ႏွလုုံးေသြးေႀကာ မက်ဥ္းပါေစနဲ႔ (၂)



“ႀကက္ အဆီျပန္
၀က္ အသားနီလန္
မအီေအာင္ ခ်ဥ္ေပါင္ခံ…………“

ငယ္ငယ္ကႀကားဘူးတဲ႔ ေဒၚျမင္႔ျမင္႔ခင္ရဲ႔ သီခ်င္းသံကိုု အျမဲလိုုလိုုႀကားေယာင္မိပါတယ္။ “အသားမွာ၀က္ အသီးမွာသရက္”ဆိုုတဲ႔ စကားအတိုုင္း ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားက ၀က္သားကိုု ႏွစ္ႏွစ္ျခိဳက္ျခိဳက္ စားသံုုးႀက တာ ေရွးကတည္းက မဟုုတ္လား။ ၀က္သားေတာင္မွ သံုုးထပ္သားမွ၊ ျပီးရင္ဆီျပန္ေနေအာင္ ခ်က္ႀက၊ စားႀက၊ ေဆြမ်ိဳးမိတ္သဂၤဟေတြကိုုေတာင္ မွ်ေ၀ေလ႔ ရွိႀကတာ ကၽြန္ေတာ္တိုု႔ ျမန္မာ လူမ်ိဳးပါ ပဲ။ ျမန္မာျပည္မွာေနတဲ႔ က်ေနာ႔အေမဆိုုရင္ေတာင္ သံုုးထပ္သားကိုုႀကိက္လွွသမုု႔ိ မစားပါနဲ႔လိုု႔ အတန္တန္ေျပာထားေပမယ္႔ ညီမျဖစ္သူဆီက “အေမက ေျပာလိုု႔မရဘူး” ဆိုုတဲ႔ တိုုင္ေတာသံကိုု မႀကာခဏ ႀကားရပါတယ္။

ငယ္ငယ္တုုန္းကေတာ႔ အမွတ္တမဲ႔နဲ႔ မစဥ္းစားမိပါဘူး ႀကီးလာေတာ႔မွ စဥ္းစားမိတာပါ။ ၀က္သားဟင္းကိုု ခ်ဥ္ေပါင္ခံျပီးစားေတာ႔ အအီေျပျပီး ပိုုလိုု႔မ်ားမ်ားစားမိႏိုုင္သလားေပါ႔။ ၀က္ရဲ႔ အသားက တျခား အသားေတြနဲ႔ သိပ္မကြာေပမယ္႔ ၀က္အဆီနဲ႔ သူ႔ထဲကိုု ထည္႔ခ်က္တဲ႔ စားဆီေတြကလူကိုု အႏၱရာယ္ေပးတာ ပါ။ ငယ္ငယ္က ညေစ်းတန္းသြားျပီး ၀က္နားရြက္သုုပ္၊ ၀က္ေခါင္းသုုပ္၊ ၀က္လွ်ာသုုပ္ေတြ၀ယ္ျပီး စာသံုုးေလ႔ရွိတာ သတိရမိပါတယ္။ အသုုပ္ကေတာ႔ ဆီျပန္ဟင္းထက္စာရင္ ေတာ္ေသးတာေပါ႔။ အခုုေတာ႔ ျမန္မာျပည္မွာ အသုုပ္ေတြကိုု လက္အိပ္စြပ္ျပီး သုုပ္တဲ႔ ေစ်းေရာင္းသူ တခ်ိဳ႔ကိုု ေတြ႔ရေတာ႔ တိုုးတက္မႈေတာ႔ ျမင္ေနရျပီလိုု႔ ေအာက္ေမ႔ပါတယ္။ တခ်ိဳ႔ကလည္း အသုုပ္ထဲကိုု ဆီထပ္ျပီး ထည္႔လိုုက္ေသးရဲ႔။

