ေဆးဖက္ဝင္ နဂါးေမာက္သီးပင္ အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ

Written by ထြန္းလႈိင္(ၿမိဳင္)

နဂါးေမာက္သီး ပင္မ်ားကုိ ၂၀၀၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ ထုိင္းႏုိင္ငံမွ ပ်ဳိးပင္မ်ား တင္သြင္းျခင္း ျဖစ္သည္။ စုိက္ပ်ဳိးေရး ဦးစီးဌာန လက္ေအာက္ရွိ ဥယ်ာဥ္ၿခံ မ်ားျဖစ္ေသာ ပုပၸားႏွင့္ ရန္ကုန္ ဥယ်ာဥ္ၿခံတြင္ စတင္စမ္းသပ္ စုိက္ပ်ဳိးျဖစ္ ထြန္းႏုိင္ေသာ သီးႏွံ တစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ တြယ္ကပ္ပင္ႏွင့္ ေျမေပၚ တြား၍ေပါက္ေသာ ေရငတ္ ခံႏုိင္သည့္ ရွားေစာင္း မ်ဳိးႏြယ္ပင္ျဖစ္သည္။ သုိ႔ေသာ္ စီးပြားျဖစ္ စုိက္ပ်ဳိးပါက လုိအပ္ေသာ အခ်ိန္တြင္ ေရေပးသြင္းရန္ လုိအပ္သည္။ ျပဳစုေစာင့္ေရွာက္မႈ ေကာင္းမွသာ သီးထြက္ ရရွိမႈ ေကာင္းမြန္သည္။ နဂါး ေမာက္ပင္၏ အျမစ္သည္ ေျမအနက္ ၈ လက္မခန္႔သာ အျမစ္ဝင္ သျဖင့္ ေပါင္းျမက္ေၾကာက္ေသာ သီးႏံွပင္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စီးပြားျဖစ္စုိက္ပ်ဳိးပါက ေပါင္းေျမာက္ ရွင္းရန္ အထူးလုိအပ္သည္။ အပင္ႀကီးအရြယ္တြင္ ပင္လုံးျဖန္႔ေပါင္းသတ္ေဆး အသုံးျပဳ၍ ရွင္းလင္းရ မည္။ ေပါက္ျပား အသုံးျပဳပါက အျမစ္မ်ား ထိခုိက္ႏုိင္သည္။

ယေန႔စီးပြားျဖစ္စုိက္ပ်ဳိးလ်က္ရွိေသာ နဂါးေမာက္သီးပင္ (Dragon Fruit) မ်ဳိးမွာ အတြင္းသားအနီ ေရာင္မ်ဳိး (red flesh variety) Hylocereus umdatus ႏွင့္အတြင္းသားအျဖဴေရာင္ (white flesh variety) Hylocereus တုိ႔ကုိ အမ်ားဆုံး စုိက္ပ်ဳိးသည္။ အသီးခြံ အဝါေရာင္ရွိၿပီး အတြင္းသား အျဖဴေရာင္ ရွိမ်ဳိးမွာ အနည္းက်ဥ္းသာ ေတြ႕ရသည္။ နဂါးေမာက္သီးကုိ ယခင္က ပုပၸားတြင္သာ ေတြ႕ရသည္။ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ တြင္ ေတာင္ႀကီး၊ မႏၲေလး၊ မိတၳီလာ၊ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕မ်ားတြင္ စုိက္ပ်ဳိးေရာင္းခ်ခဲ့ေၾကာင္း သိရ သည္။ ယေန႔ တြင္ ျမန္မာျပည္အႏံွ႔ စုိက္ပ်ဳိးလာေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ စုိက္ပ်ဳိးၾကေသာ နည္းစနစ္မ်ား မွာ တီပုံသဏၭာန္၊ တုိင္စနစ္၊ စင္စနစ္၊ တန္းစနစ္မ်ားကုိ အမ်ားဆုံးစုိက္ပ်ဳိးၾကသည္။

ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီး ၿမိဳ႕နယ္မ်ားတြင္လည္း နဂါးေမာက္သီးပင္မ်ား စုိက္ပ်ဳိးေအာင္ျမင္လ်က္ရွိ ေၾကာင္း သိရသည္။ နဂါးေမာက္ပင္ စုိက္ပ်ဳိးရာတြင္ ေရွးဦးစြာအျမင့္ ၅ ေပ၊ အက်ယ္ ၄ လက္မရွိ ကြန္ ကရစ္တုိင္ (သုိ႔မဟုတ္) သစ္သားတုိင္မ်ားကုိ ပင္ျခား ၆ ေပ၊ တန္းျခား ၉ ေပအကြာစုိက္ပါ။ တုိင္ေျခ ပတ္လည္တြင္ ၂ ေပပတ္လည္ ၂ ေပအနက္ က်င္းမ်ားတူးၿပီး ေျမေဆြးမ်ား ထည့္ရပါမည္။ ေျမတြင္းပုိးမ်ား ကာကြယ္ႏုိင္ေသာ ေအာ္ဒင္းကဲ့သုိ႔ ျခသတ္ႏုိင္ေသာ ေဆးဇြန္းတစ္ဇြန္းစာ ထည့္ၿပီး ၅ ရက္ခန္႔ ေျမ ႏွပ္ထား ရပါမည္။ ထုိက်င္းမ်ားတြင္ နဂါးေမာက္ပင္ တစ္ေပခြဲ အရြယ္ရွိေသာ အပင္မ်ားကုိကြန္ကရစ္တုိင္ တစ္တုိင္ ပတ္လည္တြင္ တြယ္ကပ္ႏုိင္ရန္ နဂါးေမာက္ပင္ကုိ ႀကိဳးခ်ည္ထားပါ။ ေက်ာက္တုိင္ထိပ္တြင္ သစ္သား တန္းမ်ား ထည့္ေပးရပါမည္။ ေႏြရာသီတြင္ ေရမွန္မွန္ေလာင္းပါ။ အပင္မွ အတတ္မ်ားထြက္ လာေသာ အခါ ေျမၾသဇာအျဖစ္ တစ္တုိင္လွ်င္တီဆူပါ ႏုိ႔ဆီဘူးႏွစ္ဘူး၊ ႏြားေခ်း၊ ဝက္ေခ်းတစ္ျပည္၊ ပုလဲႏုိ႔ဆီဘူး တစ္ဘူးေရာေမႊၿပီး ႏွစ္လတစ္ႀကိမ္ေကၽြးရမည္။ အသီးသီးေနေသာ ကာလတြင္ တစ္ပတ္ တစ္ႀကိမ္ေကၽြးလွ်င္ ပုိ၍သီးပါသည္။

မည္သည့္စနစ္ျဖင့္ စုိက္ပ်ဳိးသည္ျဖစ္ေစ စတင္စုိက္ပ်ဳိးခ်ိန္တြင္ အထူး သတိထားရမည္မွာ ပုရြက္ဆိတ္ ျဖစ္ သည္။ ထြက္လာေသာ အညႊန္႔သစ္၏ ထိပ္ပုိင္းကုိ ပုရြက္ဆိတ္ အနီကေလးမ်ားက အုပ္စုဖြဲ႕ဖ်က္ဆီး ေလ့ ရွိသည္။ ၎ကုိ ပုိးသတ္ေဆး တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ႏွိမ္နင္းရန္ျဖစ္သည္။ ေရာဂါအေနျဖင့္ ဗက္တီးရီးယား ေပ်ာ့ ပုပ္ေရာဂါ (Enterobacter ciaace) က်ေရာက္တတ္၍ ကုိဘိုဒ္၊ က်ဳပ႐ုိမက္စသည့္ ေကာ့ပါးပါး ေသာေဆး မ်ားျဖင့္ ပက္ဖ်န္း ကာကြယ္ႏုိင္သည္။ မႈိေျပာက္စြန္းေရာဂါကုိ အင္ဗန္တုိဟက္ ဖက္ဂြန္းမန္ကုိ ရွက္၊ ဒုိင္သိမ္း စသည့္ မႈိသတ္ေဆးမ်ား အလွည့္က် ပက္ဖ်န္း၍ ကာကြယ္ႏုိင္သည္။

တစ္ႏွစ္သား အရြယ္ေရာက္ေသာအခါ အဖူးအပြင့္မ်ားထြက္ကာ သီးကင္းဝင္စျပဳပါသည္။ မ်ားေသာ အားျဖင့္ ဧၿပီလကုန္ႏွင့္ ေမလဆန္းပုိင္းတြင္ စတင္သီးကင္းဝင္သည္။ တစ္ႏွစ္သား အရြယ္တြင္ သီးကင္းနည္းၿပီး တစ္ပတ္လွ်င္ ၁၀ လုံးခန္႔သီးသည္။ ႏွစ္ၾကာလာသည္ႏွင့္အမွ် အသီးပုိသီး၍ အသီးလည္း ႀကီးလာသည္။ အသီးမ်ား ဆက္တုိက္ ထြက္ေပၚေနၿပီး ၎ကာလတြင္ နဂါးေမာက္သီး ေကာင္းမြန္ ေစရန္ အပင္မွျဖာ ထြက္ေသာ အခ်ဳိ႕အကုိင္းအခက္မ်ားကုိ ဖယ္ရွားေပးရမည္။ နဂါးေမာက္ပင္မ်ားသည္ မ်ဳိးကုိ တစ္ခါဝယ္ရၿပီး ဆက္လက္စုိက္ပ်ဳိးရန္အတြက္ မ်ဳိးကုိမိမိပင္မွ တစ္လက္မခဲြ ကုိင္းမ်ားျဖတ္၍ စုိက္ ပ်ဳိးႏုိင္ေသာေၾကာင့္ အလြယ္တကူ စုိက္ပ်ဳိးႏုိင္သည္။ နဂါးေမာက္ပင္မ်ား စုိက္ပ်ဳိးျခင္းျဖင့္ ၿခံစုိက္ ေတာင္သူမ်ား ဝင္ေငြေကာင္း လ်က္ရွိၿပီး ၿခံႀကီးမ်ားတြင္ နဂါးေမာက္ပင္မ်ားကုိ ကြန္ကရစ္တုိင္ ၃၀၀ မွ ၁၀၀၀ အထိ တစ္တုိင္လွ်င္ေလး ပင္ႏႈန္း စုိက္ပ်ဳိးလ်က္ရွိၿပီး ထြက္ရွိလာေသာ နဂါးေမာက္သီးမ်ားကုိ တစ္ကီလုိလွ်င္ ၂၀၀၀ က်ပ္ႏႈန္းႏွင့္ ဆုိဒ္မမီေသာ နဂါးေမာက္သီးမ်ားကုိ တစ္လုံးလွ်င္ ၅၀၀ က်ပ္မွ ၁၀၀၀ က်ပ္အထိ ေရာင္းရေၾကာင္း သိရ သည္။ နဂါးေမာက္သီးသည္ အျဖဴ၊ အနီ၊ အဝါသုံးမ်ဳိးရွိရာ အနီသီးကုိ ပုိ၍ႏွစ္သက္ၾကသည္။

