စိမ္းျမ ခ်ိဳၾကည္ ဘရိုကိုလီ

ေဆာင္းေန႕လယ္ခင္းျဖစ္၍ ရာသီဥတုက သာယာေန၏။

ေဒါက္တာ တင္ေမာင္ေဆြသည္ လက္မွ Rolex နာရီကို ၾကည့္လိုက္ ၏။

''အင္း- လာခါနီးၿပီပဲ။ ဟင္းပြဲ ေတြ မွာဦးမွ''

ကမာရြတ္ၿမိဳ႕နယ္၊ နာနတ္ ေတာလမ္းရွိ Hello Japanese Food သည္ ဆိုင္အခင္းအက်င္း သန္႕ျပန္႔၍ ဟင္းမ်ား လက္ရာ ေကာင္း သျဖင့္ နာမည္ေက်ာ္ၾကား ေန၏။

Set Menu မ်ားမွ စိတ္ႀကိဳက္ မွာယူႏုိင္၏။ ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲ၊ ဂ်ပန္ အသားစိမ္း၊ အကင္စံု စေသာ ဟင္း ပြဲေပါင္းတစ္ရာေက်ာ္ ရွိ၏။

Tepp-anyanki စေသာ ဂ်ပန္အစား အစာမ်ဳိးစံု ရႏုိင္၏။

ေဒါက္တာင္ေမာင္ေဆြသည္ Suchi and Sashimi Set ဟင္းလ်ာကုိ စိတ္ဝင္စားေန၏။ ထမင္းလိပ္ျပဳလုပ္ ရာ၌ ဂ်ပန္ဆန္ကို အသံုးျပဳ ထား၏။ ဆယ္လမြန္ငါး၊ တူနာငါး၊ ကတ္သလစ္ငါး၊ ဆားဗ ငါး၊ ျပည္ႀကီးငါး စေသာ ငါးမ်ဳိးစံု၏ အသားမ်ားကုိ လႊာ၍ ျပဳျပင္စီမံ ထား၏။ တစ္ပြဲလွ်င္ ထမင္းလိပ္ ေလးခု ပါဝင္၏။

၄င္းေနာက္ ပဲျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ Miso ဟင္းခ်ဳိ၊ အာလူး၊ မုန္လာဥနီ၊ သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္ နီတို႕ကုိ မေရာနိစ္ျဖင့္ သုပ္ထားေသာ အာလူးသုပ္တစ္ပြဲ၊ Slab တစ္ပြဲ၊ အသားစိမ္းတစ္ပြဲလည္း ပါ ေသး၏။

ေခါက္ဆြဲၾကြပ္ေၾကာ္ဟင္းလ်ာ ျဖစ္ေသာ Kata Yaki Soba ကို လည္း မွာရန္ စိတ္ကူးလိုက္၏။ အသီးအရြက္၊ ပုစြန္၊ ကဏန္း ေခ်ာင္း၊ ဝက္႐ိုးတို႕ျဖင့္ ေပါင္းစပ္ကာ ေခါက္ဆြဲကုိ ၾကြပ္ေနေအာင္ ေၾကာ္ထား၏။ သာမန္ေခါက္ဆြဲ ေၾကာ္ႏွင့္ မတူဘဲ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး ဝါးရတဲ့ အရသာ ထူးကုိ ခံစားရမည္ ျဖစ္၏။

မၾကာမီ မံုရြာသား ေဒါက္တာ လင္းႏုိင္ထြန္း၊ ရန္ကုန္သူ ေဒါက္တာခင္စမ္းညြန္႔၊ မႏၲေလးသူ ေဒါက္တာ ဝင္းနီလာတို႔ ေရာက္ရွိ လာ၏။

''ဟာ- ဆရာတို႕၊ ၾကြပါ။ က်န္ တဲ့ဆရာမေတြေရာ''

မံုရြာသူ ေဒါက္တာဝင္းဝင္းျမ၊ ေဒါက္တာမုိးမိုးခင္၊ ေဒါက္တာမိုး သီတာၾကည္၊ ေဒါက္တာ သင္းသင္း ေအာင္၊ ေဒါက္တာ ခင္သန္း ဝင္း၊ ေဒါက္တာ ညိဳညိဳျမင့္၊ ေဒါက္တာ သန္းသန္းလႈိင္တို႕က မၾကာမီ ေရာက္လာမည္ ျဖစ္၏။

''လာမယ္ ဆရာ၊ အလွျပင္ လို႕ မၿပီးေသးဘူး။ ခ်ဳိဝမ္တို႕၊ ခ်န္ ဂင္တို႕လို ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ေနၾက တယ္။ ဟဲ ဟဲ''

ေဒါက္တာလင္းႏုိင္ထြန္းက အတည္ေပါက္ျဖင့္ ေနာက္ေျပာင္ လုိက္၏။

''ဆရာလင္းေနာ္၊ ဟင္း- ျပန္တိုင္မွာေနာ္''