၀က္ဆီဖတ္ကေတာ႔ အဆီဓာတ္ မ်ားပါတယ္။ အေခါက္ကေတာ႔အဆီမပါတဲ႔ အပိုုင္းဆိုုရင္ ေတာ္ပါေသး တယ္။ စာေရးသူလည္း တရုုတ္ဆူပါမားကက္ေတြမွာ ၀ယ္လိုု႔ရတဲ႔ ၀က္ေခါက္ထုုပ္ေတြကိုု ဇနီးသည္ရဲ႔ လက္ရာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲနဲ႔ တြဲျပီး စားရတာ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါတယ္။ အေခါက္ထုုပ္ ေရြးတဲ႔အခါ အဆီနည္းတဲ႔ တံဆိပ္ကိုု မွတ္ထားျပီး၀ယ္ေလ႔ ရွိပါတယ္။ အခုုဆိုုရင္ အဂၤလန္မွာ တရုုတ္ဆိုုင္ေတြတင္မကဘူး ဆူပါမားကက္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အေခါက္ထုုတ္ေတြ ၀ယ္လိုု႔ရပါတယ္။ မေရွာင္ႏိုုင္တဲ႔ အဆံုုး ေလွ်ာ႔စားတယ္ဆိုုျပီး စိတ္ေျဖရတာေပါ႔။ ေရွာင္ႏိုုင္ရင္ေတာ႔ အေကာင္းဆံုုးပါ။

လူတစ္ေယာက္ ဗိုုက္ရႊဲတယ္ဆိုုရင္ ဗိုုက္ေခါက္တင္မကပါဘူး။ ဗိုုက္ထဲက ကလီစာေတြမွာပါ အဆီ စုုေနပါတယ္။ ဗိုုက္အတြင္းကိုုသာ လွန္ႀကည္႔လိုု႔ရရင္ အဆီတ၀င္း၀င္းျမင္ရမွာပါ။ သရက္ရြက္မွာ အဆီစုုေနရင္ ဆီးခ်ိုု ေသြးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏိုုင္ပါတယ္။ ကိုုယ္ခႏၱာမွာ အဆီမ်ားရင္ အင္ဆူလင္ဓာတ္က ပံုုမွန္ အလုုပ္မလုုပ္ေတာ႔ပဲဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေရာဂါရတာပါ။ ဗိုုက္မွာ အဆီေတြ စုုေနရင္ ႏွလံုုးကိုုလည္း အဆီေတြ ၀န္းရံေနမယ္ဆိုုတာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဗိုုက္ တစ္လက္မတက္ရင္ အသက္တစ္ႏွစ္ တိုုတယ္လိုု႔ ႏွလံုုးသြင္းျပီး အဆီေလွ်ာ႔ရင္ မေကာင္းဘူးလား။

ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြက ဘာေႀကာင္႔ ၀ႀကသလည္းဆိုုရင္ အေႀကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိႏိုုင္ပါတယ္။ အသက္ေလး နည္းနည္းရလာေတာ႔ တစ္သက္လံုုးေခၽြတာျပီး မစားပဲ ထားတဲ႔အရာေတြကိုု စားႏိုုင္လာလိုု႔ လား ေတြးမိပါတယ္။ စားေရးသူရဲ႔ မိတ္ေဆြ တစ္ဦးကေတာ႔ သူ႔ကိုုယ္သူ “ ျပိတာလိုုပဲ” လိုု႔ ေျပာပါတယ္။ အသက္ရလာျပီး ေငြေရးေႀကးေရးေလး နည္းနည္းေျပလည္ လာေတာ႔ က်န္းမာေရးေႀကာင္႔ ဟိုုေရွာင္ သည္ေရွာင္ လုုပ္ရတာနဲ႔ စားႏိုုင္တဲ႔အေျခအေန ရွိေသာ္လည္းပဲ မစားႏိုုင္ေတာ႔ဘူး။ အမ်ိဳးတစ္ေယာက္ ကတာ႔ အရမ္း၀ေနလိုု႔ အစားေလွ်ာ႔စားဖိုု႔ တရားခ်တာ ဘာျပန္ေျပာတယ္ ထင္သလည္း။ “လူျဖစ္ရက်ိဳးေလးနပ္ေအာင္ စားခ်င္တာ စားလုုိက္ဦးမယ္…“တဲ႔။ “ကဲ.... ဘာေျပာဦးမလည္း။” မရွိတာထက္ မသိတာက ခက္သကိုုး။

