လူလတ္တန္းစားမိသားစုဘ၀ မွ ဘ၀စံုျဖတ္သန္းကာ ထိပ္္ဆံုးသို ့ေရာက္ရွိလာေသာ “ Martha Stewart (ေခၚ) အေမရိကန္ႏို္င္ငံမွ စီးပြားေရးလုပ္ငနး္ရွင္စာဖိုမွဴး ” တစ္္ေယာက္ အေၾကာင္း (အပိုင္း ၂)



(ပရဟိတလုပ္ငန္းမ်ား)
(၁) ထူးထူးျခားျခားအေနျဖင့္ ၂၀၀၆ ခုႏွစ္ မွာ New York's Mt. Sinai ေဆးရံု၏ သက္ၾကီး ရြယ္အိုမ်ား က်န္းမာေရးေစာင့္ေရွာက္ မႈစင္တာအတြက္ ေဒၚလာ ၅ သန္း လွဴဒါန္း ခဲ့တာ ဟာလည္း သာဓု ေခၚစရာပါ။

(၂) ၂၀၁၂ တြင္ ကမၻာေက်ာ္အလွကုန္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ၾကတဲ့ L’Oréal ကုမၸဏီ၊ Drs. Oz & Roizen’s ကုမၸဏီ တို ့ရဲ ့ကမ္းလွမ္း ခ်က္မ်ားအရ၊ Chief Pilar Guzmán မဂၢဇင္းအတြက္ မအားလပ္တဲ့ၾကားကပင္၊ အေမရိကန္ကိုယ္စားျပဳ အလွပေရးရာ အၾကံေပး ဒါရိုက္တာ အျဖစ္ ေမတၱာျဖင့္တာ၀န္ယူေပးေနရပါတယ္။

(၃) ၂၀၁၂ ၾသဂုတ္မွာ ကင္ဆာေရာဂါ ေ၀ဒနာသည္မ်ားအတြက္ စာမ်က္ႏွာ(၄၀)ပါ Whole Living® magazine ကို သူမ ကိုယ္တို္င္ ေရးသားျပဳစုကာ၊ သူမပိုင္ MSLO ကုမၸဏီမွ ထုတ္ေ ၀ခဲ့ျပီး၊ တစ္အုပ္ကို $.02 ႏႈန္းျဖင့္သာ အက်ိဳးအျမတ္မယူ ေရာင္းခ် ေပးေနပါတယ္။ စာအုပ္ေ ရာင္း၍ရရွိလာေသာ ေငြမ်ား အားလံုး ႏွင့္ MSLO မွ မတည္ေငြ $10,000 တို ့ကို ကင္ဆာ သုေတသန ဌာနသို ့့၂၀၁၂ ဒီဇင္ဘာ မွာ ေပးလွဴမွာျဖစ္ပါတယ္တဲ့။ စာအုပ္ထဲမွာ “ကင္ဆာေရာ ဂါကိုရင္ဆိုင္နည္း နည္းလမ္း ၅၀” အပါအ၀င္၊ ကင္ဆာေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ေနထိုင္စားေ သာက္ပံု၊ ကာကြယ္နည္းမ်ား၊ ကင္ဆာေရာဂါသည္မ်ားအတြက္၊ အထူးစီမံ ထားေသာ နံက္ /ေန ့လည္/ညစာ ဟင္းလ်ာ ၂၅ မ်ိဳးအျပင္၊ ေရာဂါသည္မ်ားေဘးဥပါသ္မျဖစ္ စားႏိုင္ေအာင္ သြား ရည္စာ၊ မုန ့္ အခ်ိဳပြဲမ်ားႏွင့္ အခ်ိ္ဳရည္ျပဳ လုပ္နည္းမ်ားကို ေရးသားထားပါတယ္။ ဒါတင္မကေ သးပါ ဘူး။ သူမရဲ ့အလွဳဒါနမွာ အမ်ားျပည္သူ ကုသိုလ္ပါ၀င္ ႏို္င္ေအာင္ ABC, CBS, FOX, NBC အပါအ၀င္ တီဗြီရုပ္သံလႈိင္း (၇) ခု မွာ ညစဥ္ ႏိႈးေဆာ္ထားပါတယ္တဲ့။

(လတ္တေလာေဆာင္ရြက္ေနမႈမ်ား)
EMMY ဆုရွင္ မာသာစတီး၀ါ့ သည္ PBS ရုပ္သံလႈိင္းမွ “ Martha Stewart's Cooking School " အစီအ စဥ္ျဖင့္ ၂၀၁၂ ေအာက္ တိုဘာလမွ စ၍ ဒီဇင္ဘာလကုန္အထိ စေန/တ နဂၤေႏြ အပတ္စဥ္တိုင္း၊ မိနစ္ ၃၀စာ သူမကိုယ္တိုင္ live show ျဖင့္ ဟင္းခ်က္ ျပဳတ္ျပေန တာပါ။ ဟင္းေကာင္းတစ္ခြက္ရဘို ့ ဘယ္လို ပစၥည္းေရြးခ်ယ္ရတယ္၊ အနံ ့အရသာေကာင္းဘို ့ အစပ္အဟပ္တဲ့ ေအာင္ ဘယ္လုိဟင္းခတ္အေမႊးၾကိဳင္ ထဲ့ရတယ္၊…စသည္ျဖင့္ တဆင့္ခ်င္းစီ သင္ျပေပးေနေသာ အစီအစဥ္ေကာင္းေလးပါဘဲ။

