Adobo Chicken (သုိ႔မဟုတ္) ဖိလစ္ပီႏုိ စတုိင္ ၾကက္သား အခ်ဳိႏွပ္

ဖိလစ္ပီႏို ဟင္းေလး ခ်က္လက္စနဲ႔ ေနာက္တစ္မ်ဳိး ဆက္ခ်က္ လုိက္ဦး မယ္ေနာ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ သူတို႔ရဲ႕ National dish လုိ႔ေခၚတဲ့ Adobo ၾကက္သား အခ်ဳိႏွပ္ပါ။

ၾကက္သားကုိ ပဲငံျပာရည္၊ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ အနက္တုိ႔နဲ႔အတူ အုန္းရည္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ရွလကာ ရည္တုိ႔နဲ႔ ႏွပ္ ထားၿပီး အုိးကပ္ေလး ခ်က္ထားတာပါ။

ျမန္မာလုိ ၾကက္သားကိုိ ပဲငံျပာနဲ႔ႏွပ္ၿပီး အခ်ဳိခ်က္ ခ်က္ ပံုနဲ႔ တူပါတယ္။

ထူးျခားတာက အုန္းရည္ရွလကာရည္ ပါပဲ။ ရွလကာရည္ပါတယ္ဆုိေပမယ့္ ခ်ဥ္တာမ်ဳိးမဟုတ္ဘဲ ဆိမ့္ေန ပါတယ္။

ခက္တာက သူတို႔ရဲ႕ အုန္းရွလကာရည္ကုိ လြယ္လြယ္မရေသးတာပါ။ ဒါေပမဲ့ apple cider vinegar လုိ႔ ေခၚ တဲ့ အခ်ဳိဓာတ္ပါတဲ့ ရွလကာရည္ကုိ အစားထုိးလုိ႔ရပါတယ္။

Apple cider vinegar ကုိ စူပါမားကက္ဆုိင္ႀကီးေတြမွာ ရႏိုင္ပါတယ္။

ဒီဟင္းက ခ်က္ရတာ လြယ္ပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕လွ်ဳိ႕၀ွက္ခ်က္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ေနစဥ္မွာ အဖံုးကုိ ခဏခဏ ဖြင့္မၾကည့္မိဖို႔ လုိပါတယ္။

အဲဒီေတာ့ အုိးထူထူေလးနဲ႔ မီးေအးေအးေလးမွာ ႏွပ္ၿပီးခ်က္ေပါ့။

အဒုိဘုိ (Adobo)
 
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

(၆ ေယာက္စာ)
ၾကက္သားေပါင္သား အရင္းပုိင္း ၄ ခု
ၾကက္သားေပါင္လံုးသား ၄ ခု (သုိ႔မဟုတ္) ၾကက္ ၁ ေကာင္ ၈၀၀ သုိ႔မဟုတ္ ၉၀၀ ဂရမ္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ၁/၄ ခြက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ ႁမႊာ
ၾကက္သြန္နီ (အလတ္) ၂ လံုး
Bay leaves ၄ ရြက္
သၾကားအညဳိ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ ၁၀၀ မီလီလီတာ
Apple cider ရွာလကာရည္ ၁/၄ ခြက္
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့အနက္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကုိ အခြံႏႊာၿပီး ညက္ညက္ေလးေထာင္းပါ။ သုိ႔မဟုတ္ ညႇစ္ထားပါ။

ေနာက္ ဖန္ပန္းကန္လံုးတစ္ခုထဲမွာ ၾကက္သားေတြကုိ ပဲငံျပာရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြနဲ႔ သမေအာင္ နယ္ၿပီးရင္ အနည္းဆံုး တစ္နာရီ ဒါမွမဟုတ္ သံုးနာရီေလာက္ ၾကာေအာင္ ႏွပ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္နီေတြကို ပါးပါးလီွးပါ။ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့အနက္က ေလွာ္ၿပီးသား ဆုိရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္။

ဟင္းခ်က္ဖုိ႔ အုိးကုိေရြးတဲ့အခါ အုိးႀကီးႀကီးကို ေရြးပါ။

အုိးထဲ ၾကက္သားထည့္ၿပီးတဲ့အခါ ၾကက္သားက အုိးတစ္၀က္စာ အျပည့္ပဲျဖစ္ရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္။ ဒါမွ အေငြ႕နဲ႔ ၾကက္သားက ႏူးေနမွာပါ။

အုိးထဲကို ဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သားေတြကုိ ဆံ့သေလာက္ စီထည့္ကာ ေၾကာ္ပါ။

