ေက်ာင္းေန ့လည္စာတြင္ အာဟာရဓါတ္ ျပည့္၀ေအာင္ ထည့္ေပးရန္လိုအပ္

ေက်ာင္းသြား ကေလးငယ္ အမ်ားစုသည္ ေန ့လည္စာ ကို ခ်ိဳင့္ျဖင့္ ထည့္ယူ သြားေလ့ရွိရာ ယင္းထမင္း ခ်ိဳင့္ကို ျပင္ဆင္ ေပးရာ၀ယ္ မ်ားေသာအားျဖင့္ အာဟာရ အားျဖင့္စံုလင္မႈ မရွိသည့္အတြက္ မိဘမ်ားသည္ ကေလးမ်ား၏ ေန ့လည္စာ ထမင္းခ်ိဳင့္ကို အာဟာရ ျပည့္၀ေအာင္ ျပင္ဆင္ ထည့္ေပးတတ္ရန္ လိုအပ္ ေၾကာင္း သိရသည္။

ကေလးေတြကို ထမင္းခ်ိဳင့္ ထည့္ေပးတဲ့ အတြက္ ေငြကုန္ေၾကးက် သက္သာသလို ေက်ာင္းမွာ မတည့္ တာေတြ ၀ယ္ မစားေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပး ထားျပီးသား ျဖစ္သြားပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ကိုယ္ျပင္ေပးလိုက္တဲ့ ထမင္းခ်ိဳင့္မွာ အာဟာရ စံုစံုလင္လင္ပါရဲ ့လားဆိုတာကိုလည္း တြက္ခ်က္တတ္ဖို ့လိုပါေသးတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို ့ရဲ ့သုေတသနအရ ဒီထမင္းခ်ိဳင့္ေတြ ေက်ာင္းေန ့လည္စာဆိုင္ရာစံခ်ိန္စံညႊန္းနဲ ့ကိုက္ညီမႈမရွိတာကို ေတြ ့ရပါတယ္ဟု အစားအစာႏွင့္ အာဟာရ သုေတသီတစ္ဦးက ေျပာျပသည္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၌ ေက်ာင္းေန ့လည္စာတြင္ ထည့္သြင္းေကၽြးေမြးရန္ သတ္မွတ္ထားေသာ အစားအစာ အုပ္စု ငါးမ်ိဳးရွိျပီး အသီးအႏွံ၊ အသီးအရြက္၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပရိုတိန္းႏွင့္ ႏို ့ထြက္အစားအစာမ်ားျဖစ္သည္။ သို ့ေသာ္ ၄တန္း အရြယ္ ေက်ာင္းသား ၆၀၀ ခန္ ့က အိမ္မွယူေဆာင္လာေသာေန ့လည္စာကို စစ္ေဆးၾကည့္ရာ၀ယ္ မည္သူ ့တြင္မွ ေဖာ္ျပပါ အာဟာရ ငါးမ်ိဳးလံုးျပည့္စံုေအာင္ ပါ၀င္ျခင္းမရွိသည္ကို ေတြ ့ရသည္။

သို ့ျဖင့္ ေက်ာင္းတစ္ေက်ာင္းလံုးကို ဆက္လက္စစ္ေဆးခဲ့ရာ သတ္မွတ္ထားေသာ အစားအစာအုပ္စုငါးခုအနက္ အမ်ားဆံုး သံုးမ်ိဳးသာပါ၀င္ေသာေန ့လည္စာမွာပင္ ၂၇ ရာခိုင္ႏွဴန္းသာရွိသည္ကို ေတြ ့ရသည္။ ေန ့လည္စာအမ်ား စုတြင္ ဆင္းဒြစ္၊ အာလူးေၾကာ္ႏွင့္ေရသာ ပါ၀င္ျပီး သၾကားပါ၀င္မႈမ်ားျပားေသာ အခ်ိဳရည္က ဒုတိယလိုက္ေနကာ ကယ္လစီယမ္ေပါၾကြယ္၀ေသာ ႏြားနို ့ပါ၀င္မႈႏွဴန္းမွာမူ မရွိသေလာက္ျဖစ္ေနသည္။ အမွတ္တမဲ့ျဖစ္ျခင္း၊ ၾကိဳက္ႏွစ္ သက္မႈ မရွိျခင္း၊ ႏြားႏို ့တြင္ပါ၀င္ေသာ လက္ကတို ့စ္ႏွင့္ဓါတ္မတည့္ျခင္းတို ့ေၾကာင့္ ႏြားႏို ့မေသာက္လိုသူမ်ား ရွိ ႏိုင္ေသာ္လည္း တစ္ေက်ာင္းလံုးတြင္ ႏြားႏို ့ေသာက္သူမရွိျခင္းက ထူးျခားေနသည္။

ထို ့ေၾကာင့္ ႏြားႏို ့မေသာက္လည္း ကယ္လစီယမ္ဓါတ္ေပါၾကြယ္၀သည့္ အျခားအစားအစာမ်ားစာရင္းကို အစား အစာႏွင့္ အာဟာရေစာင့္ၾကည့္ေရးအဖြဲ ့ကထုတ္ျပန္ခဲ့ရာ မံုလာထုပ္ေၾကာ္၊ ကိုက္လန္ေၾကာ္၊ ပန္းမုန္လာ၊ လိေမၼာ္သီး၊ ဗာဒံေစ့၊ ေနၾကာေစ့ အစရွိသည္တို ့ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

မုန္လာထုပ္ေၾကာ္သည္ ကယ္လစီယမ္၊ ဗီတာမင္ေအ၊အိုင္းရြန္းႏွင့္ပိုတက္ဆီယမ္ဓါတ္တို ့ေပါၾကြယ္၀ျပီး လိေမၼာ္သီး တစ္လံုးတြင္ ကယ္လစီယမ္အနဲဆံုး ၇၄ မီလီဂရမ္ပါရွိျပီး ေန ့စဥ္လိုအပ္ေသာကယ္လစီယမ္ပမာဏ၏ ၇ ရာခိုင္ႏွဴန္း ႏွင့္ ညီမွ်သည္။ ဗာဒံေစ့တစ္ခြက္တြင္ ကယ္လစီယမ္ ၂၄၃ မီလီဂရမ္ပါ၀င္ျပီး ႏြားႏို ့ပ်စ္ပ်စ္တစ္ခြက္ႏွင့္ ကယ္လစီ ယမ္ ပမာဏညီမွ်ျပီး ေန ့စဥ္လိုအပ္ေသာ မက္ဂနီစီယမ္ပမာဏ၏ ၆၁ ရာခိုင္ႏွဴန္းပါ၀င္သည္။ 

ေနၾကာေစ့တစ္ခြက္တြင္ ကယ္လစီယမ္ ၁၀၉ မီလီဂရမ္ပါ၀င္ျပီး ဖိုင္ဘာဓါတ္ ၁၂ ဂရမ္ပါ၀င္ကာ ပန္းမုန္လာကို ဟင္းအျဖစ္စားသံုးလ်င္ပင္ ကယ္လစီယမ္ ၇၀ မီလီဂရမ္ပါ၀င္ျပီး ဗီတာမင္စီလည္း ေပါၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ေၾကာင္း သိရသည္။


Lashio News Diary
-------------------------------------- 

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...