၂၀၁၂ ခုႏွစ္၊ေအာက္တိုဘာ ၆ ႏွင့္ ၇ ရက္တိုု ့မွာ “ဘဲဥဟင္းလ်ာအမ်ိဳးမ်ဳိး”၊ ေအာက္တိုဘာ ၁၃ ႏွင့္ ၁၄ ရက္တို ့မွာ “ေဆာ့စ္ လုပ္နည္း အမ်ိိဳးမ်ိဳး ” ၊ ေအာက္တိုဘာ ၂၀ ႏွင့္ ၂၁ ရက္တို ့ မွာ “ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ဟင္းလ်ာအမ်ိိဳးမ်ိဳး ” ၊ ေအာက္တိုဘာ ၂၇ ႏွင့္ ၂၈ ရက္တို ့မွာ “သစ္သီး၀ လံ ႏွင့္သား/ငါးမ်ား ကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ စံနစ္တက်ထိန္းသိမ္းနည္းပညာ” ၊ ႏို၀င္ဘာ ၃ ရက္ ႏွင့္ ၄ ရက္တို ့မွာ နယူးေယာ့ခ္ျမိဳ ့မွ သားသတ္သမား Evan Lobel ႏွင့္ တြဲကာ “သိုး/အမဲ/၀က္/ၾကက္ သားခုတ္ထစ္ နည္းပညာ” ၊ ႏို၀င္ဘာ ၁၀ ရက္ ႏွင့္ ၁၁ ရက္တို ့မွာ “pilaf, risotto ႏွင့္ ထိုင္းစတိုင္လ္ ထမင္းေၾကာ္မ်ား” ၊ ႏို၀င္ဘာ ၁၇ ရက္ ႏွင့္ ၁၈ ရက္တို ့မွာ “ ရွာလကာရည္ ႏွင့္ mayonnaise လုပ္နည္းအမ်ိိဳးမိ်ဳး” ၊ ႏို၀င္ဘာ ၂၄ နွင့္ ၂၅ ရက္ေန ့တို ့မွာ “ၾကက္ရင္ပံုသား ေပါင္းဟင္းလ်ာႏွင့္ ဆယ္လ္မြန္ငါးေပါင္းဟင္းလ်ာ” ၊ ဒီဇင္ဘာ ၁ ရက္ ႏွင့္ ၂ ရက္ေ န ့့တို ့မွာ “ အသား/ၾကက္/ငါး အကင္ အမ်ိိဳးမိ်ဳး” ၊ ဒီဇင္ဘာ ၈ ရက္ ႏွင့္ ၉ ရက္ေန ့ တို ့မွာ “ ၀က္သားႏွပ္ဟင္းလ်ာ” ၊ ဒီဇင္ဘာ ၁၅ ရက္ ႏွင့္ ၁၇ ရက္ေန ့တို ့မွာ “ေရေႏြးဆူဆူကို သံုးကာ (ၾကက္ဥေဖာက္ထဲ့ခ်က္နည္း/ဟင္းရြက္သုပ္/စြပ္ျပဳတ္/ၾကက္ရင္ပံုသားသုပ္နည္း)” ၊ ဒီဇင္ဘာ ၂၂ ရက္ ႏွင့္ ၂၃ ရက္ ေန ့တို ့မွာ “ဂ်ပန္စတိုင္လ္ tempura ဟင္းရြက္ေၾကာ္နည္း/ျပင္သစ္ စတိုင္လ္ ၾကက္သားေၾကာ္ နည္း/ၾကက္သား အၾကြတ္ေၾကာ္/ၾကက္သား pan-fry ေၾကာ္နည္း အမ်ိဳးမိ်ဳး ” ၊ ဒီဇင္ဘာ ၂၉ ရက္ ေန ့ႏွင့္ ၃၀ ရက္ေန ့တို ့မွာ “ဆဲလ္မြန္ငါး အသား လႊာ ႏွင့္ ဘဲရင္ပံုသားတို ့ကို အေပၚယံၾကြတ္ရြေနျပီး၊ အတြင္း သားႏူးအိေစ တဲ ့အိုးကင္းမီးျမွိဳက္ ခ်က္ျပဳတ္နည္းပညာ” တို ့ ျဖစ္ပါ တယ္။ ယေန ့ အေမရိကန္ရွိ PBS ရုပ္သံလႈိင္းမွာ ပရိတ္သတ္ၾကည့္ႏႈန္းအား အမ်ားဆံုး အစီအစဥ္လို ့ဆိုပါတယ္။