အေရခံြဘက္ကုိ ေအာက္ကထားၿပီး စေၾကာ္ပါ။ ၿပီးမွ တစ္ဖက္ကို လွည့္ပါ။

အသားေတြ အေပၚယံအေရ တင္းၿပီး အေရာင္ေျပာင္းသြားတဲ့အထိ အသုတ္လုိက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။

၄၅ မိနစ္နီးပါးမွ် ေၾကာ္ၿပီးရင္ အသားေတြကုိ ျပန္ဆယ္ၿပီး ထားပါ။

ၾကက္သြန္နီနဲ႔ bay leaves ကုိ အုိးထဲသုိ႔ ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။

ၾကက္သြန္နီေတြ အေရာင္ၾကည္လာၿပီဆုိရင္ ၾကက္သားေတြကုိ အုိးထဲျပန္ထည့္ပါ။

ေနာက္ ၾကက္သားႏွပ္ထားတဲ့ အရည္ေတြကုိ ထည့္ၿပီး အဖံုးပိတ္ကာ ပြက္ပါေစ။

အရည္စပြက္ၿပီဆိုရင္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ေတြကုိ ထည့္ကာ မီးေအးေအးနဲ႔ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ ႏွပ္ၿပီးခ်က္ပါ။ အဖံုးကုိ မဖြင့္ပါနဲ႔ေတာ့။

မိနစ္ ၂၅ - ၃၀ ျပည့္ရင္ ရွာလကာရည္နဲ႔ သၾကားကုိထည့္ကာ ႏွ႔ံေအာင္ ေမႊပါ။

ၿပီးရင္ အဖံုးပိတ္ကာ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ထပ္တည္ပါ။

အေပါ့အငန္အတြက္ ဆားကုိ ထည့္ပါ။

အုိးနည္းနည္း ကပ္တတ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အုိးအထူအပါးနဲ႔ မီးေပၚမူတည္ၿပီး အခ်ိန္ကုိ ခ်ိန္ညႇိပါ။

ၾကက္သားေတြႏူးရင္ ခ်လို႔ရပါၿပီ။

ထမင္းျဖဴနဲ႔တြဲၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

အႏွစ္ေတြ က်န္လုိ႔ရွိရင္ သိမ္းထားၿပီး ေနာက္ေန႔မွာ ထမင္းၾကမ္းေလးနဲ႔ ေၾကာ္စားရင္ ရွယ္ပဲလုိ႔ ေျပာလို႔ရ တယ္။

ဒါက ၿဖိဳးသူငယ္ခ်င္း Olive ေပးသြားတဲ့ နည္းေလးတစ္ခုေပါ့။

အုိးသူႀကီးအခ်င္းခ်င္း လက္တို႔သြားတာ။

ဖိလစ္ပီႏို ငါးပိခ်က္

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄၅ ႁမႊာ စိမ္းစားငါပိ ၁/၂ ခြက္
သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
Apple cider ရွာလကာရည္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
င႐ုတ္သီး ၃ ေတာင့္
နံနံပင္ အနည္းငယ္
သံပရာသီး ၁ လံုး

ျပင္ဆင္ပံု

ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကုိ ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ။ ဒါမွမဟုတ္ ညႇစ္ထားပါ။

င႐ုတ္သီးစိမ္းေတြကုိ လွီးထားပါ။

အုိးထဲကို ဆီထည့္ၿပီး မီးမျပင္းတျပင္းနဲ႔ တည္ပါ။

ဆီပူလာၿပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴအနံ႔ ထြက္လာရင္ ငါးပိစိမ္းစားကုိထည့္ကာ တစ္မိနစ္သာသာေလာက္ ဆီသတ္ပါ။

ေနာက္ သၾကားကုိ ထည့္ကာ ႏွံ႔ေအာင္ေမႊၿပီး မီးပိတ္ကာ အုိးေပၚမွခ်ပါ။

ၿပီးရင္ ရွာလကာရည္ကုိထည့္ကာ ႏွံ႔ေအာင္ေမႊပါ။

အစပ္ႀကိဳက္ရင္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကုိ ပုိထည့္ႏိုင္ပါတယ္။

င႐ုတ္သီးစိမ္းကုိ ထည့္ကာ ေမႊၿပီး နံနံပင္ေလး အုပ္ထားပါ။

သံပရာသီးကုိ အစိတ္ေသးေသးေလးေတြ စိတ္ၿပီး တုိ႔စားႏိုင္ပါတယ္။

Myanmar Times
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...