ထိပ္ေျပာင္၊ ေနာက္ေျပာင္လို႔ စိတ္ညစ္ေနသလား?

က်မ ၁၄-၁၅ ႏွစ္အရြယ္။ က်မရဲ့ေမာင္၀မ္းကြဲ တစ္ေယာက္ ၈-၉ ႏွစ္မွာ ဆံပင္ညွပ္ဆိုင္က အနာစက္ေခၚ တဲ့ျပည္တည္နာ ကူးလာပါတယ္။ (အဲ့ဒီအခ်ိန္က တစ္ခါသံုး ဒါးေတြမေပၚေသးပဲ သင္တံုးဒါး တစ္ေခ်ာင္း ထဲနဲ႔အားလံုးကို ဆံပင္ညွပ္ပါ တယ္)။

သူ႔ေခါင္း တစ္ခုလံုးျပည္တည္ နာေတြနဲ႔ျပည့္ေနလို႔ ရန္ကုန္ေဆးရံုႀကီး အေရျပားဌာနကို သြားျပေတာ့ ဦးေခါင္းအရည္ခြံြ ခြါရမယ္ လို႔ေျပာလိုက္တယ္ လို႔သိရ ပါတယ္။ တကယ္ေျပာတာလား၊ စလိုက္တာ လားေတာ့ မသိပါဘူး။

သူလည္းေၾကာက္လန္႔ၿပီး ေဆးရံု မသြားေတာ့ပဲ သူတို႔မိသားစု ကုေနက် ျမန္မာေဆးဆရာ နဲ႔ျပပါတယ္။ အဲ့ဒီေဆးဆရာရဲ့ နံမည္ေတာ့ မမွတ္မိ ေတာ့ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့သူ႔ရဲ့ ညာဘက္လက္သန္းရဲ့ လက္သဲကရွည္ေန တာမို႔ က်မတို႔က ဆရာလက္သဲလို႔ အမည္၀ွက္ေပးထားပါတယ္။ (ဆရာဇီ၀က အေၾကာင္းေတြ ဖတ္ရေတာ့မွ လက္သဲအရွည္ ထားျခင္း ရဲ့ အဓိပၸါယ္ကို သေဘာေပါက္ လာပါတယ္)။

ျမန္မာေဆးဆရာဆိုေပမဲ့ အေနာက္တုိင္္းေဆးဖိုးထက္ ပိုေစ်းႀကီးပါတယ္။ ေဆးေဖၚဖို႔ က်ပ္ ၅၀၀ ေပးရ ပါတယ္ (ေရႊေစ်းႏွစ္ေထာင္ က်ပ္၊ေဆးထိုးခ ၅ က်ပ္)။ သူက ေဆးအတြက္ ကိုယ္တိုင္ေတာထဲ သြားၿပီး ေဆးျမစ္ေတြရွာၿပီးမွ ကိုယ္တိုင္ေဆးေဖၚတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အတိုခ်ံဳေျပာရရင္ သူ႔ေဆးနဲ႔ ေမာင္ ၀မ္း ကြဲရဲ့ေခါင္းေပၚက အနာစက္ေတြ အားလံုးေပ်ာက္သြား ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အနာေတြရဲ့ေနရာမွာ အနာ ရြတ္ေတြ ျဖစ္ၿပီး တစ္ေခါင္းလံုး ဆံပင္ တစ္ပင္မွမရွိ ပဲေျပာင္လက္ေနပါတယ္။ အဲ့ဒါနဲသူ႔ကိုေျပာျပေတာ့ ၾကက္သြန္နီကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး ေခါင္းကို ပြတ္ခိုင္းပါတယ္။ အံၾသေလာက္ေအာင္ မၾကာခင္မွာ ဆံပင္ေတြ ေပါက္လာတာ သူ႔အရင္က ဆံပင္ထက္ ပိုမ်ားတာကိုေတြ႔ရပါတယ္။ အဲ့ဒီအေၾကာင္းေတြကို ယခုတိုင္ မွတ္မိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထိပ္ေျပာင္ ၊ေနာက္ေျပာင္သူ၊ ဆံပင္နည္းသူ၊ ပါးသူေတြေတြ႔ရင္ အရမ္းေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ က်မေမာင္၀မ္းကြဲရဲ့ အနာေရာဂါ အေျခအေနေၾကာင့္လား။ သူမ်ားအေျခ အေနနဲ႔မတူမွာ စိုးၿပီး မေျပာျဖစ္ခဲ့ ပါဘူး။ အခု ၾကက္သြန္နီ အေၾကာင္း ရွာဖတ္ေတာ့ လက္ေတြ႔စမ္းသပ္မႈ တစ္ခုအရ ၾကက္သြန္နီအရည္ နဲ႔ဦးရည္ကို တစ္ပတ္ႏွစ္ႀကိမ္ ပြတ္ေပးရာ ႏွစ္လတြင္ ဆံပင္မ်ားေပါက္လာ တာေတြ႔ရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီရဲ့ အျခားေသာက်န္းမာေရး အက်ိဳးျပဳအစြမ္းသတၱိမ်ား ကိုလည္းေဖၚျပ လိုက္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီရဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးျပဳအစြမ္းသတၱိေတြဟာ အလြန္မ်ားလွပါတယ္။ သူ႔မွာ အစြမ္းထက္တဲ့ ပိုးသတ္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိ (anti-bacterial) နဲ႔ အစြမ္းထက္တဲ့ ပိုးသန္႔ရွင္းေစတဲ့ သတၱိ (anti-septic) ေတြရွိ တဲ့အတြက္ ၾကက္သြန္နီကို အသီးအႏွံတို႔ရဲ့ ဘုရင္လို႔ေခၚပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ဟာ နီးစပ္တဲ့ မ်ိဳးမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီရဲ့ အေရာင္ဟာ အျဖဴ၊အနီ၊ အ၀ါ၊ နဲ႔အစိမ္းရယ္လို႔ အေရာင္အမိ်ဳးမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ အေရာင္ေတြ ကြဲျပားသလို၊ အရြယ္အစားနဲ႔ အရသာလည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးကြဲျပားပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဆာဖါ (organic sulpha) မ်ားေၾကာင့္ ၎တို႔ကိုလွီးရင္ မ်က္စိစပ္ေစ ပါတယ္။ အမ်ိဳးအစား၊ လတ္ဆပ္မႈ၊ ရင့္မွည့္မႈအေျခအေန (maturity) ေပၚမူတည္ၿပီး ၎တို႔ တြင္ပါ၀င္ေသာ အာဟာရ ဓါတ္အနည္းအမ်ား ကြဲျပားပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ဘီ၊စီ၊ folic acid, calcium, phosphorus, magnesium, chromium, iron ႏွင့္ fiber ေတြမ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။