ဒီ PBS ရုပ္သံလႈိင္းမွာ ၂၀၁၂ ႏွစ္ကုန္ထိ၊ အစီအစဥ္အားလံုး ျပသျပီးပါက၊ “ Martha Stewart's Cooking School " ဟူ၍ ၂၀၁၃ ဇႏၷ၀ါရီမွာ စာအုပ္ထြက္ရွိဦးမွာပါ။ ဒီ စာအုပ္ကလဲ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္အတြက္ bestsellers စာအုပ္ျဖစ္လာမွာ အမွန္ပါ။

(မာသာစတီး၀ါ့ ရဲ ့အေကာင္းဆံုးဟင္းလ်ာမ်ား)
မာသာသည္ အမ်ိဳးသမီးပီပီ အစီအစဥ္က်နစြာျဖင့္ ဟင္းလ်ာမ်ားကို Breakfast, Brunch, Lunch, & Dinner ဟူ၍ က႑ (၄) မ်ိဳးစီ ပိုင္းျခားကာ ခ်က္ျပဳတ္ျပရံုသာမက၊ Light & Healthy recipes, Holiday Recipes, Comfort Food Recipes ဟူ၍ သီးသန္ ့စီမံထားေ သာ ဟင္းလ်ာတို ့အျပင္၊ အခ်ိဳပြဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ Martha Stewart Cocktails , Martha Stewart's Cookies စသည္ျဖင့္ စံုလင္ေအာင္ လက္စြမ္းျပႏိုင္တဲ့ ပါရမီရွင္ စာဖိုမွဴးတစ္ေယာက္ျဖစ္္ ပါ တယ္။ ၄င္းတို ့အနက္ မွ လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ သူမရဲ ့ လက္ရာ အခ်ိဳ ့ႏွင့္ မိတ္ဆက္ေမးလိုပါတယ္။

(၁) “Bacon and Zucchini Quiche” (ေခၚ) ၾကက္ဥ/ဒိန္ခဲတို ့ျဖင့္ ဌာပနာထားတဲ့ နံက္ စာအာဟာရေလး ပါ။ ေရွးဦးစြာ ၁၆ လကၼအရြယ္ဂ်ံဳမုန္ ့ႏွစ္ကို အ၀ိုင္းပံုစံျပဳလုပ္ျပီး၊ အနားမ်ား ကိုဓားပါးပါးေလးကိုအသံုးျပဳကာ အတြန္ ့ေလးေတြပံုေဖာ္ျပီး၊ ၃၇၅ဒီဂရီ oven ထဲမွာ ေရႊညိုေ ရာင္ေျပာင္းလာတဲ့အထိ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ ဖုတ္၍ အေအးခံထားရပါတယ္။ ျပီးရင္ ဇလံုၾကီးၾ ကီး တစ္လံုး ထဲမွာ ၾကက္ဥ ႏွင့့္ဂ်ံဳမႈန္ ့တို ့ကို အျမွဳပ္ ထေအာင္ သမေအာင္ေခါက္ျပီးေတာ့၊ Gruyère (ေခၚ) အေရာင္ေဖ်ာ့ ဒိန္ခဲမာတစ္မ်ိဳး၊ ႏို ၊့ ကရင္မ္၊ ဆား၊ အမဲေရာင္ ငရုပ္ေကာင္းမႈ န္ ့ႏွင့္္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ဟင္းေမႊးရြက္ တို ့ေရာသမေမႊကာ၊ ဂ်ံဳမုန္ ့ႏွစ္၀ိုင္းေပၚ ေလာင္းခ်ပါ တယ္။ ထို ့ေနာက္ ၄င္းတို ့အေပၚယံမွ ခပ္ပါးပါးလွီး ထားတဲ့ ၀က္ေပါင္ေျခာက္ ကိုျဖဴးကာ၊ zucchini ဟင္းရြက္စိမ္းကို အေပၚဆံုးမွ ဖဲျပားသ႑ာန္ပံုေဖာ္၍ ၃၂၅ ဒီဂရီျဖင့္ အပူရွိန္ေလ်ာ့ ထားေသာ oven ထဲမွာ မေပ်ာ့လြန္းမမာလြန္း အေနအထား အျဖစ္ မိနစ္ ၄၀ ေလာက္ ဖုတ္ေပးထားရပါတယ္။(မိသားစု၀ိုင္းဖြဲ ့ကာ မေအးခင္ ခပ္ေႏြးေႏြးစားေသာက္ ႏိုင္ပါတယ္တဲ့။)

