ေကာ္ဖီလား၊ လက္ဖက္ရည္လား

ကိုထိုက္

ေကာ္ဖီ သမားလား၊ လက္ဖက္ရည္ သမားလား။ ဘာႀကိဳက္သလဲ စာဖတ္သူ။ ၀ိတ္က်ေစျခင္း မွသည္ ကင္ဆာ ကာကြယ္ေရးထိ ေကာ္ဖီႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ က တစ္မ်ဳိးစီ အက်ဳိးျပဳသည္။ မနက္ မနက္ ေကာ္ ဖီေလးမွ မေသာက္လိုက္ ရရင္ မိုးလင္းတယ္ လို႔ကို မခံစားရဘူးဟု ဆိုသူမ်ား ရွိသလို၊ မနက္ခင္းကို လက္ဖက္ရည္ေလးနဲ႔မွ မစလိုက္ ရရင္ ေနမထိ ထိုင္မသာႀကီး ျဖစ္ေနရသည္ဟု ဆိုသူမ်ားလည္း ရွိသည္။ မည္သို႔ပင္ ဆိုေစ ႏွစ္မ်ဳိးလံုးသည္ တစ္ေန႔ တာကို လန္းဆန္းစြာ ရင္ဆိုင္ ႏိုင္ေအာင္ ကူေပးၾက သည္ကား ျငင္းဖြယ္ရာ မရွိ။ (ဤေနရာ၌ လက္ဖက္ရည္ ဟူသည္ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္၌ ေသာက္ႏုိင္ေသာ ႏို႔၊ သၾကားမ်ားႏွင့္ ေဖ်ာ္စပ္ထားေသာ လက္ဖက္ရည္ကို ခ်ည္း မဆိုလို။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟု ေခၚေသာ လက္ဖက္ရည္ အမ်ဳိးမ်ဳိးကိုပါ ဆိုလိုသည္။)

က်န္းမာေရးနဲ႔ ပတ္သက္လွ်င္ကား ေကာ္ဖီက ေကာင္းသည္၊ လက္ဖက္ရည္က ေကာင္းသည္ စသျဖင့္ ယေန႔ထိတိုင္ ျငင္းလို႔ ခုန္လို႔ ေကာင္းတုန္း ျဖစ္သည္။ မည္သည့္ဘက္က မွ်လည္း အႏိုင္ရသည္ ရယ္လို႔ မရွိ။ ကၽြႏု္ပ္တို႔ အတြက္ ဘယ္ဟာက ပိုေကာင္းပါ သနည္း။ အေျဖသည္ လူမ်ားစုနဲ႔ ထုတ္လို႔ မရႏုိင္။ တစ္ေယာက္ခ်င္း အတြက္ သင့္ေတာ္သည့္ အရာသည္ ထိုသူအတြက္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္ ဟုသာ ဆိုႏိုင္မည္။ မည္သို႔ပင္ ဆိုေစ ေကာ္ဖီ လက္ဖက္ရည္ တို႔ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ အေခ်အတင္ သက္ေသျပခ်က္ မ်ားကို ၾကည့္ၾကဦးစို႔။

လုပ္ထားၿပီးသည့္ ေလ့လာ သုေတသနမ်ားကို ၾကည့္လွ်င္ ေကာ္ဖီ လက္ဖက္ရည္ႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး သူမသာ ကိုယ္မသာ အေနအထားသာ ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ လက္ဖက္ရည္သည္ မူကြဲ-၁ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္သည္။ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ အ၀လြန္ ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္သည္။ ကင္ဆာ ကိုပါ ကာကြယ္ေပး ႏုိင္သည္ဟု ေလ႔လာ သုေတသန မ်ားက ဆိုထားၾကသည္။ ႏို႔မပါဘဲ ေဖ်ာ္ထားသည့္ ဘလက္တီး လက္ဖက္ရည္ကို တစ္ေန႔ ေလးႀကိမ္ႏွင့္ ရက္သတၱပတ္ ေျခာက္ပတ္တိတိ ေသာက္သံုး သူမ်ားကို ေလ႔လာထားရာ ထိုသူမ်ားသည္ ႏို႔ပါေသာ ပံုမွန္ လက္ဖက္ ရည္ေသာက္သူမ်ားထက္ စိတ္ဖိစီးမႈ ကို ျဖစ္ေစေသာ ေကာ္တီဇုန္း ဓာတ္ေသြးထဲ ပါ၀င္ႏႈန္း သိသိသာသာ နည္းေန ၾကေၾကာင္း ေတြ႕ခဲ့ရသည္။ လက္ဖက္ရည္ထဲ ႏို႔ထည့္ ေသာက္ျခင္းသည္ကား ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည့္ လက္ဖက္ရည္၏ အာနိသင္ကို ပ်က္ေစေၾကာင္းလည္း စစ္တမ္းက ေဖာ္ျပသည္။