စာေရးသူတိုု႔ျမန္မာလုူမ်ိဳးက သူမ်ားလူမ်ိဳးထက္ စားဆီကိုု အားရပါးရ သံုုးေလ႔ရွိပါတယ္။ စာေရးသူ အလုုပ္လုုပ္တဲ႔ ေဆးရံုုစားေသာက္ဆိုုင္မွာ တခါေတာ႔ ပါေမာကၡေဒးဗစ္နဲ႔ ဆံုုပါတယ္။ ေဒးဗစ္က ကင္းဘရစ္ခ်္ကဘြဲ႔ရျပီး စာေရးသူနဲ႔ အလုုပ္တြဲလုုပ္ပါတယ္။ သူက ကင္တင္းကေန ငါးေႀကာ္ကိုု မွာျပီးစားပါတယ္။ ငါးေႀကာ္ကိုု စားတဲ႔အခါမွာ ငါးေပၚကမုုန္႔ႏွစ္နဲ႔ ေႀကာ္ထားလိုု႔ ႀကြပ္ေနတဲ႔ အပိုုင္းကိုု ေသေသခ်ာခ်ာခြာျပီး ဘာလုုပ္မလည္း ႀကည္႔ေတာ႔ မစားပဲ ခြာထားတဲ႔ မုုန္႔ႏွစ္အႀကြပ္ေတြကိုု လႊင္႔ပစ္ပါတယ္။ စာေရးသူငယ္ငယ္က အဖြားကအေႀကာ္၀ယ္ခိုုင္းတဲ႔အခါ အေႀကာ္ဆိုုင္က အေက်ႀကြပ္ႀကြပ္ကိုု အပိုုရရင္ အရမ္းေပ်ာ္ပါတယ္။ အခုုေတာ႔ အေႀကာ္အေက်ေတြ ခမ်ာလည္း ေရသန္႔ဘူး နဲ႔ လက္ဆက္လိုုက္ရတယ္ ထင္ရဲ႔။

“ဆီကိုုေရခ်ိဳး ေဆးရိုုးမီးလႈံ” ဆိုုျပီး တိုုင္းျပည္စီးပြားတိုုးတက္တဲ႔ေခတ္ကိုု တင္စားေလ႔ ရိွပါတယ္ မဟုုတ္ပါလား။ အခုုလက္ရွိေခတ္ကလည္း တိုုင္းျပည္ တိုုးတက္စျပဳလာျပီဆိုုေတာ႔ ဆီကိုု ေပါပါသီသီ သံုုးႀကမွာေပါ႔။ ျမန္မာႏိုုင္ငံအတြင္းကိုု တင္ပိုု႔တဲ႔ စားအုုန္းဆီက ၂၀၁၂ ခုုႏွစ္မွာ ယူအက္စ္ေဒၚလာ သန္း ၃၀၀ တန္ဖိုုး ရွိပါတယ္။ ျမန္မာႏိုုင္ငံအတြင္းကိုု စားအုုန္းဆီေတြ သြင္းလာတာ ဆယ္စုုႏွစ္မကရွိပါျပီ။ ဆရာ၀န္ေတြမက က်န္းမာေရး ဗဟုုသုုတရွိသူေတြကပါ စားအုုန္းဆီရဲ႔ အႏၱရာယ္ကိုု သိႀကပါတ ယ္။ ျပသနာက ဒီေလာက္မ်ားတဲ႔ ဆီေတြက တမ်ိဳးသားလံုုးကိုု အႏၱရာယ္ေပးေနပါတယ္။ သိရက္နဲ႔ ဘာမွမလုုပ္ႏိုုင္ပဲ စားသံုုးေနႀကရတာ လည္စင္းေပးရသလိုုပဲလားလိုု႔ ေတြးႀကည္႔မိရတယ္။