(၂) မာသာ က “Martha Stewart Living and Everyday Food” အစီအစဥ္ျဖင့္ အသုပ္ အမ်ိိဳးအစားေပါင္း ၂၀ ေက်ာ္ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ ့ညီညြတ္တဲ့့ ဒီ အသုပ္ဟင္း လ်ာရဲ ့အမည္ကေတာ့ “Martha's Favorite Tuna Salad Sandwich” ပါတဲ့။ သူ ့ကို ေန ့ လည္စာ အရန္ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားႏို္င္ပါတယ္။ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္ခုထဲမွာ ဆီသတ္ျပီး လွီးထားေ သာ တူနာငါး၊ ၁ လကၼအရြယ္လွီး ထားေသာ တရုပ္နံနံပင္၊ အခြံခြာ/အူတိုင္ျဖတ္ျပီး အတံုးေ လးေတြတံုးထားေသာပန္းသီး၊ Lemonaise တံဆိပ္ mayonnaise က်ဲက်ဲ၊ လတ္ဆတ္ေ သာလီမြန္ရည္ တို ့ကို ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္ ့ႏွင့္ ငရုပ္ေကာင္း အနဲငယ္ တို ့ေရာကာ ့သမေအာင္ နယ္ဖတ္ စားရံုပါဘဲ။ (မာသာစတီး၀ါ့ က ဒီတူနာငါးသုပ္ကို မုန္ညွင္းစိမ္းမႈန္ ့ေလးျဖဴကာ ေပါင္ မုန္ ့ၾကား ထဲညွပ္ျပီး၊ ၍ tuna salad sandwich အျဖစ္လည္း စားႏိုင္ပါတယ္တဲ့)

(3) “Sage and Garlic-Crusted Pork Tenderloin” လို ့အမည္ရတဲ ့ အနံ ့အရသာႏွင့္ျပ ည့္စံုေသာ မာသာ ရဲ ့အေကာင္းဆံုး ညစာဟင္းလ်ာေလးပါ။ သံလြင္ဆီအနဲငယ္/ဆားၾကမ္း/ဟင္းခတ္မႈန္ ့/ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့အနဲငယ္စီထဲ့ကာ၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ပင္စိမ္းရြက္ လတ္လတ္ဆတ္ ဆတ္ တို ့ျဖင့္ သမေအာင္နယ္၍၊ ၀က္ေပါင္သား ထဲစိမ့္၀င္သြားေအာင္ ဆုပ္နယ္ ေပးရပါတယ္။ ျပီးရင္ ဟင္းရြက္ဆီထဲ့ျပီး မီးျပင္းျပင္းအပူေပးထားတဲ့ saute pan အိုးထဲဲ သို ့ ၀က္သားထဲ့ကာ ညိုလာတဲ့အထိ ၄ မိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ေပးရပါတယ္။ ထို ့ေနာက္ ၄၀၀ဒီဂရီ အပူျပင္းျပင္းေပးထားတဲ့ oven ထဲသို ့ ေလာင္း ထဲ့ကာ၊ မိနစ္ ၂၀ ေ လာက္ ၀က္သားကို ကင္ေပးပါတယ္။ အဲဒီလို oven ထဲ ကင္ေနစဥ္မွာ ၂ ၾကိမ္- ၃ ၾကိမ္ ခန္ ့ ၀က္သားတံုး ကို အေပၚ/ေအာက္ လွန္ေပးရပါတယ္။ ဒါမွသာ ၀က္သားတံုးအတြင္းထဲထိ ညီတူညီမွွ် က်က္ေစမွာပါ။ ျပီးရင္ ၀က္သားတံုးၾကီးကို သားလွီး စဥ့္နီတံုး ေပၚတင္ျပီးေတာ့ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ၾကတဲ့အခါမွာ ပါးပါးေလးေတြလွီးကာ စားလို ့ရပါျပီ။