လက္ဖက္ရြက္သည္ မည္မွ်ပင္ သဘာ၀ အတိုင္း ထုတ္ထားေသာ ေအာ္ဂဲနစ္ျဖစ္သည္ ဆုိဆို ပိုးသတ္ေဆး အာနိသင္ပါေန တတ္ရာ ထို အာနိသင္ ေၾကာင့္ ေသြးသည္ သံဓာတ္ကို စုပ္ယူမႈ အားနည္းကာ ေသြးတြင္း ၌ ေသြးျဖဴဥ နည္းပါးသည့္ ျပႆနာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း ေနာက္ထပ္ ေလ႔လာမႈ တစ္ခု က သတိေပးထား သည္။ ေသြးျဖဴဥ နည္းပါးသည့္ အခါ လူသည္ ႏြမ္းလ်ျခင္း၊ ရီေ၀ေ၀ ျဖစ္ျခင္းမ်ား ႀကံဳရ တတ္သည္။

လက္ဖက္ရြက္ အဖူး အၫြန္႔ႏွင့္ လက္ဖက္ပင္ငယ္ မ်ား၏ အရြက္ႏုမ်ား နဲ႔ခ်ည္း လုပ္ထားေသာ ၀ိႈက္တီး (လက္ဖက္ျဖဴ) သည္ ဂရင္းတီး (လက္ဖက္စိမ္း) ထက္ က်န္းမာေရး ပိုအေထာက္အကူျပဳ ေၾကာင္း လည္း ေနာက္ထပ္ သုေတသနမ်ားက ဆိုထားသည္။ လက္ဖက္ျဖဴသည္ ဗီတာမင္ စီ၊ အီးစေသာ အန္တီ ေအာက္စီးဒင့္မ်ား ပိုမ်ားျပားစြာ ပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ လက္ဖက္စိမ္း ထက္ပင္ အခ်ဳိ႕ေသာေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းအား ပိုျမင့္မားသလို၊ အိုမင္း ျခင္းကိုလည္း ေႏွးေကြး ေစေၾကာင္း ေလ႔လာမႈ စစ္တမ္းမ်ား အရ သိရသည္။

လက္ဖက္ရည္ႏွင့္ ေကာ္ဖီ က်န္းမာေရး အက်ဳိးျပဳမႈ

လက္ဖက္ရည္


- တစ္ေန႔ သံုးေလးခြက္ေလာက္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္သည္။

-မူကြဲ-၁ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္သည္။

- တစ္ရက္ ေလးခြက္ႏွင့္ ရက္သတၱပတ္ ေျခာက္ပတ္ ဆက္တိုက္ ေသာက္သူမ်ား စိတ္ဖိစီးမႈ ျဖစ္ေစ သည့္ ေကာ္တီဇုန္းဓာတ္ သိသိသာသာ က်ဆင္း သြားေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

-သြားမ်ားကို ခိုင္မာေစေသာ ဖလူ႐ိုဒိုက္ ပါ၀င္သည္။

-တစ္ေန႔ကို ဂရင္းတီး ဆယ္ခြက္ႏွင့္ အထက္ ေသာက္သူ မ်ားသည္ အသည္း အလုပ္လုပ္မႈ ပိုေကာင္းမြန္ ၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

-ဂရင္းတီးသည္ အဆုတ္ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပး ႏုိင္သည္။

-ဂရင္းတီး ေသာက္ေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားသည္ အစာေရမ်ဳိ လမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြား ႏုိင္ေျခ (၆၀) ရာခိုင္ႏႈန္း နည္းသြားသည္။

- ဂရင္းတီးႏွင့္ ၀ိႈက္တီး မ်ားသည္ အို မင္းမႈကို ေႏွးေကြး ေစေသာ အန္တ ီေအာက္ဆီးဒင့္မ်ား ပါ၀င္သည္။

-၀ိႈက္တီးသည္ အ၀လြန္မႈကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္သည္။

-လက္ဖက္ရည္သည္ ခႏၵာကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္မႈ ကာကြယ္ေပး ႏုိင္သည္။

