Cooking Oils စားသံုးဆီ

1. Tint Swe Trans Fats က်န္းမာေရးႏွင့္ မသင့္ေသာ စားသံုးဆီ

2. Tin Lay ေရွးက ျမန္မာ ကုကၠိဳပင္စည္ ႀကီးေတြကို ဆီဆံု လုပ္ခဲ႔ၾကတာ။ သေဘၤာ ကုကၠိဳ မဟုတ္ဘူးေပါ့။ ဆီဆံုနဲ႔ ဆီႀကိတ္တဲ႔အခါ တခ်ိဳ႕ႏြားက အသံုးျပဳလို႔ မရဘူး။ မူးေနတတ္ လို႔တဲ့။ ေလာကီ ဘံုသား ဆံုလည္ႏြားသို႔ ဆိုတာလို တလည္လည္ လွည့္ေန ရတာ။ ဆံုမွာထိုင္ၿပီး ႏြားေမာင္းေနရတဲ႔ သူလည္း မူးတာပါပဲ။

3. Kyaw Ngwe ဆရာေရ ခုမင္းရြာမွာေရာ ဗန္႔ခ်ီက ရြာအေတာ္ မ်ားမ်ားမွာ တစ္ႏိုင္ ဆီၾကိတ္ဆံုေတြ ေထာင္ျပီး နဝလီ ၾကိတ္ေနၾကတယ္ဗ်ာ။ ႏြားနဲ႔မဟုတ္၊ တရုတ္အင္ဂ်င္နဲ႔။ ဆံုက ႏွစ္လံုးတြဲေတြ။ မေရာမေႏွာ ပဲဆီသန္႔သန္႔ ၾကိတ္သူရွိသလို စားအုံးဆီနဲ႔ ပေလးျပီးေရာင္းတဲ့ သူလည္း ရွိၾကတယ္။ ကၽြန္ေတာ့မရီးမွာ အဲလိုဆီဆံုေထာင္ျပီး လုပ္ကိုင္ စားေနၾကလို႔ သန္႔သန္႔လုပ္ၾက၊ စားမကုန္ႏိုင္ဘူး လို႔ေျပာထားရတယ္။

4. Hla Myint ျပည္တြင္းကို တင္သြင္းေနတ့ဲ စားအုန္းဆီေတြဟာ စားသုံဖို ့မသင့္ျမတ္တ့ဲ အေၾကာင္း လႊတ္္ေတာ္မွာ သက္ဆိုင္ရာဝန္ၾကီး လာေရာက္ ရွင္းလင္းသြားေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဘယ္ဆီေတြ ဘယ္လုိေကာင္းတယ္ေျပာေျပာ က်ဳပ္တို႔ ျပည္တြင္းက ထြက္တ့ဲ ဆီကို မမွီပါဘူး။ ဝန္ၾကီးက စားသံုသင့္ တယ္ေျပာေနေပမ့ဲ တဖက္ႏိုင္ငံက တရားမဝင္ တင္သြင္ေနတ့ဲ ဆီေတြမွာ ဓါတုေဗဒေဆးေတြနဲ ့ မြမ္းမံျပီး သူတုိ ့ႏိုင္ငံမွာအႏၲရာယ္ရွိလို ့စြန္ ့ပစ္မဲ့ဆီေတြ ျဖစ္ေနေၾကာင္း ၾကားသိေနရေတာ့ က်ဳပ္တို ့ဒီလုိဆီမ်ိဳးကို စိတ္ခ်လက္ခ်ဘယ္လို လုပ္စားခ်င္ မလဲဗ်ာ။ ေအာက္ပိုင္းမွာ စားအုန္းဆီစိုက္ဖို ့ ဆိုျပီး ခရုိနီခရုိစိမ္းေတြ အတြက္ လယ္သမားေတြဆီက အဓမၼသိမ္းေပးထားတ့ဲ ေျမယာေတြ ထဲကစီမံကိန္းေတြ ဘယ္ေရာက္ သြားလို ့ခုလို စားအုန္းဆီေတြ သြင္းေနၾကရတာပါလဲ ဝန္ျဂီးမင္းမ်ားခင္ဗ်ား။

ျမန္မာျပည္ထဲမွာေနၾကတဲ့ ျမန္မာႏိုင္သားေတြ အတြက္ စားသံုးဆီေတြကို သုေတသန လုပ္ထားတာ လိုက္ရွာေပမဲ့ ျပည္တြင္းထဲက လုပ္တာကို လက္လွမ္း မမီေသးလို႔ ႏိုင္ငံတကာမွာ လုပ္ထားတာေလး ကိုသာ တင္ျပပါရေစ။