(၄) မာသာစတီး၀ါ့ ဟာ ၂၀၀၆ ခုႏွစ္မွာ "Four Thanksgivings and a Funeral ” ဟူေသာ ပညာေပး ဟာသဇာတ္ျမဴးျပဇာတ္ အျဖစ္ ရုပ္သံလႈိင္းမွာ ၾကက္ဆင္သား ဟင္းလ်ာေပါင္း (၃၁) မ်ိဳး ခ်က္ျပခဲ့ပါတယ္။ ဒီ Perfect Roast Turkey လို ့အမည္ရတဲ့ ၾကက္ဆင္သားကင္ ဟင္းလ်ာ ကေတာ့ အေကာင္းတကာ့အ ကာင္းဆံုးလို ့ ပရိတ္သတ္က ေထာပနာျပဳခဲ့ပါတယ္တဲ့။ အိုးၾကီးၾ ကီး တစ္လံုးထဲမွာ ဆား၊ သၾကား၊ လွီး ထားေသာၾကက္သြန္နီ ၊ အခြံခြာျပီးလွီးထားေသာမုန္ လာဥနီ၊ လွီးထားေသာ တရုပ္နံနံပင္၊ ကရ ေ၀း ရြက္ေျခာက္၊ ဟင္းေမႊးရြက္၊ တရုပ္နံနံပင္၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့ထဲ့ျပီး၊ ဆူေအာင္တည္ကာ အေအးခံပါတယ္။ ကလီစာ ထုတ္/ ေခါင္းျဖတ္ျ ပီး ေရေဆးသန္ ့စင္ ကာေျခာက္ေသြ ့ေအာင္လုပ္ထားတဲ့ ဘဲငန္းတစ္ေကာင္ လံုးကို အဲဒီဆား ရည္ထဲမွာ စိမ္ျပီး အဖံုးဖံုးကာ ေရခဲေသတၱာထဲ တစ္ရက္တိတိ ထားရပါတယ္ တဲ့။ ေနာက္ေန ့ မွာေတာ့ ဘဲငန္း ကို ဆားရည္ထဲကထုတ္ကာ၊ towel စကၠဴျဖင့္ေျခာက္ေအာင္သုတ္ျပီး ပန္းသီး၊ လတ္ဆတ္ေသာ rosemary ႏွင့္ ပင္စိမ္းရြက္ တို ့ျဖင့္ ဘဲငန္းကိုယ္ထဲမွာ အဆာသြြပ္ ပါတ ယ္။ ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ မငံတဲ့ေထာပတ္ရည္ ႏွင့္ ၀ိုင္ျဖဴနဲ ့ေရာထားတဲ့ အႏွစ္ကို ဘဲငန္းရဲ ့ ကိုယ္အႏွံ ့ သုပ္လိမ္းကာ Oven ထဲမွာ ကင္္တာပါ။ (အရသာေကာင္းရရွိေအာင္ ဘဲေကာင္ လံုးကင္တဲ ့ မာသာ ရဲ နည္း့ပရိယာယ္ကေတာ့ ေထာပတ္နဲ ့၀ိုင္ အႏွစ္ ကို မၾကာခဏ သုပ္ လိမ္းေပးျပီး oven အပူအခ်ိန္ကို မၾကာခဏ အေလ်ာ့အတင္း လုပ္ေပးျခင္းပါ ဘဲတဲ့။)

(၅) “Roasted Beef, Mushroom, and Barley Soup” ကေတာ့ မာသာ ရဲ ့ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္ က ေရပန္းအ စားဆံုး အမဲသား စြတ္ျပဳတ္ေလးပါ။ ဒယ္အိုးထဲမွာ လကၼ၀က္ခန္ ့လွီးထားေသာ အမဲသားလႊာ၊ ရိုးတံျဖတ္ျပီး ႏွစ္ပိုင္းပိုင္းထားေသာမႈိပြင့္၊ ခပ္တန္ တန္လွီးထားေသာ shallots ၾကက္သြန္နီ၊ သံလြင္ဆီ၊ ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္း ထဲ့လံုးေပးပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ၄၂၅ ဒီဂရီ ၾကိဳတင္ အပူ ေပးထားတဲ့ oven ထဲမွာ အမဲသားနဲ ့မႈိတို ့ အညိုေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ မိနစ္ ၃၀ ေ လာက္ ႏွပ္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး အဲဒီအမဲသား အေရာအေႏွာေတြကို အိုးတစ္လံုးထဲေျပာင္း ထဲ့ျပီး၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ႏွင့္ ဘာလီစပါးတို ့ထဲ့ကာ၊ မီးေအးေအးနဲ ့ တည္ထားတာပါ။ က်န္းမာေ ရးနဲ ့ညီညြတ္ျပီး၊ ဘာလီရနံံ ့သင္းေနတဲ့ ဒီအမဲသားစြတ္ျပဳတ္ ကို အေပၚက တရုပ္နံနံပင္ ျဖဴးျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ (ဒီစြတ္ျပဳုတ္ကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ေလလံုေအာင္ သိမ္းထားပါက ၃ - တိတိ အထားခံတယ္လို ့ မာသာ က အၾကံျပဳထားပါတယ္)

(၆) ၾကက္ကင္စပ္စပ္ကေလးပါ။ ဟင္းလ်ာအမည္ကေတာ့ “Martha Stewart’s Best Barbecue Chicken” ပါတဲ့။ ဇလံုတစ္ခု ထဲမွာ paprika ငရုပ္ခ်ိဳစပ္မႈန္ ့၊ ငရုပ္သီးမႈန္ ့၊ ဆား၊ အရသာမႈန္ ့ နဲ ့ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့ တို ့ေရာနယ္ျပီး၊ အတံုးၾကီးၾကီး တံုးထား ေသာ ၾကက္သား ကို ႏွံ ့ေအာင္နယ္ျပီးေတာ့၊ မီးဖိုေခ်ာင္သံုးစုတ္တံကိုအသံုးျပဳကာ ၾကက္သားတံုးေပၚမွာ ဟင္း ရြက္ ဆီ သုတ္ လိမ္းျပီး၊ မီးေအးေအးမွာ ကင္ပါတယ္။ ၾကက္အကင္ကို မီးဖိုေပၚက ခ်ခါနီးမွာ၊ အရသာပိုေပၚလြင္ေစရန္အတြက္ Barbecue ငရုပ္ဆီသုတ္ျပီး ၅ မိနစ္ေလာက္ ထပ္ကင္ေပး ရပါတယ္။(ၾကက္ကင္စပ္စပ္ေလး ဟာ လုပ္ရတာ အင္မတန္ လြယ္ကူလို ့ခရစၥမတ္ ည ႏွင့္ ဒီဇင္ဘာညခ်မ္း မိတ္ဆံုစားပြဲမ်ားမွာ လုပ္စားလို ့အေကာင္းဆံုးပါ ဘဲ လို ့ မာသာ က အၾကံေ ပးထားပါတယ္။)

