ေက်ာက္ဖရံုယို

ေက်ာက္ဖရံုယို လုပ္လ်ွင္ အပူဒဏ္ ခံႏိူင္ေအာင္ အေတာ္ေလး ရင့္ေသာ အသီးျဖင့္ လုပ္ရပါတယ္။ အေရာင္ၾကည္ၿပီး၊ ၾကြပ္ေအာင္ ထံုးရည္ စိမ္ၿပီး၊ ေက်ာက္ခ်ဥ္ ကေတာ့ ဖရံုယုိ ပိုၾကြပ္ၿပီး၊ ပိုျဖဴေအာင္ ထည့္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ သံပုရာသီး ကိုေတာ့ ဖရံုသီးအနံ႔ မထြက္ေအာင္ ထည့္ျခင္းျဖစ္ ပါတယ္။

သၾကားအခ်ဳိးအစား ကေတာ့ ျပဳတ္ၿပီးတဲ့ ေက်ာက္ ဖရံုသီးနဲ႔ အခ်ဳိးတူ ထည့္ရပါမယ္။ ဖရံုသီး (2 cups)ဆို ထည့္ရမယ့္ သၾကားကလည္း (2 cups)ျဖစ္ပါတယ္ (ဖရံုသီးဖတ္ေတြ ေသေသခ်ာခ်ာခြက္ထဲ ဝင္ေအာင္ ထည့္ၾကည့္ဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။)။

ကြ်န္မ လုပ္တဲ့နည္းက ဖရံုသီးကို အတံုးၾကီးၾကီးလွီးလွ်င္ အပူေပးခ်ိန္ပိုၾကာေသာေၾကာင့္ သၾကားမ်ား ဝါသြားတတ္၍ အရမ္းမၾကီးေအာင္ လွီးရပါတယ္။ အေခ်ာင္းေသးေအာင္ လွီးထားေပမယ့္ ေျခာက္ကပ္ မသြားပဲ အျပင္သား ၾကြပ္ၿပီး သၾကားရည္ဝတဲ့ အတြင္းသားေၾကာင့္ အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတဲ့ ေက်ာက္ဖရံု ယိုေလး ျဖစ္ပါတယ္။

***... ေက်ာက္ဖရံုယို အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. အေတာ္ေလးရင့္ေသာ ေက်ာက္ဖရံုသီး – ကီလိုဝက္ (၃၂ က်ပ္သားခြဲခန္႔)
2. ထုေခ်ထားေသာ ေက်ာက္ခ်ဥ္ (alum) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
3. ကြမ္းစားထံုး (lime stone or Chuna or Choona) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
4. ေရ – 10 cups (2500 ml )
5. သၾကား – 2 cups (500 ml)
6. သံပုရာရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ

ေရ – 5 cups (1250 ml) ထဲ ထံုး နွင့္ ေက်ာက္ခ်ဥ္ ထည့္ကာ ထံုးမ်ားေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ထားပါ။

အခြံေျပာင္စင္ေအာင္ခြါထားေသာ ေက်ာက္ဖရံုသီးကို အေစ့ နွင့္ ေပ်ာ့သည့္အသားမ်ား လံုးဝ မပါေအာင္ ဖယ္ထုတ္ၿပီး လက္သန္းေလာက္လည္း မေသး၊ လက္ညိွဳိးေလာက္လည္း မၾကီးသည့္ အေခ်ာင္းေလးမ်ား လီွးထားပါ။

လွီးၿပီးသည့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးမ်ားကို ေဖ်ာ္ထားသည့္ ထံုး၊ ေက်ာက္ခ်ဥ္ရည္ထဲ ထည့္ကာ အဖံုး ဖံုးၿပီး ၆ နာရီခန္႔ ထားပါ။ (ထိုအေတာအတြင္း ေရေပၚ ေပၚေနသည့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးဖတ္မ်ား အတြက္ ၃၊၄ ခါ အေပၚေအာက္လွန္ၿပီး ေမႊေပးပါ။)

၆ နာရီခန္႔စိမ္ထားၿပီးေနာက္ ထံုးမ်ား ေျပာင္စင္သြားေအာင္ ေရေဆး၊ ေရ စစ္ထားပါ။

ေရစစ္ၿပီးေနာက္ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရ – 5 cups (1250 ml)ထဲ ထည့္ၿပီး အိုးအဖံုး မဖံုးပဲ high heat ျဖင့္ ၃ မိနစ္ တည္ထားပါ။ (ေရျပန္ဆူလာလွ်င္ အနည္းငယ္ေမႊေပးပါ။)

