစ္ေန႕လိုအပ္တဲ႔ ဗီတာမင္စီ နဲ႔ညီမွ်ပါတယ္။

✿ Hot pot ေပာာ႔ေပါ႕ရဲ႕ အဆိပ္ေၿဖေဆးက ကြ်ဲေကာသီးၿဖစ္ပါတယ္။ အလြယ္တကုူ အပုူၾကီးသူမ်ား အတြက္ (သို႕) ခံတြင္း၌ အပုူဖုေပါက္ သူမ်ားအတြက္ အေၿဖအေနပိုဆိုး သြားတတ္ပါတယ္။ မၾကခ ဏ ေကာင္းသြား လိုက္ၿပန္ၿဖစ္လိုက္ ၿဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။ အစာအိမ္ၿပြန္လမ္းေၾကာင္းနွင္႔ ခံတြင္း ကင္ဆာကို တိုက္တြန္းနိင္ပါတယ္။ ေပာာ႔ေပါ႕က အပုူၾကီးတတ္တဲ႔အၿပင္ ေဂါက္နာေရာဂါကိုပါ ၿဖစ္ေစ နိင္ပါတယ္ ။

*** ဆားဓာတ္အမ်ားဆံုး ပါတာမို႕ ေပာာ႕ေပါ႔ စားၿပီးလွ်င္ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ ေက်ာက္ကပ္အတြက္ တာဝန္ပိုသြားတတ္ပါတယ္ ။

✬အဆိပ္ေၿဖေဆး က (ေရွာက္ခါးသီး)ကြ်ဲေကာသီးၿဖစ္ပါတယ္။ အဆီအစိမ္႔ အစပ္ (မာလာ ပာင္း) ေပာာ႕ေပါ႕သံုးေဆာင္ၿပီးေနာက္ ကြ်ဲေကာသီးကို စားၿခင္းၿဖင္႔ အပုူက် ၊ အဆီအစိမ္႕အစပ္ေတြကို ၿပယ္ပ်က္ေစၿပီး သရက္ရႊက္ အတြက္အေထာက္အကူၿပဳပါတယ္ ။

✿ အသားကင္မ်ားရဲ႕အဆိပ္ေၿဖေဆးက ကဇြန္းဥဖုတ္ (စိမ္းစားဥ) ၿဖစ္ပါတယ္။ တုတ္ထိုးအသားကင္ အစရွိေသာ ကင္စားေသာ အစားအစာအမ်ိဳးမ်ိဳးကို မီးေသြး (မီးကင္ )လိုက္တဲ႔အခါ ပါဝင္တဲ႔ Benzopyrene က ခႏၶာကိုယ္ေရာက္တဲ႔အခါ အစာအိမ္ကင္ဆာကိုၿဖစ္ေစနိင္ပါတယ္ ။

✬အဆိပ္ေၿဖေဆးက ကဇြန္းဥဖုတ္ (စိမ္းစားဥ) ၿဖစ္ပါတယ္ ။ အသားကင္မ်ားကို သံုးေဆာင္ၿပီးေနာက္ ကဇြန္းဥဖုတ္(သို႕)စိမ္းစားဥ ထဲတြင္ သစ္ေစးဓာတ္ cellulose အမ်ားဆံုး ပါဝင္တာမို႕အသားကင္ထဲတြင္ ပါဝင္ေသာေဘးအႏၱရာယ္ကို ၿဖစ္ေစတဲ႔ အဆိပ္မ်ား ကို ခႏၶာကိုယ္ၿပင္ပသို႕ဖယ္ထုတ္နိင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။
အသားကင္ထဲမွ မ်ားၿပားေသာအဆီဓာတ္မ်ားကို ခႏၶာကိုယ္က မစုပ္ယုူနိင္ေအာင္ ပာန္႕တားနိင္စြမ္းရွိ ပါတယ္ ။

✿ ေဆးဘဲဥရဲ႕ အဆိပ္ေၿဖေဆးက ပဲၿပား (တို႕ပာူး) ၿဖစ္ပါတယ္။ ေဆးဘဲဥကို လုူတိုင္းၾကိဳက္နွစ္သက္မွာပါ ။ တရုတ္ ၊ ထိုင္း .ယုူနန္လုူမ်ိဳး မ်ားက အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္စားၾကပါတယ္ ။(ေဆးဘဲဥေၾကာ္ ၊ေဆးဘဲဥ ပ္) ေဆးဘဲဥလုပ္ရာတြင္ အနည္းနွင္႔အမ်ား ခဲဓာတ္ lead ပါပါတယ္။ ခဲဓာတ္မ်ားမ်ားစားမိလွ်င္ အသိဥာဏ္ေလွ်ာ႔နည္းလာၿခင္း၊ အာရံုေၾကာ ကိုထိခိုက္နိင္ၿခင္း ၊ နားမၾကားၿခင္း ၊ သင္ယုူနိင္စြမ္း (အသိဥာဏ္) ေလွ်ာ႔နည္းလာ နိင္ပါတယ္။

✬ အဆိပ္ေၿဖေဆးက ပဲၿပား (တို႕ပာူး) ၿဖစ္ပါတယ္။ ေဆးဘဲဥ နဲ႕ပဲၿပားက လိုက္ဖက္ညီတဲ႔ အစား အစာၿဖစ္ပါတယ္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္ ပါဝင္ေသာ သစ္ေစးက အစားအစားထဲတြင္ ပါဝင္ေသာ ခဲဓာတ္က အစာအိမ္က စုပ္မယုူသြားနိင္ေအာင္ပာ န္႔တားနိင္ပါတယ္။ ကယ္လဆီယမ္ဓာတ္ ပါဝင္တာမို႔လည္း ခဲဓာတ္ကိုတားဆီးနိင္ပါတယ္။ တို႕ပာူးက လုူခႏၶာကိုယ္ထဲမွာေရာက္ သြားတဲ႔ ခဲဓာတ္ကို ပ်က္ၿပားေစၿပီး
ခႏၶာကိုယ္ေသြးေၾကာထဲမွ သတၱဴ ဓာတ္စုစည္းၿခင္း ကိုေလွ်ာ႔နည္းနိင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

ခ်စ္ခင္ေလးစားရေသာ သူငယ္ခ်င္းတို႕ ........ ေန႕စဥ္စားသံုးေနတဲ႔အစားအစာတိုင္းက စားတတ္ ရင္ ေဘးအႏၱရာယ္ မၿဖစ္နိင္ပဘုူး ။ ခ်ိန္ဆနိင္ရင္ေတာ႔အေကာင္းဆံုးပါ။ အမ်ားစု ၾကိဳက္နွစ္သက္ေသာ ပာင္းေတြၿဖစ္တာမို႕ သူငယ္ခ်င္းမ်ားကိုမွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုး က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ

Page ၀န္ေဆာင္မွဳေပးျခင္းမွ ျပန္လည္မွ်ေ၀ပါသည္။

~~~♥♥♥ Jin Li Chao ღ(✿‿✿)ღ
Myanmar Forward

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...