စားသံုးဆီေတြထဲမွာ အေရာင္လွေအာင္ ဓါတုဆိုးေဆးေတြ ထည့္တဲ့သတင္း ကေန႔မနက္ (ဘီဘီစီ) မွာေတြ႔ လို႔ မွ်ေဝလိုက္ေသးပါတယ္။ ဓါတုေဆးက ေဘးျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ စားသံုးဆီ ေကာင္း-မေကာင္းဆိုတာ အနံ႔အသက္နဲ႔ အေရာင္ၾကည့္ျပီး ေျပာမရပါ။ ဆီထဲမွာပါတဲ့ Total Fat (g) အဆီ (စုစုေပါင္း)၊ Saturated Fat (g) ျပည့္ဝဆီ ဘယ္ေလာက္လဲနဲ႔ Calories (ကလိုရီ) ဘယ္ေလာက္ရေစသလဲဆိုတဲ့ အခ်က္ (၃) ခ်က္ကိုၾကည့္ရပါတယ္။

ျမန္မာျပည္မွာ စားသံုးေနၾကတဲ့ စားအုန္းဆီကေန ျပည့္ဝဆီ အမ်ားၾကီးရေစတယ္။ ျပည့္ဝဆီ နည္းတာက က်န္းမာေရးအရ ေကာင္းတယ္။ အုန္းသီးကေန ထုတ္တဲ့ ဆီက ၃ မ်ိဳး ရွိတယ္။

ဆီအမ်ိဳးအစား၊ (ကလိုရီ)၊ အဆီ (စုစုေပါင္း)၊ ျပည့္ဝဆီ၊
- Coconut oil (ကလိုရီ) ၁၁၇၊ အဆီ (စုစုေပါင္း) ၁၃႕၆၊ ျပည့္ဝဆီ ၁၁႕၈၊ ျပည့္ဝဆီ အမ်ားဆံုး၊
- Palm kernel oil ၁၁၆၊ ၁၄၊ ၁၁၊ ျပည့္ဝဆီ အမ်ားဆံုး၊
- Palm oil ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၆႕၇၊ Palm oil ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၆႕၇၊ ျပည့္ဝဆီမ်ားတယ္၊

ျမန္မာေတြ အသံုးမ်ားတဲ့ တျခားဆီေတြ
- Flaxseed oil ပန္းႏွမ္းဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၃၊ ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
- Sunflower oil ေနၾကာဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၈၊ ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Sesame oil ႏွမ္းဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၉၊ ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Soybean oil ပဲပုပ္ဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၂၊ ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Peanut oil ေျမပဲဆီ ၁၁၉၊ ၁၃႕၅၊ ၂႕၃၊ ျပည့္ဝဆီနည္းမပါ၊
- Cottonseed oil ဝါေစ့ဆီ ၁၁၉၊ ၁၄၊ ၃၊ ျပည့္ဝဆီမနည္းပါ၊

ျမန္မာေတြ အသံုးနည္းတဲ့ဆီေတြ
- Vegetable oil အသီးအႏွံဆီ ၁၂၄၊ ၁၄၊ ႕၉၊ ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
- Almond oil မက္မြန္ဆီ ၁၁၉၊ ၁၄၊ ၁၊ ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
- Grapeseed oil စပ်စ္ေစ့ဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၃၊ ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
- Hemp seed oil ေဆးေျခာက္ေစ့ဆီ ၁၂၆၊ ၁၄၊ ၁႕၅၊ ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Walnut oil သစ္ၾကားသီးဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၄၊ ၁႕၅၊ ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Avocado oil ေထာပတ္သီးဆီ ၁၂၄၊ ၁၄၊ ၁႕၆၊ ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Olive oil သံလြင္ဆီ ၁၁၉၊ ၁၃႕၅၊ ၁႕၉၊ ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Corn oil ေျပာင္းဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၄၊ ၂၊ ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Smart Balance Margarine မာဂ်ရင္း ၈ဝ၊ ၉၊ ၂႕၅၊ ျပည့္ဝဆီမနည္းပါ၊
- Butter ေထာပတ္ ၁ဝ၂၊ ၁၁႕၅၊ ၇႕၃၊ ျပည့္ဝဆီမ်ားတယ္၊

Cholesterol in Cooking Oils စားသံုးဆီထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ) ဘယ္ေလာက္ မ်ားသလဲကလဲ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ အေရးၾကီးတယ္။ မ်ားေလ မေကာင္းေလ။ ယူနစ္အျဖစ္ parts per million (ppm) နဲ႔တြက္ပါတယ္။
- Soybean ပဲပုပ္ဆီ (26 ppm)
- Canola ပန္းႏွမ္းဆီ (53 ppm)
- Corn ေျပာင္းဆီ (57 ppm)
- Sunflower ေနၾကာဆီ (26 ppm)
- Safflower ပန္းေစ့ဆီ (7 ppm)
- Peanut ေျမပဲဆီ (54 ppm)
- Palm စားအုန္းဆီ (16 ppm)
- Coconut စားအုန္းဆီ (15 ppm)
- Palm kernel စားအုန္းဆီ (25 ppm)


ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...