ၿပီးလွ်င္ ခ်က္ခ်င္း ေရေအးျဖင့္ လံုးဝ ေအးသြားသည္အထိ ေဆးကာ၊ ေရ ကုန္ေအာင္ စစ္ၿပီးေနာက္…

အနည္းငယ္ ေျခာက္သြားေအာင္ paper towel (သို႔) စကၠဴ ေပၚ ၁ နာရီခန္႔ ျဖန္႔ထားေပးပါ။

၁ နာရီခန္႔ ျဖန္႔ထားၿပီးေနာက္ ေက်ာက္ဖရံုသီး နွင့္ သၾကား ကို ဇလံုထဲ ထည့္ၿပီး နွံ႔သြားေအာင္ ခပ္ဖြဖြေမႊ ကာ အဖံုး ဖံုးၿပီး သၾကားရည္မ်ား ဖရံုသီးထဲ စိမ့္ဝင္ေအာင္ တစ္ညအိပ္ထားပါ။ (ေရလံုးဝ မထည့္ရပါ။)

ေနာက္တစ္ေန႔မနက္တြင္ ေအာက္ပံုပါအတိုင္း ေပ်ာ္ေနေသာ သၾကားရည္နွင့္ သၾကားရည္မ်ား စိမ့္ဝင္ေနေသာ ေက်ာက္ဖရံုသီး ၾကည္ၾကည္ေလးမ်ား ကို ေတြ႔ရမွာျဖစ္ပါတယ္။

ထိုသၾကားရည္နွင့္ ဖရုံသီးဖတ္မ်ားကို မကပ္သည့္အိုးထဲထည့္ကာ medium high heat ျဖင့္ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ တည္ထားပါ။ သံပုရာရည္ကို ျဖန္႔ၿပီးထည့္ေပးပါ။

သၾကားရည္မ်ားပူၿပီး အနည္းငယ္ စပြက္လာလွ်င္ အိုးကပ္ၿပီး မတူးေအာင္ မၾကာခဏေမႊေပးဖို႔ လိုပါတယ္။

မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ (သို႔) သၾကားရည္မ်ား ေအာက္ပါပံုအတိုင္း ေကာ္ရည္ကဲ့သို႕ ပ်စ္လာသည္နွင့္ medium low heat သို႔ေလွ်ာ့ကာ တတ္ႏိူင္သမွ် တစ္အိုးလံုး နွ႔ံေအာင္ ျခစ္ၿပီး အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ (သၾကား နွင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးမ်ား အိုးျဖင့္ကပ္ကာ တူးၿပီး ေရႊဝါေရာင္ေျပာင္းသြားတတ္၍ အိုးကို ျခစ္ၿပီးေမႊေပးဖို႔ လိုပါတယ္။)

၃ မိနစ္ခန္႔ၾကာလွ်င္ (သို႔) သၾကားအတံုးအခဲမ်ား စျဖစ္လာလွ်င္ (သၾကားက ခပ္ထန္႔ထန္႔အေနအထားပါ) low heat သို႔ေလွ်ာ့ကာ ၂ မိနစ္ခန္႔ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ (ေမႊရတာ လြယ္ကူျမန္ဆန္ေစရန္ spatula ကိုေျပာင္းသံုးထားပါတယ္။)

ေအာက္ပံုပါအေနအထားအတိုင္း သၾကားမ်ား ခပ္ထန္႔ထန္႔ျဖစ္မေနေတာ့ပဲ လံုးဝေျခာက္သြားလွ်င္ ဆက္ၿပီး မပူေနေစရန္ ဒယ္အိုးမွ ဖယ္ၿပီး လင္ဗန္းတစ္ခ်ပ္ထဲ ျဖန္႔ထည့္၍ အေအးခံထားပါ။

ေအးသြားၿပီးေနာက္ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးနွင့္ သၾကားရည္ဝေနေသာ ေက်ာက္ဖရံု ယိုေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။ ပိုသည္မ်ားကို ေလလံုဗူးထဲ ထည့္သိမ္းေပးပါ။

အပိုထြက္လာတဲ့ သၾကားေတြဘာလုပ္ရမွာလည္းဟင္လို႔ေမးရင္ အၿမဲတမ္း ဘာျပန္လုပ္ရမွန္း မစဥ္းစားမိ လို႔ ေက်ာက္ဖရံုယိုနဲ႔ ေရာၿပီး သိမ္းထားတယ္လို႔ ေျဖပါရေစ…..။

https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...