သႀကၤန္အတြင္း ေထြလီကာလီ



သႀကၤန္တြင္း ပ်င္းရင္ ေထြလီကာလီေလးေတြ လုပ္စားႏုိင္ဖို႔ နည္းေလးေတြကို ဒီတစ္ပတ္မွာ ေရးေပးဖုိ႔ စီစဥ္ထားပါတယ္။

ပထမဆံုး ပန္းသီးလီမြန္ေဆာ့စ္ လုပ္နည္းကုိ ေရးထားပါတယ္။ သူ႔ကုိေတာ့ အခ်ဥ္ဓာတ္ေလး ကဲခ်င္တာမို႔ Granny smith လုိ႔ေခၚတဲ့ ပန္းသီးအစိမ္းေရာင္ေလးေတြနဲ႔ ခ်က္ထားပါတယ္။

အခ်ဳိပဲတည္းတည္း၊ ဟင္းအတြဲအေနနဲ႔ပဲစားစား ႀကိဳက္သလုိ တြဲဖက္ႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ မွာ ပုလင္းထဲကုိထည့္ၿပီး ေလလံုေအာင္ထားရင္ သံုးရက္ေလာက္ ေကာင္းေကာင္း
ထားႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ cranberry ေဆာ့စ္ပါ။ သူ႔ကုိေတာ့ ရယ္ဒီမိတ္ ၀ယ္လုိ႔ရေပမယ့္ ၿဖိဳးက အေမႊးအႀကိဳင္ေလးေတြေပါင္းစပ္ၿပီး ကုိယ့္စိတ္ႀကိဳက္ ျပန္ခ်က္ေလ့ရွိပါတယ္။ သူလည္းပဲ ခ်ဥ္ျဖံဳးျဖံဳးေလးရွိတာမို႔ အအီေျပအေနနဲ႔ အခ်ဳိပြဲစာ လုိမ်ဳိးပဲျပင္ျပင္၊ ဟင္းအတြဲအေနနဲ႔ျဖစ္ျဖစ္
ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး အဆင္ေျပပါတယ္။

ပန္းသီးစိမ္း လီမြန္ေဆာ့စ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

Granny smith ပန္းသီးစိမ္း ၄ လံုး
သံပ႐ိုသီး ၁ လံုး (အခြံကုိ ပါးပါးေလးျခစ္ယူၿပီး အရည္ညႇစ္ယူမယ္)
Brown သၾကား (မုန္႔ဖုတ္ရာမွာသံုးတဲ့ သၾကား) (သို႔) သဘာ၀သၾကား စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၈ ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

ပန္းသီးစိမ္းေတြကုိ အခြံခြာ၊ အေစ့ထုတ္ၿပီး အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါ။

ေနာက္ သံပ႐ိုသီးအရည္ စားပြဲဇြန္းႏွစ္ဇြန္းကုိ ေရႏွင့္ဆတူေရာကာ အုိးတစ္အုိးထဲမွာ ပန္းသီးမ်ားႏွင့္
အတူ ေရာထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။

မီးမျပင္းတျပင္းကုိသံုးၿပီး အရည္မ်ား ပြက္သည္အထိ တည္ပါ။

အုိးပြက္လွ်င္ပြက္ခ်င္း မီးကုိေလွ်ာ့ကာ အဖံုးအုပ္ၿပီး ပန္းသီးမ်ား ႏူးအိလာသည္အထိ ျပဳတ္ပါ။

ေနာက္ ဆား၊ သၾကားႏွင့္ လီမြန္ အခြံေလးမ်ားကုိထည့္ၿပီး ေမႊကာ အေအးခံထားပါ။

ပန္းသီးေဆာ့စ္ ခပ္ေႏြးေႏြးေလးရွိလာခ်ိန္မွာ blender ထဲသုိ႔ ထည့္ၿပီးေမႊပါ။

ပန္းသီးအႏွစ္ ပ်စ္ေစးေစးေလးျဖစ္လာရင္ ေမႊစက္ကိုရပ္ၿပီး ဖန္ပုလင္းထဲသုိ႔ ေျပာင္းထည့္ကာ
အပူ၊ အေအး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သလုိ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

႐ိုး႐ိုးဘီစကြတ္ ႏွစ္ခုအၾကား၊ Sponge ကိတ္မုန္႔ႏွစ္ခုအၾကား ပန္းသီးလီမြန္ေဆာ့စ္ ေအးေအးေလး
ကုိညႇပ္ၿပီး စားရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။

ဒါမွမဟုတ္ ၀က္သားကင္တုိ႔၊ roast လုပ္ထားတဲ့ ၀က္သားတုိ႔နဲ႔တြဲၿပီး ပန္းသီးလီမြန္ေဆာ့စ္
ေႏြးေႏြးေလးနဲ႔ စားရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။