တတ္ႏိုုင္သူေတြ၊ ဗဟုုသုုတရွိသူေတြကေတာ႔ က်န္းမာေရးအတြက္ ထိခိုုက္မႈနည္းတဲ႔ ႏွမ္းဆီ၊ ေျမပဲ ဆီ၊ ေနႀကာဆီေတြကိုု ေရြးျပီး သံုုးႀကပါတယ္။ ျမန္မာျပည္က နာမည္ႀကီး စားေသာက္ဆိုုင္ ပိုုင္ရွင္တစ္ဦး ကလည္း သူ႔ဆိုုင္ေတြမွာ ဂ်ာမဏီကလာတဲ႔ ေနႀကာဆီကိုုပဲ သံုုးေႀကာင္း စာေရးသူကိုု ေျပာဘူးပါ တယ္။ ျပသနာကေတာ႔ ျပည္တြင္းမွာ ႏွမ္းဆီ၊ ေျမပဲဆီ၊ ေနႀကာဆီ ဆိုုတာေတြကေရာ ဘယ္ေလာက္ စစ္ပါသလည္း။ စားအုုန္းဆီေတြကိုု တျခားဆီေတြဆိုုျပီး အတုု လုုပ္ေရာင္းႀကတာကိုုလည္း သတင္းေတြထဲ မွာ ေရးထားႀကတာကိုု ဖတ္ရ၊ ႀကားရပါတယ္။ ၀ိသမေလာဘသားမ်ားကေတာ႔ ကြာလတီကြတ္ထိုုးလ္ အားနည္းတာကိုု အခြင္႔ေကာင္းယူႀကပါတယ္။

စာေရးသူ မႀကာမီက ျမန္မာျပည္ကိုု အလည္အပတ္ေရာက္ေတာ႔ ဘုုရားအနီးအနားက လမ္းေဘး အေႀကာ္ဆိုုင္မွာ တိုု႔ဟူးေႀကာ္နဲ႔ တိုုးဟူးေျခာက္ေႀကာ္စားရင္း ဆီပံုုးကိုုႀကည္႔လိုုက္တဲ႔အခါမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ဆိုုတာပဲ အဂၤလိပ္လိုု ေရးထားပါတယ္။ က်န္တဲ႔စာေတြကေတာ႔ တရုုတ္လိုုပဲေရးထား တာမိုု႔လိုု႔ စာေရးသူလည္း မဖတ္တတ္ပါဘူး။ ေရးထားတာ ဖတ္တတ္ရင္ေကာ ပစၥည္းက ဘယ္ေလာက္မွန္ မွာလည္း လိုု႔ ေျပာခ်င္ရင္ ေျပာႏိုုင္ပါတယ္။ အခုုေတာ႔ ျမန္မာနဲ႔ အဂၤလိပ္လိုု မေရးထားရင္ ျပည္တြင္းကိုု တင္သြင္းခြင္႔ မေပးဘူးတဲ႔။ အဲဒါ ေကာင္းပါတယ္။