(၇) ဒါကေတာ့ မာသာ ့ရဲ ့ summer cocktails အစီအစဥ္ထဲက တစ္ခုပါဘဲ။ “Watermelon Limeade” လို ့အမည္ရတဲ့ ဖရဲသီး ေဖ်ာ္ရည္ေလးပါ။ အေစ့ဖယ္ျပီးအတံုးတံုးထားေသာ ဖရဲသီး၊ သံပုရာရည္၊ ႏွင့္ သၾကားတို ့ကို blender ထဲထဲ့က်ိတ္ျပီးေတာ့၊ အဲဒီ ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္ပ်စ္ပ်စ္ ထဲကို ရုရွ vodka အရက္ထဲ့ ကာ၊ ေရခဲေသတၱာထဲ ေအးခဲထားျပီး၊ ေသာက္ခါနီးမွာ ခြက္ထဲ ကို ေရခဲတံုး ေလးေတြႏွင့္ ပူစီနံရြက္ ထဲ့ေသာက္ရတာပါ။ ခ်ိဳ-ခ်ဥ္-ေမႊး အရသာအျပင္ vodka အရက္ထဲ့ထားလို ့ တငံုတည္းေသာက္ၾကည့္ရံု မွ်ပင္ ရွတတျဖစ္ေနေသာ အေတြ ့ထူးကိုခံ စားရမွာပါ။ (ဒီလို အရသာမ်ိဳးရရွိေအာင္ သံပုရည္ရည္ ႏွင့္ vodka အရက္ကို ဆတူပမာ ဏ ထဲ့ေပးရမယ္လို ့ မာသာ က အၾကံေပးထားပါတယ္။)

(၈) Triple-Chocolate Mousse Cake ဟူေသာအမည္နဲ ့လိုက္ဖက္ေအာင္ ေခ်ာကလက္ေ ရာင္ ႏု-ရင့္ ၃ ေရာင္ခ်ယ္ကိတ္မုန္ ့ လွလွေလးျဖစ္ပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ကဲထားတဲ ့ ကိတ္ မုန္ ့ျဖစ္ေသာ္လဲဘဲ၊ ကိတ္မုန္ ့ကိုယ္ထည္အတြက္ အခ်ိဳမပါေသာ Dutch ကိုကိုးမႈန္ ့ကိုသံုး ထားျပီး၊ Chocolate Mousse အတြက္အခ်ိဳအရသာနဲနဲပါတဲ့ ေခ်ာကလက္ ကိုသာ သံုးထားလို ့ က်န္းမာေရးကို မထိခိုက္ေစပါဘူး။ ဟင္းရြက္ဆီ၊ ဂ်ံဳ၊ ့၊ သၾကား၊ မုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ဒါ၊ မုန္ ့လုပ္ေ ပါင္ဒါ၊ ဆား၊ ၾကက္ဥ၊ အဆီပါတဲ့ႏြားႏို ့ တို ့ကို ျဖည့္စြက္ထားတာေၾကာင့္ ခ်ိဳေပါ့-ဆိမ့္သက္ အရသာေလးျဖစ္ေနပါတယ္။ (အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာ ၂၀၁၁ခုႏွစ္အတြက္ မာသာ ရဲ ့ အေကာင္း ဆံုး ကိတ္မုန္ ့လို ့နံမည္ၾကီးခဲ့ပါတယ္တဲ့။)

(၈) ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုပူေပးခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့အခါ၊ ထြက္ရွိလာတဲ့ lycopene ဓာတ္ဟာ အဆုတ္နဲ ့အစာအိမ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏို္င္ ေခ်အလားအလာကို ေလ်ာ့ခ်ေပးတာမို ့၊ ထိုေ၀ဒနာသည္ေတြအတြက္ မာသာရဲ ့အထူးစီမံ ထားတဲ့ ့ Baked Eggs in Whole Roasted Tomatoes ဟင္းလ်ာေလးပါတဲ့။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေပၚဘက္ ၃ ပံု ၁ပုံ လွီးျဖတ္ထုတ္္လိုက္ျပီးေတာ့၊ ဇြန္းေသးေသးကို အသံုးျပဳကာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက အူတိုင္နဲ ့့အေစ့ေတြကို ခပ္္ထုတ္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ၄၀၀ ဒီဂရီအပူေေပးထားတဲ့ oven ရဲ ့ baking dish ထဲမွာ ေစာေစာ က ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံလြင္ဆီ၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္ ့ အနဲငယ္ထဲ့ ထဲ့ျပီး၊ ပါးပါးလွီး ထားတဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးရြက္ နဲ ့ၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုအေပၚကျဖဴးေပးျပီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြေပ်ာ့ျပီး၊ ေမႊးလာတဲ့ထိ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ ႏွပ္ေပးပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ၾကက္ဥ တစ္ခံုးစီကို ခြဲျပီးေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လံုးစီေပၚတင္ကာ ငရုပ္ေကာင္းနဲနဲျဖဴးကာ၊ ၾကက္ဥ က်က္လာတဲ့အ ထိ ေနာက္ထပ္ ၈ မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးထားပါတယ္။ (ဟင္းပံုစံမပ်က္လွပေနေအာင္ ခြက္တစ္လံုးထဲ မွာ ၾကိဳတင္၍္ ၾကက္ဥ ကို ခြဲထဲ့ထားျပီးမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေပၚေလာင္းခ်သင့္တယ္လို ့ မာသာက အၾကံျပဳထားပါ တယ္)