အဲဒီလုိ စားမယ္ဆုိရင္ေတာ့ သၾကားကုိ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာေလာက္သာ ထည့္ပါ။

သၾကားကုိ သဘာ၀သၾကား သံုးပါတယ္။ သူက အေရာင္ ညိဳညစ္ညစ္ ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။
သန္႔စင္ထားတဲ့ သၾကားအျဖဴေတြကုိ သုံးမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဓာတုေဗဒဆိုးေဆးမ်ားကုိသံုးၿပီး
သန္႔စင္ျခင္းမရွိဘူးဆုိတဲ့ ေထာက္ခံခ်က္မ်ဳိး ပါတာမ်ဳိးကို ၀ယ္ယူသင့္ပါတယ္။

ခရမ္ဘယ္ရီေဆာ့စ္ (Cranberry)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

SW တံဆိပ္ ခရမ္ဘယ္ရီေဆာ့စ္ ဘူးတစ္၀က္
ေထာပတ္စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဖာလာေစ့ ၃ ေစ့
ေလးညႇင္း ၄ ပြင့္
ဆား အနည္းငယ္

ျပင္ဆင္ပံု

ေထာပတ္ကုိ ညသညnon stick fried pan (မတူးႏိုင္တဲ့ ဒယ္အုိး) ထဲထည့္ကာ မီးေအးေအးျဖင့္
အရည္ေပ်ာ္ေအာင္ တည္ထားပါ။

ၿပီးရင္္ ဖာလာေစ့နဲ႔ ေလးညႇင္းပြင့္မ်ားကုိ ထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ။

တစ္မိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ၿပီးရင္္ ခရမ္ဘယ္ရီေဆာ့စ္မ်ားကုိ ေလာင္းထည့္ကာ မီးေအေအးေလး
ျဖင့္ ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။

အခ်ဳိပြဲအတြက္ဆုိရင္ေတာ့...

သၾကား စားပြဲဇြန္းႏွစ္ဇြန္းကုိ ေရေႏြး စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္းနဲ႔ ေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။

ေနာက္ မီးေအးေအးနဲ႔ ၄ - ၅ မိနစ္ေလာက္ အုိးကုိ တည္ထားကာ ေမႊၿပီး မီးဖိုမွခ်ကာ အေအးခံပါ။

ၿပီးရင္္ သူ႔ကုိလည္း sponge ကိတ္မုန္႔လုိမ်ဳိး ကိတ္မုန္႔မ်ားနဲ႔ ညႇပ္ၿပီး တြဲစားလုိ႔ရပါတယ္။

စိတ္ရွည္ၿပီး အလွအပေလးေတြ၊ ကုိယ္ပုိင္ဟန္ေလးေတြနဲ႔ ကိတ္မုန္႔ကုိ အလွဆင္ခ်င္တယ္
ဆုိရင္ေတာ့ ကိတ္မုန႔္ႏွစ္ခုၾကားမွာ ခရမ္ဘယ္ရီေဆာ့စ္ကုိ ထူထူေလးသုတ္ၿပီး ကိတ္မုန္႔အေပၚမွာ
ခပ္ပါးပါးေလး သုတ္လိမ္းၿပီး အသီးအႏွံ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးေတြကုိ အစီအရီ စီထည့္နိုင္
ပါတယ္။

အသားကင္နဲ႔ တြဲစားမယ္ဆိုရင္...

၀က္သားကင္တုိ႔၊ မသေ်အ လုပ္ထားတဲ့ ၀က္သားတုိ႔နဲ႔ တြဲၿပီး စားခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့
ေဆာ့စ္ထဲကုိ အသားအရည္ေလးထည့္ေပးဖုိ႔ လုိပါတယ္။

သၾကားထည့္စရာ မလုိေတာ့ပါဘူး။

၀က္သားနဲ႔ တြဲစားဖုိ႔ ေဆာ့စ္ကုိ ခ်က္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ၀က္သားကုိ ကင္တုန္း၊ ေၾကာ္ခ်က္တုန္း
ထြက္လာတဲ့ အသားထဲကအရည္ကုိ ခပ္ထားၿပီး ေဆာ့စ္ထဲကုိထည့္ကာ ေရာေမႊေပးပါ။

Gravy လုိ႔ေခၚတဲ့ အႏွစ္လုိမ်ဳိးျဖစ္ေအာင္ ခ်က္တာပါ။

ၿပီးမွ ခရမ္ဘယ္ရီေဆာ့စ္ကုိ အသားေပၚက ေလာင္းထည့္ပါ။

အေပါ့အငန္အတြက္ ဆားကုိသာ ထည့္ပါ။

Myanmar Times

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...