သူမ်ားႏိုုင္ငံေတြမွာ ေကာင္းတဲ႔ အခ်က္တစ္ခုုကေတာ႔ အရည္အေသြးမွန္မမွန္စစ္ေဆးျခင္းနဲ႔ စားသံုုးသူေတြကိုု ကာကြယ္ထားမပါပဲ။ လူတခ်ိဳ႔ဟာ ၀ိသမ ေလာဘသားေတြမိုု႔လိုု႔ အစိုုးရအေနနဲ႔ မိမိျပည္သူျပည္သားေတြကိုု အကာအကြယ္ေပးႏိုုင္မႈဟာ အမ်ားႀကီး အေရးႀကီးပါတယ္။ တေလာက တရုုတ္ႏိုုင္ငံမွာ ေျမာင္းေတြထဲက ဆယ္ယူျပီး ျပန္ခ်က္ထားတဲ႔ စားဆီေတြကိုု တရားမ၀င္ ေရာင္းခ်လိုု႔ တရုုတ္အစိုုးရက အေရးယူတာ ႀကားလိုုက္ရပါတယ္။ ဒီလူေတြက ေနာက္ေဖးေျမာင္း ေတြထဲက အဆီေတြကိုု လိုုက္စုုျပီး မီးနဲ႔က်ိဳ၊ ဓာတုုေဗဒနည္းနဲ႔ ဆီေတြကိုု ႀကည္ေအာင္လုုပ္ျပီး ျပန္ေရာင္းပါတယ္။ ဒီလူေတြက စီးပြားျဖစ္ေတာ႔ တျခားလူေတြကပါ အလြယ္လမ္းကိုု လိုုက္ႀကတာေပါ႔။ စားေရးသူတိုု႔ ႏိုင္ငံ ထဲကိုုေရာ ေမွာင္ခိုုလမ္းကတဆင္႔ အဲဒီလိုုဆီေတြ ၀င္မလာဘူးလိုု႔ ဘယ္သူ ေျပာႏိုုင္မွာလည္း။

တိုုင္းျပည္တစ္ခုုကိုု ထူေထာင္ရာမွာ လုုပ္စရာေတြက ေထာင္႔တိုုင္း၊ ေနရာတိုုင္းမွာ အမ်ားႀကီးပါ ပဲ။ ျမန္မာႏိုုင္ငံမွာ ဥပေဒေတြ ရွိေပမယ္႔လည္း ဥပေဒရဲ႔ သက္ေရာက္မႈက အားနည္းေနဆဲပါ။ က်န္းမာေရးနဲ႔ပါတ္သက္ရင္ေတာ႔ ဥပေဒရဲ႔ သက္ေရာက္မႈ အားေကာင္းလာဖိုု႔ လိုုပါတယ္။ ေျပာရမယ္ ဆိုုရင္ေတာ႔ အမ်ားႀကီးပါပဲ။ စားသံုုးဆီေတြရဲ႔ အမ်ိဳးအစား၊အရည္အေသြးေတြကိုု စစ္ေဆးဖိုု႔ တာ၀န္က ႀကီးပါတယ္။ ူတိုုင္းလိုုလိုု သိျပီးသားျဖစ္တဲ႔ စားအုုန္းဆီရဲ႔ အႏၱရာယ္ကိုု ဘယ္လိုုလုုပ္ျပီး ကာကြယ္ႏိုုင္ပါ သလည္း။ စားသံုုးသူေတြ ရွိေနသမွ် ပစၥည္းတစ္ခုုဟာ ေရာင္းတမ္း၀င္ေနမွာပါပဲ။ ဥပေဒျပဳသူမ်ား အေနနဲ႔ ျပည္သူလူထုုကိုု ဘယ္လိုု ကာကြယ္ႏိုုင္သလည္းဆိုုတာေတြ အေျဖရွာသင္႔ပါတယ္။

“ကေလးပါမက်န္၊ ေခြးပါမက်န္
မီးခိုုးပိတ္ သိပ္ႀကရန္……..
……………………........၊
၀က္သားတုံးႀကီး လက္သီးဆုုပ္သ႑န္……
နိပ္ဟ”

စားအုုန္းဆီေတြကိုု အားရပါးရ စိမ္ျပီးေနတဲ႔ အဲဒီ လက္သီးဆုုပ္ေတြက ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြရဲ႔ ႏွလံုုးေတြကိုမ်ား ထုုေထာင္းေနေရာ႔သလား စာေရးသူ ေတြးမိပါတယ္။ ႏွလံုုးေသြးေႀကာ မက်ဥ္းခ်င္ရင္ေတာ႔ျဖင္႔ စားအုုန္းဆီ နဲ႔ အဆီေတြကိုု ကိုုယ္တတ္ႏိုုင္သမွ် ေရွာင္ႀကပါလိုု႔ အႀကံေပးလိုုပါတယ္။ ။

ျမန္မာႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္း

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...