စိမ္းလက္သုပ္ (ထားဝယ္မုန္. လက္သုပ္) (၆ ပြဲ)

ေတာင္ၾကီးမွာ ေနတုန္းက ကြ်န္မတို. တစ္အိမ္လံုး အရမ္းၾကိဳက္လို႕ ထားဝယ္သူ ေမေမ မၾကာခဏ ခ်က္ေကြ်းေလ့ ရိွတဲ့ စားစရာေလး တစ္မ်ဳိးပါ။ ေမေမ ခ်က္ရင္ ငါးသေလာက္၊ ငါးေရႊေတြ နဲ. ခ်က္တာ မ်ားပါတယ္။ တစ္ခါတစ္ေလ ငါးၾကင္း၊ ငါးျမစ္ ခ်င္းေတြနဲ.လည္း ခ်က္တတ္ပါတယ္။ အခ်ဥ္ရည္ အေနနဲ.လည္း ပအုန္းရည္ (ထန္းရည္၊ ဓနိရည္ကို အခ်ဥ္ေဖာက္ ထားတာပါ) ကို ထည့္ခ်က္တာပါ။
ကြ်န္မကေတာ့ ႏူိင္ငံျခားေရာက္ေနရတဲ့ သူေတြရဲ့ ထံုးစံအတိုင္း ငတ္လာၿပီဆိုေတာ့ ငါးသေလာက္မွ၊ ပအုန္းရည္မွ ဆိုၿပီး ေခ်းမမ်ားႏိူင္လို႔ ရွာလကာရည္ေလး သံုးၿပီး ခ်က္ထားပါတယ္။ ငါးကိုလည္း အဆင္ေျပ သလိုပဲ သံုးၿပီးခ်က္ပါတယ္။ ဒီတစ္ခါခ်က္တဲ့ swordfish portion ကေတာ့ အရိုးႏႊင္ဖို႕မလိုသလို၊ အသား ကလည္း ငါးၾကင္းေတြလိုပဲ စားလို႕ေကာင္းပါတယ္။

ဟင္းရည္အိုးေလး စဆူလာတာနဲ. ထြက္ေပၚလာတဲ့ စပါးလင္နံ.၊ ငါးနံ.ေလးေတြက ေျပာမျပ တတ္ေလာက္ေအာင္ကို ေမႊးလွတာကို ခ်က္ၾကည့္တာနဲ႕ သိမွာမို႕လို႕ ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္…..

***... ဟင္းရည္ ခ်က္ဖို. လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ေရ – 1500 ml (6 cups)
2. ဓါးျပားရုိ္က္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၅ တက္
3. အစိတ္ၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီအရြယ္လတ္ – ၁ လံုး
4. ၂ ပိုင္းစီျဖတ္ကာ ထုထားေသာ စပါးလင္ – ၄ ေခ်ာင္း
5. စိမ္းစားငပိ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ (ပိုမထည့္ပါနွင့္။)
6. ငါး swordfish portion) – 200 g (၁၃ က်ပ္သား)
7. အရသာမွဳန္. (chicken powder) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၆ ဇြန္း
8. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ (သို႕) ခ်ိန္ဆထည့္ပါ။
9. နႏြင္းမွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁၀ ပံု ၁ ပံုခန္႕ (ပိုမထည့္ပါနွင့္။)
10. ရွာလကာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခြဲ (သို႕) ခ်ိန္ဆထည့္ပါ။

high heat ျဖင့္ အပူေပးထားသည့္ ေရ ပြက္ပြက္ဆူလာလွွ်င္ ရွာလကာရည္မွလြဲ၍ က်န္ပါဝင္ပစၥည္း အားလံုးကို ထည့္ကာ တည္ထားပါ။

ဟင္းရည္အရမ္းျပန္ဆူပြက္လာလွ်င္ medium heat သို.ေလ်ွာ့ၿပီး အိုးအဖံုး ဖံုး၍ ၃ မိနစ္ခန္. ဆက္တည္ ထားပါ။

ၿပီးလွ်င္ ရွာလကာရည္ ထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုး၍ ၂ မိနစ္ခန္. ဆက္တည္ၿပီးေနာက္ ငါးေၾကသြားေအာင္ ဇြန္းျဖင့္ဖိေခ်ၿပီး မီးဖိုမီးကို ပိတ္ပါ။

အိုးအဖံုး ဖံုးထားသည့္ ဟင္းရည္အိုးကို မီးပိတ္ထားသည့္ မီးဖိုေပၚတြင္ ေနာက္ထပ္ ၅ မိနစ္ခန္.ဆက္ထား ထားပါ။

မုန္.တီံထည့္ထားသည့္ ပန္းကန္ေလးထဲ ဟင္းရည္ နွင့္ ငါးေလးကိုထည့္ကာ ပါးပါးလွီးၿပီးေရေဆးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္ေလးျဖဴး၍ အရသာရိွစြာသံုးေဆာင္ႏူိင္ပါၿပီ။ (အခ်ဥ္လိုလွ်င္ သံပုရာရည္ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။)

နည္းနည္းအလုပ္ရွဳပ္တာၾကိဳက္ရင္ေတာ့ အရိုးပါတဲ့ငါးကို အတံုးလိုက္ထည့္စားလို႕လည္း ရပါတယ္။ (နႏြင့္မွဳန္႕ေလးထည့္ဖို႕ေမ့သြားလို႕ ျဖဴသြားတာပါ…. )

ငရုတ္သီးစိမ္းက ပါးပါးလွီးၿပီးထည့္စားသာထက္ အလံုးလိုက္ကို ပန္းကန္ထဲေရာက္မွ ဇြန္းနဲ. ဖိေခ်ထိုးျဖတ္ စားတာက အရမ္းပိုေမႊးကာ၊ ပိုစပ္ၿပီးစားေကာင္းေစပါတယ္။ (ေမေမ ခ်က္ေကြ်းရင္ေတာ့ ပိုေမႊး၊ ပိုေကာင္းေအာင္ လက္ျဖင့္ ဖိေခ်ၿပီး ထည့္ေပးပါတယ္။)

https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...