(၉) မာသာ သည္ အလယ္တန္းေက်ာင္းသူဘ၀ကတည္းက သူမ မိခင္ထံမွ ကြတ္ကီးစ္လုပ္နည္းပညာကိုု သင္ၾကားတတ္ ေျမာက္လာခဲ့တာပါ။ Martha Stewart Living Omnimedia မွာလဲ ကြတ္ကီး အမ်ိဳးေပါင္း ၆၄ မ်ိဳး ကို သူမ ကို္ယ္တိုင္ လုပ္ျပခဲ့ ပါတယ္။ ဒီ Peanut Butter Cookies ကေတာ့ သူမ မိခင္ထံမွ လက္ဆင့္ကမ္းအေမြအႏွစ္ပါတဲ့။ ပဲေထာပတ္နဲ ့ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေထာပတ္ အဆိမ့္ ၊ သၾကားညိုေရာင္၊ အငံမပါတဲ့ ေထာပတ္ေပ်ာ့ ၊ ၾကက္ဥ၊ ဂ်ံဳ၊ မုန္ ့ဖုတ္ေပါင္ဒါ တို ့ကိုဘဲ သံုးထားတဲ့ ေရႊညို ေရာင္ ကြတ္ကီးစ္ ရိုးရိုးေလးပါဘဲ။ ( ဒီကြတ္ကီးစ္ ကို အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ေလလံုစြာသိမ္းထားရင္၊ တစ္ပတ္တိတိ အစားခံတယ္ လို ့ မာသာ က အၾကံျပဳပါတယ္)
+++++++++++++++
စီးပြားေရးလုပ္ငန္းရွင္၊ စာေရးဆရာမ၊ Celebrity စားဖိုမွဴး ျဖစ္သူ Martha Stewart ကေတာ့ အဆင္းေရာ အခ်င္းပါ ျပည့္စံုျပီး၊ တစ္ေခတ္မွာတစ္ေယာက္ ဆိုသလို၊ ေခတ္ေရစီးေၾကာင္းနဲ ့အညီ ဘ၀ကို အက်ိဳးရွိရွိ အသံုးခ်တတ္သူတစ္ေယာက္ေပမို ့့ ကြ်န္မ အလြန္ဘဲ မိန္းမခ်င္းအတူယူ အားက်ေလးစားမိပါတယ္။ Martha Stewart က်န္းမာေအာင္ျမင္ေပ်ာ္ရႊင္ျပီး၊ အမ်ားအက်ိဳးျပဳ လုပ္ငန္းမ်ားကို ဆထက္ထမ္းပိုး ေဆာင္ ရြက္ႏိုင္ပါေစလို ့ ဆႏၵျပဳရင္း………။
++++++++++++++++
Sour Lemon Cake

လီမြန္ရနံ ့သင္းပ်ံ ့တဲ့ ခ်ိဳ-ခ်ဥ္အရသာ ကိတ္မုန္ ့ေလးကို ၂၀၁၂ အတြက္ ခရစၥမတ္လက္ေဆာင္ အျဖစ္ မာသာစတီး၀ါ့ က ''The Martha Stewart Show'' မွာ ေဖာ္ျပေပးထားတာပါ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား။ ( ၆ လကၼအရြယ္ ကိတ္မုန္ ့ ၁ လံုးစာအတြက္ ျဖစ္ပါတယ္)

ကိတ္မုန္ ့အတြက္
အငန္ဓာတ္မပါေသာ ေထာပတ္ (စားပြဲတင္ခြက္ ၁/၂ ခြက္)
ဇကာျဖင့္တိုက္ခ်ထားေသာ ဂ်ံဳမႈန္ ့(စားပြဲတင္ခြက္ ၁ ၁/၂ ခြက္)
သၾကားျဖဴ (စားပြဲတင္ခြက္ ၃/၄ ခြက္)
ၾကက္ဥ (ၾကီးၾကီး) ( ၂ လံုး)
မုန္ ့လုပ္ေပါင္ဒါမႈန္ ့ (စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း)
ဆား (စားပြဲတင္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း)
ႏို ့ (စားပြဲတင္ခြက္ ၁/ ၂ ခြက္)
အခြံခြာထြင္ထားေသာ လီမြန္သီးမွည့္မွည့္ ( ၁ လံုး)