အတြင္းသား အျဖဴေရာင္မ်ဳိးမွာ ဒုတိယပတ္တြင္ ေနာက္ဆုံး အဖူးထြက္ၿပီး အတြင္းသား အနီေရာင္မ်ဳိး မွာ ေအာက္တိုဘာလ ပထမပတ္တြင္ ေနာက္ဆုံး အဖူးထြက္သည္။ သုိ႔ျဖစ္၍ အတြင္းသား အနီေရာင္မ်ဳိး သည္ အတြင္းသား အျဖဴေရာင္မ်ဳိးထက္ ဖူးပြင့္သည့္ ကာလတစ္လခန္႔ ပိုမုိသည္ကုိ ေတြ႕ရသည္။

နဂါးေမာက္သီးသည္ ဗီတာမင္စီႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္သည့္အျပင္ လုိင္ကုိပိန္း ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ သဘာဝ အရြယ္တင္ႏုပ်ဳိေစၿပီး အသီးတြင္ Antioxidant အမ်ားဆုံး ပါဝင္သျဖင့္ ကင္ ဆာေရာဂါ၊ ႏွလုံးေရာဂါ၊ ေသြးတုိးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ဆီးလြန္ေရာဂါမ်ား၊ ေလသင္တုန္းႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း ေရာဂါ မ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ ထုိ႔ျပင္ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစတတ္ေသာ Heavy mental မ်ား ေခ်ဖ်က္ေပး သျဖင့္ ကိုလက္စထေရာကုိ ေလ်ာ့က်ေစသည့္ျပင္ ေခ်ာင္းဆုိး၊ ရင္က်ပ္ေရာဂါကုိလည္း သက္သာေပ်ာက္ ကင္းေစသည္။ အစာအိမ္အတြင္းရွိ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကုိ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္စြမ္းရွိျခင္း၊ အဆီဓာတ္မ်ား ကုိ ေလ်ာ့က်ႏုိင္စြမ္းရွိျခင္း၊ မွတ္ဉာဏ္ေကာင္းျခင္း၊ မ်က္လုံး အားေကာင္းျခင္း၊ သြားႏွင့္ အ႐ုိးမ်ား ခုိင္မာေစျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ လူတုိင္း စားသုံးသင့္သည္။ အထူးသျဖင့္ နာလန္ထ လူမမာမ်ားအတြက္ အထူး သင့္ေလ်ာ္သည္။ နဂါးေမာက္သီးတြင္ အစြမ္းအာနိသင္ ထက္ျမက္ေစသည့္ Antioxidant ဓာတ္ျပည့္ဝစြာ ပါဝင္သည့္အတြက္ စိတ္ဖိစီးမႈႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနေသာ ေရာဂါမ်ားကုိေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ သျဖင့္ အေမရိက တုိက္ အလယ္ပုိင္းေဒသမ်ားတြင္ နဂါးေမာက္သီးမွာ ေဆးစြမ္းထက္သည့္ အသီးအျဖစ္ နာမည္ႀကီးလွသည္။

ယခုေစ်းကြက္တြင္ လူႀကိဳက္မ်ားသည့္ နဂါးေမာက္သီးပင္ကုိ ျမန္မာျပည္ အရပ္ရပ္တြင္ စုိက္ပ်ဳိးေအာင္ျမင္ၿပီး ျဖစ္ထြန္းလ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ေၾကးမုံသတင္းစာ
ေအာက္တိုဘာ (၁၆) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...