ခရစ္မေပၚမွီ ႏွစ္ ေလးေထာင္ကထဲက ၾကက္သြန္နီကို ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး ကုသရာတြင္ အသံုးျပဳခဲ့တဲ့ မွတ္တမ္း မ်ား ရွိပါတယ္။ ဒုတိယကမၻာစစ္ အတြင္းက ဒါဏ္ရာရေသာ စစ္သားမ်ားရဲ့အနာ သက္သာ ရန္ႏွင့္ အနာ က်က္ရန္အတြက္ ၾကက္သြန္နီအႏွစ္ (onion paste) ကို အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီ အသံုးျပဳနိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ား။

၁။ ေသြးအားနည္းျခင္း (Anemia)- ၾကက္သြန္နီမွာပါ၀င္တဲ့ သံဓါတ္နဲ႔ folic acid တို႔ေၾကာင့္ ေသြးအား နည္းျခင္းေရာဂါကို သက္သာေစပါတယ္။

၂။ အဆီက်ျခင္း (Anti-cholesterol) တစ္ေန႔လွ်င္ အရြယ္ေတာ္ၾကက္သြန္နီ တစ္ျခမ္း စားေပး ျခင္းျဖင့္ အဆီက်ေစၿပီး အဆီပိတ္ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။

၃။ အေရာင္ သက္သာျခင္းသတၱိ (anti-inflammmatory effect) ေၾကာင့္ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ ေရာဂါ (arthritis) နဲ႔ ေဂါက္ေရာဂါ (gout) မ်ားတြင္ အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။

၄။ ပိုးသတ္ျခင္း (anti-bacterial) ၾကက္သြန္နီဟာ ေရာဂါျဖစ္ေစေသာ ပိုးမ်ား၊ အထူးသျဖင့္ ဆီးလမ္း ေၾကာင္းမွာ ေရာဂါျဖစ္ေစေသာ (E.coli) ပိုး၊ ၀မ္းေလ်ာ္၊ စမ္းကိုက္ေရာဂါပိုး (Salmonella) နဲ႔ တီဘီပိုး (TB) တို႔ကို သတ္နိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