ကိတ္မုန္ ့ကို အေရာင္တင္ရန္အတြက္
ျပင္သစ္ ေကာ့ညက္ (Cognac) အရက္ (စားပြဲတင္ခြက္ ၁/၂ ခြက္)
လီမြန္သီးေဖ်ာ္ရည္ (စားပြဲတင္ခြက္ ၃/၄ ခြက္)
သၾကားျဖဴ (စားပြဲတင္ခြက္ ၁/၄ ခြက္)

အလွဆင္ရန္ အတြက္
လီမြန္သီးစိပ္အခ်ိဳ ( ၁၂ စိပ္)
အခြံပါစားလို ့ရေသာ Kumquats လိေမၼာ္သီးအခ်ိဳ

ျပဳလုပ္နည္း
(၁) ဒလက္ပါေသာ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး လွွ်ပ္စစ္ mixer ခြက္ထဲမွာ ေထာပတ္၊ သၾကား၊ ၾကက္ဥ တို ့ထဲ့ကာ ကရင္မ္ လုပ္ပါ။

(၂) ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္လံုးထဲမွာ ဂ်ံဳမႈန္ ့၊ မုန္ ့ဖုတ္ေပါင္ဒါ၊ ဆား တို ့ ေရာနယ္ကာ၊ ေစာေစာက အမွတ္စဥ္ (၂) မွာျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေထာပတ္အေရာအေႏွာ ေပါင္းထဲ့ျပီးသမေအာင္ေမႊပါ။ ျပီးရင္ ႏြားႏို ့ႏွင့္ အခြံခြာထြင္ ထားေသာ လီမြန္သီးမွည့္မွည့္ တို ့ေရာေမႊပါ။

(၃) အမွတ္စဥ္ (၂) က အေရာအေႏွာ အားလံုးကို ကိတ္မုန္ ့လုပ္ခြက္ထဲမွာ အားႏွင့္ဖိသိပ္ျပီး၊ oven ထဲထဲ့ ကာ ကိတ္မုန္ ့အတြင္း သားက်က္သည္အထိ မိနစ္ ၅၀ ေလာက္ မုန္ ့ဖုတ္ပါ။ ျပီးေတာ့ oven ထဲကထုတ္ ကာ ကိတ္မုန္ ့ခပ္ေႏြးေႏြးအေနအထားတြင္ wire rack ေပၚေျပာင္းတင္ထားလိုက္ပါ။

(၄) ကိတ္မုန္ ့ကိုအေရာင္တင္ရန္အတြက္ ဇလံုေသးေသးတစ္လံုးထဲမွာ ေကာ့ညက္ (Cognac) အရက္၊ လီမြန္သီးေဖ်ာ္ရည္၊ သၾကားတို ့ထဲ့ျပီး၊ သၾကားအရည္ေပ်ာ္တဲ့ထိ ေစာင့္ပါ။ ျပီးရင္ ကိတ္မုန္ ့လုပ္ brush ျဖင့္ အဲဒီသၾကားေဖ်ာ္ရည္ကို ယူကာ ကိတ္မုန္ ့တစ္ခုလံုးအႏွံ ့သုပ္လိမ္းျပီး၊ ေအးေအာင္ထာားလိုက္ပါ။ ျပီးေတာ့ အစိပ္ကေလးေတြ လွီးစိပ္ထားေသာ လီမြန္အခ်ိဳသီး ႏွင့္ အခြံပါစားလို ့ရေသာ Kumquats လိေမၼာ္ခ်ိဳသီး တို ့ကို ကိတ္မုန္ ့ေပၚ အလွဆင္ကာ စားႏို္င္ပါျပီ။

(လုပ္ရတာလဲလြယ္ကူျပီး၊ အသြင္သစ္ျဖင့္ တစ္မ်ိဳးဆန္းတဲ့ ခ်ိဳ-ခ်ဥ္ကိတ္မုန္ ့ေလးကို FOOD ခ်စ္ပရိတ္ သတ္ၾကီးမ်ားအားလံုး ၂၀၁၂ မဂၤလာႏွစ္သစ္ကူးအခါသမယမွာ လုပ္စားလို ့ရေအာင္ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ တယ္ေနာ္)

၂၀၁၂ နို၀င္ဘာလထုတ္ FOOD MAGAZINE အတြက္ ေရးေပးထားတဲ့ ေဆာင္းပါးျဖစ္ပါတယ္။ FB မွ စာဖတ္ပရိတ္သတ္မ်ား သုတရေစဖို ့ေစတနာျဖင့္ မွ်ေ၀လိုက္ရပါတယ္ရွင္။

(ေဆာင္းပါးရွင္....ေပါက္ေပါက္...မွ်ေ၀သည္)
Credit to Promise Pauk

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...