-ေသြးက သံဓာတ္ကို စုပ္ယူမႈ အားနည္း သြားေစမည့္ တန္နင္ဓာတ္ ပါ၀င္ႏုိင္ သျဖင့္ ေသြးျဖဴဥ အားနည္း ျပႆနာ ျဖစ္ပြား ႏိုင္သည္။

-ႏို႔ ထည့္ေသာက္ပါက လက္ဖက္ရည္၏ ကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ပ်က္စီးသည္။


ေကာ္ဖီ

- မူကြဲ-၂ ဆီးခ်ဳိ ကာကြယ္ႏိုင္သည္။

-အသည္း မပ်က္စီးေအာင္ ကူေပးႏုိင္သည္။ အသည္းကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္သည္။

-အသက္ (၄၀)ေက်ာ္ အမ်ဳိးသားမ်ား ေဂါက္ေရာဂါ (ေျခေထာက္ အ႐ိုးမ်ား မခံမ ရပ္ႏုိင္ နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္း) ျဖစ္ပြားမႈ ကာကြယ္ေပးႏုိင္။

- အယ္လ္ဇိုင္းမား ျဖစ္ပြား ႏိုင္ေျခ နည္း။

- ႏွလံုးေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုး ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပး။

-လတ္တေလာ ကိစၥမ်ား မွတ္မိႏုိင္စြမ္းကို ပိုေကာင္းမြန္ ေစသည္။ အာ႐ံုမ်ား အေပၚ တံု႔ျပန္ ႏိုင္စြမ္း ပိုျမန္ဆန္ေစ။

-ေကာ္ဖီထဲတြင္ ပါေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို အေျခခံၿပီး ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း ဆိုင္ရာ ျပႆနာမ်ား ကုစားႏုိင္မည့္ ေဆး၀ါးမ်ား တီထြင္ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေျခရွိ။

-ေကာ္ဖီတြင္ ပါေသာ ကဖိန္းဓာတ္သည္ နာက်င္ကိုက္ခဲ ေပ်ာက္ေဆးမ်ား၏ ထိေရာက္မႈကို ပိုျမင့္မား ေစသည္။

-သြားမ်ား ကိုေတာ့ အေရာင္မိႈင္းေစသည္။

- ေကာ္ဖီတြင္ ဓာတုပစၥည္း တစ္ရာေက်ာ္ ပါ၀င္ၿပီး (၁၉)မ်ဳိးသည္ ကင္ဆာျဖစ္ ေစႏိုင္သည့္ အေျခခံမ်ား ပါ၀င္ေၾကာင္း ေလ႔လာေတြ႕ရွိ ရသည္။

ေကာ္ဖီရြက္နဲ႔ လုပ္ထားသည့္ လက္ဖက္ရည္

မနက္ မနက္ ႏိုးလာၿပီး လန္းလန္း ဆန္းဆန္း ရွိေအာင္ ေကာ္ဖီေသာက္ရမလား လက္ဖက္ရည္ ေသာက္ရ မလား စဥ္းစားရ က်ပ္ေနသူမ်ား အတြက္ ျပႆနာ ေျပလည္ ေစမည့္ ေျဖရွင္းနည္း တစ္ရပ္ လာၿပီ။ ေကာ္ဖီနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ကို ေပါင္းစပ္ ထုတ္လုပ္ ထားျခင္း ျဖစ္သည္။ သုေတသန ပညာရွင္ မ်ားသည္ ေကာ္ဖီရြက္မွ ထုတ္လုပ္ ထားသည့္ လက္ဖက္ရည္ကို တီထြင္ စမ္းသပ္ေန ၾကသည္။ ေကာ္ဖီႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ ႏွစ္မ်ဳိးလံုး ၏ က်န္းမာေရး အာနိသင္မ်ား ပါ၀င္ေၾကာင္း တီထြင္ စမ္းသပ္သူမ်ားက ေျပာသည္။

