ခ်ဥ္ေပါင္၏ က်န္းမာေရး လ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္

ခ်ဥ္ေပါင္ပင္ တစ္ပင္လံုးကို အက်ိဳးရွိရွိ အသံုးျပဳႏိုင္ ပါသည္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္၊ ဟင္းခ်ိဳ ၊ ခ်ဥ္ရည္ ဟင္း... စသည့္ ထမင္းျမိန္ ဟင္းလ်ာမ်ား အျဖစ္ စာေလ့ရွိၾက ပါသည္။ တခ်ိဳ ့ အရပ္ေဒသမ်ား တြင္ အရြက္ ရင့္ရင့္၊ အပြင့္ႏွင့္ အသီးတို ့ကို ေနပူပူ တြင္ အေျခာက္လွန္း ၿပီး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း လုပ္ေသာက္ ၾကပါသည္။

အသား ထူသည့္ အနီေရာင္ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးတို ့ကို လည္း ေၾကာ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း အျဖစ္လဲ ခ်က္စားႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ ခ်ဥ္ေပါင္ ဖူးႏွင့္ ခ်ဥ္ေပါင္ပြင့္တို ့ကိုိ ထန္းလ်က္(သို ့မဟုတ္) သၾကား ျဖင့္ ယိုထိုး၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ Jam၊ သၾကားရည္ အႏွစ္၊ ရွာလကာရည္ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးယိုသည္ အနံ ့အရသာပိုစူးသျဖင့္၊ ၄င္းကို ဇီးယိုထက္ပို၍ လူၾကိဳက္မ်ားၾကပါသည္။ ဒါ့အျပင္ အသီးရင့္ရင့္ကို သၾကား၊ ဆားအနဲငယ္တို ့ျဖင့္ ေရာၾကိဳျပီး၊ ဆူလာပါက အေအးခံ၍ ေဖ်ာ္ရည္ အျဖစ္ေသာက္ႏိုင္ပါသည္။

၁။ အူသိမ္၊ အူမတို ့ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။

၂။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ထဲတြင္ hydroxy ႏွင့္ amino အက္ဆစ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိေသာေၾကာင့္ ဆီးအား ေကာင္းေစပါသည္။ ဆီးရႊင္၍ ၀မ္းကိုလဲ သက္ေစပါသည္။

၃။ Vitamin C ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္တို ့အေျမာက္အမ်ား ပါရွိေသာေၾကာင့္ ကုိယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းမြန္ျခင္း၊ ဆဲလ္မ်ားေသဆံုးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ သြားဖံုးႏွင့္ သြားတို ့ကိုက်န္းမာေစျခင္း၊ free radicals အႏၱရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ အရြယ္ကိုႏုပ်ိဳေစ ျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေခ် အလားအလာ နည္းပါးေစႏိုင္ျခင္း၊ အဆုတ္ကိုက်န္းမာေစျခင္း၊ အေအးပတ္ျခင္း၊ ရာသီေပၚႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုး ကူးစက္ေရာ ဂါမ်ားႏွင့္ ႏွာရည္ယိုႏွာပိတ္ျခင္းတို ့မွလဲ ကာကြယ္ေပးျခင္း...စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။

၄။ Calcium ဓာတ္ အေျမာက္အမ်ား ပါရွိေသာေၾကာင့္ အရိုးကိုသန္မာေစျခင္း၊ အာရံုေၾကာ အဖြဲ ့အစည္း မ်ားႏွင္ ့ၾကြက္သားမ်ား ဖြဲ ့စည္းမႈကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ ေသြးက်ဲျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ ေျခ လက္မ်ား တဆစ္ဆစ္နာက်င္ျခင္း ႏွင့္ ထံုထိုင္း ေလးလံျခင္းတို ့ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း၊ ကေလး ငယ္မ်ား ဖြံ ့ျဖိဳးမႈေႏွးေကြးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း.. စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။

၅။ ခ်ဥ္ေပါင္ပန္းပြင့္သည္ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

၆။ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူး၏ အေစ့မွလဲ အဆီ ထုတ္ယူႏိုင္ပါသည္။ ထိုအဆီျဖင့္ အေရျပားေပၚရွိ အနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ေရာင္ကိုင္းျခင္းကို သက္သာေစျပီး၊ အနာမ်ားလဲ က်က္ေစပါသည္။

၇။ ေျခ လည္ပင္းျပတ္ရွနာမ်ား၊ ဖက္ခြက္နာႏွင့္ ျပန္တည္နာမ်ားအတြက္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို မီးျမွိဳက္၍ အံုေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။

၈။ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ လူကို လန္းဆန္းေစႏိုင္ ပါသည္။

၉။ ခ်ဥ္ေပါင္ အေစ့ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အစာနင္ျခင္းႏွင့္ အစာမေက်ျခင္းတို ့ကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစ ႏိုင္ပါသည္။

၁၀။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို လက္ဘက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ ကိုလက္စထေရာကို က်ေစျခင္း၊ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစျပီး ေသြးလည္ပတ္ႏႈန္းကိုလဲ ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ ကိုလဲ ဟန္ ့တား ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

၁၁။ဒူးရင္းသီး စားၿပီးပါက၊ ခ်ဥ္ေပါင္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အပူကန္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ ပါသည္။

သတိျပဳရန္။

• ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိသူမ်ား အလြန္အကြ်ံ မစားသင့္ပါ။ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ တက္နိုင္ပါသည္။ • ေခ်ာင္းဆိုးရင္ၾကပ္ ေ၀ဒနာသည္မ်ား ႏွင့္လည္းမသင့္ေတာ္ပါ။

ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး အလြန္နဲပါးျပီး၊ ေစ်းႏႈန္းလဲမၾကီးေသာ မိမိတို ့လက္တကမ္းမွ် ၁၂-လ ရာသီပတ္လံုး အလြယ္တတူ ရရွိႏိုင္ေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ တို ့ကို အစာလဲေဆး၊ ေဆးလဲအစာအျဖစ္ စားေသာက္ေပးၾက ပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ ရပါသည္။

 ေပါက္ေပါက္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...