၅။ ေသြးတိုးေရာဂါ (Hypertension) ၾကက္သြန္နီအစိမ္း(၀ါ) အက်က္စားျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုး က်ေစပါ တယ္။ ေသြးၾကဲေစပါတယ္။ ေသြးေၾကာထဲမွ ေသြးခဲမႈမ်ားကိုလည္း အရည္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။

၆။ အူမႀကီးကင္ဆာ (Cancer of colon) ၾကက္သြန္နီသည္ အူမႀကီးရွိ က်န္းမာေရး အေထာက္ အကူျပဳ ပိုးမႊားမ်ားအား တိုးပြါးေစျခင္းျဖင့္ အူမႀကီးကင္ဆာကို ကာကြယ္နိုင္ပါသည္။

၇။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း။ ဟင္းမ်ားတြင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားစြာ ထည့္ခ်က္ျခင္းျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းႏွင့္ ေလလည္ျခင္း ကို သက္သာေစပါတယ္။

၈။ ဆီခ်ိဳေရာဂါ ( Diabetes) ၾကက္သြန္နီတြင္ပါ၀င္ေသာ chromium က အင္ဆူလင္ ဓါတ္ ထုတ္လုပ္ မႈေကာင္းေစျခင္းျဖင့္ ဆီခ်ိဳေရာဂါကို သက္သာေစပါတယ္။

၉။ နားအူျခင္း၊ နားတြင္း အသံျမည္ေနျခင္း။ ၾကက္သြန္နီရည္ ဆြပ္ထားေသာ ၀ါဂြမ္းကိုနားတြင္ ထည့္ျခင္းျဖင့္ နားအူျခင္း၊ နားတြင္း အသံျမည္ေနျခင္းတို႔ ကို သက္သာေစပါတယ္။

၁၀။ ဆံပင္ေပါက္ျခင္း။ ၾကက္သြန္နီ အရည္(၀ါ) ၾကက္သြန္နီျဖင့္ ဦးရည္ကို တစ္ပတ္ႏွစ္ႀကိမ္ ပြတ္ေပးပါ က ႏွစ္လတြင္ ဆံပင္ေပါက္ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

၁၁။ အရိုးပါးေရာဂါ (osteoporosis) ၾကက္သြန္နီသည္ အရိုးပါးေရာဂါကိုလည္း သက္သာ ေစပါတယ္။

၁၂။ အေအးမိျခင္း၊ ခၽြဲကပ္ျခင္း။ ၾကက္သြန္နီသည္ ခုခံအားကိုလည္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ရည္ႏွင့္ ပ်ားရည္ဆတူ ေရာၿပီးတစ္ေန႔လွ်င္ လၻက္ရည္ဇြန္းျဖင့္ ၃-၄ႀကိမ္ေသာက္ ပါက ခၽြဲမ်ား အရည္ေပ်ာ္ေစၿပီး အေအးမိေခ်ာင္းဆိုးျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။

၁၃။ ႀကက္သြန္နီကိုေရျဖင့္ ေရထက္၀က္ခမ္းသည္ အထိျပဳပ္ၿပီးေနာက္ ၎ျပဳပ္ရည္ေသာက္ေပးပါက ဆီပူျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။

၁၄။ ကာမအားသန္စြမ္းျခင္း။ ၾကက္သြန္နီအျဖဴမ်ိဳးသည္အျခားမ်ိဳးမ်ားထက္ ကာမအား သန္စြမ္း ျခင္း သတၱိပိုေကာင္းပါတယ္။

သတိထားရန္ အခ်က္မ်ား။

ၾကက္သြန္နီကို ေလသလပ္သည့္ အခန္းအပူခ်ိန္၊ေနေရာင္ တိုက္ရိုက္ မရေသာေနရာတြင္ သိမ္းဆည္း နိုင္ ပါတယ္။ အာလူးမ်ားနဲ႔ အတူတူထားပါက အာလူးမွ အဆိုဓါတ္နဲ႔ ethylene ဓါတ္ေၾကာင့္ၾကက္သြန္ နီမ်ား ပုပ္လြယ္ပါတယ္။ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီမ်ားအား ေလလံုေသာေနရာတြင္ ၁-၂ ရက္ခန္႔သိမ္ထား နိုင္ ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီလွီးစဥ္ မ်က္စီမစပ္ေအာင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို မလွီးခင္တစ္နာရီ အေအးခံထားျခင္း (၀ါ) ေရတြင္ စိမ္ၿပီးအခြံႏႊာျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။

က်မ္းကိုး။
http://juicing-for-health.com/…/health-benefits-of-onion.ht…
ျမတ္ပန္းရဂုံ

သင့္အတြက္က်န္းမာေရး
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...