ေကာ္ဖီရြက္နဲ႔ လုပ္ထားေသာ လက္ဖက္ရည္၏ အရသာသည္ လက္ဖက္ရည္ ေလာက္လည္း ဖန္ဖန္ခါးခါး မဟုတ္၊ ေကာ္ဖီ ေလာက္လည္း မျပင္းဘဲ အလယ္ အလတ္ အေနအထားရွိကာ လူတိုင္း ေသာက္ရ အဆင္ေျပေစမည့္ အရသာမ်ဳိး ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ က်န္းမာေရးပိုင္း အရလည္း ဆီးခ်ဳိ၊ ႏွလံုး ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္ေသာ ဓာတ္ပစၥည္း အမ်ားအျပား ပါ၀င္သည္။ ပံုမွန္ လက္ဖက္ရည္မ်ား၊ ေကာ္ဖီမ်ား ေလာက္ လည္း ကဖိန္းဓာတ္ ပါ၀င္ျခင္း မရွိ။ သုေတသနကို လန္ဒန္ အေနာက္ေတာင္ပိုင္း ခူးၿမိဳ႕ရွိ ေတာ္၀င္ ႐ုကၡေဗဒ ဥယ်ာဥ္မွ ပညာရွင္မ်ားႏွင့္ ျပင္သစ္ႏိုင္ငံ မြန္႔ပယ္လီၿမိဳ႕မွ ပညာရွင္မ်ား ပူးေပါင္း သုေတ သနျပဳေနျခင္း ျဖစ္သည္။

လက္ဖက္ရည္ ႀကိဳက္သူမ်ား အေနျဖင့္ ႏို႔မပါ သို႔မဟုတ္ ႏို႔အနည္းငယ္သာ ထည့္ထားေသာ လက္ဖက္ ရည္ၾကမ္း (ဘလက္တီး) ေသာက္ဖို႔ အႀကံျပဳမႈ မ်ားလည္း ရွိ သည္။ လမ္းေဘးဆိုင္ တိုင္းတြင္ ရႏုိင္ေသာ သၾကားမ်ားမ်ား၊ ႏို႔မ်ားမ်ား လက္ဖက္ရည္ မ်ားသည္ အဆီ အဆိမ္႔မ်ား ျခင္းေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ေဘးထြက္ ဆိုးက်ဳိးမ်ား ႏိုင္ေၾကာင္းလည္း ေနာ္တင္ဟမ္ တကၠသိုလ္မွ အာဟာရေဗဒ ဆိုင္ရာ လက္ေထာက္ ပါေမာကၡ ဒရန္ မီလာက ေျပာသည္။ ထို႔အတူပင္ ေကာ္ဖီဟု အမည္ခံထား ေသာ္လည္း ပံုမွန္ ဘလက္ ေကာ္ဖီမ်ဳိး မဟုတ္ဘဲ ႏို႔မ်ား၊ သၾကားမ်ားႏွင့္ အမ်ဳိးမ်ဳိး မြမ္းမံ ျပင္ဆင္ ထားေသာ ေကာ္ဖီမ်ဳိးကြဲမ်ားကား ေကာ္ဖီ စစ္စစ္၏ က်န္းမာေရး အာနိသင္မ်ား ေလ်ာ႔ပါးသြား ရေၾကာင္း ၎က ဆက္လက္ သံုးသပ္ ေျပာၾကားသည္။

ေကာ္ဖီႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ မ်ားသည္ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ ေစသည္ ဟူေသာ အယူအဆမ်ား သည္လည္း မွားယြင္းေသာ အယူအဆမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အလြန္အမင္း ေသာက္သံုးျခင္းသည္ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ျခင္း ျဖစ္ေစႏိုင္ ေသာ္လည္း ပံုမွန္ ေသာက္သံုးသူမ်ား မွာကား ထုိသက္ေရာက္မႈ မ်ား ေပၚစရာ မရွိေၾကာင္း ေဒါက္တာ မီလာက ေျပာသည္။

ေကာ္ဖီႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ ဘယ္အရာက ပိုေကာင္းေၾကာင္း ေရြးဖို႔ ခက္လွေၾကာင္း၊ က်န္းမာေရး အက်ဳိး ရလဒ္မ်ား အရလည္း ႏွစ္မ်ဳိးလံုးသည္ ကြာျခားျခင္း သိပ္မရွိ ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ႀကိဳက္ ႏွစ္သက္ရာကို စိတ္သန္႔သန္႔ျဖင့္ ေသာက္ႏိုင္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ မီလာက ညႊန္းသည္။ တန္ေဆး လြန္ေဘး ဟူေသာ စကားအတိုင္း မည္သည့္ အရာမဆို အလြန္အကၽြံ မက်င့္ျဖစ္ေအာင္သာ ဂ႐ုျပဳရမည္ဟု ၎က သတိေပး သည္။

Ref: Tea or coffee – which do YOU prefer? (Daily Mail)
The Messenger
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...