''မလုပ္ပါနဲ႕ မမရယ္၊ ကုိေအး မုန္႔ဟင္းခါး ေကြၽးပါ့မယ္''

ဇီဇဝါေဆာင္မွ ႐ုကၡေဗဒ သ႐ုပ္ျပ ဆရာမေလးကုိ ျပန္တိုင္ မည္စိုး၍ ရန္ကုန္မွ နာမည္ႀကီး မုန္႕ဟင္းခါးျဖင့္ ႏႈတ္ပိတ္လိုက္၏။

''ဟုတ္ၿပီ၊ ရတယ္ေလ၊ ကြၽန္ ေတာ္ ေနရာႀကိဳယူထားပါတယ္။ ဟင္းမယ္ေတြလည္း စံုစံုလင္လင္ မွာထားပါ တယ္။ လုိရင္လည္း ထပ္ မွာပါ''

''ေအးဗ်ာ- အားနာစရာႀကီး''

''ဘာလဲ မမွာေတာ့ဘူးေပါ့။ ဟုတ္လား ဆရာလင္း''

''ဟဲ ဟဲ- ေနာက္ထပ္ေလးမ်ဳိး ေလာက္ မွာဦးမလားလို႕ပါ။ ဆရာ ေဆြ ဒါနေျမာက္ေအာင္လို႕ပါ။ ေၾသာ္- ဒါနဲ႕ ေရာဂါေဗဒပါေမာကၡ ႀကီးက ဘာဂ်ာနယ္ပုိ႕ေသးလဲ''

''Health Today ဆိုတဲ့ ဂ်ာ နယ္ ပို႕ထားတယ္။ ဘ႐ိုကုိလီ အေၾကာင္းပါတယ္။ စိတ္ဝင္စား စရာဗ်''

''ဘ႐ိုကုိလီက ဘာေတြပါလို႕ လဲ''

''ဆရာလင္းက ဟင္းသီး ဟင္း ရြက္ မႀကိဳက္ဘူးထင္တယ္''

''ဟုတ္တယ္၊ ကြၽန္ေတာ္က အသားဟင္းပါမွ စားတာဗ်''

''ဒါဆို ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား မ်ားစားသင့္တယ္။ ဘ႐ိုကိုလီက ဗီ တာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ေက၊ ဗီတာမင္စီ၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီ ယမ္ ဖိုးလိတ္၊ လွဴတိန္းဓာတ္ေတြ ပါ တယ္။ သိပ္ေကာင္းတဲ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေပါ့ ဗ်ာ''

''ဟုတ္လား၊ ကြၽန္ေတာ္က ဝမ္းခ်ဳပ္တတ္တယ္။ ဒါဆို စားဦး မွ''

''စားသင့္တယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားစားရင္ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ ေပ်ာက္တယ္။ ဒီအသီးအႏွံေတြ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြက ေျမထဲ ပင္လယ္ ပံုစံအစားအစာမွာ အဓိက ပဲ။ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါကုိ လည္း ကာကြယ္ေပးတယ္''

''ဟာ- ဒါဆုိ စားမယ္။ ဘာ ျဖစ္လို႕လဲဆိုေတာ့ Facebook မွာ အႀကီးအက်ယ္ ျငင္းခံုခဲ့တဲ့ကိစၥ တစ္ခု သတိရလို႔ဗ်။ အသက္ ငါး ဆယ္ အရြယ္ေကာင္း ျမန္မာဆရာ ဝန္တစ္ေယာက္ဟာ ႏွလံုးေသြး ေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါနဲ႕ ႐ုတ္တရက္ ကြယ္လြန္ သြားခဲ့ဖူးတယ္။

ႏုိင္ငံျခား ေရာက္ ျမန္မာဆရာဝန္ေတြနဲ႕ ျမန္မာျပည္က ျမန္မာဆရာေတြ ၾကားမွာ ျပင္းျပင္းထန္ထန္ ေဝဖန္ တာေတြၾကားလုိက္ရ တယ္''

''ထားလိုက္ပါေတာ့ဗ်ာ။ အေရး ႀကီးတာက ေနာက္ထပ္ ဒါမ်ဳိး မျဖစ္ဖို႕ပါပဲ။ ဘ႐ိုကိုလီမွာ စိတ္ဝင္ စားစရာေကာင္းတဲ့ ေနာက္ခံသမုိင္း ရွိတယ္။ ေရာမလူမ်ဳိးေတြက ေတာ ႐ိုင္းမ်ဳိး႐ိုး Sabbage ကေန ဘ႐ိုကုိ လီကုိ ျပဳစုပ်ဳိးေထာင္ခဲ့တယ္။ ကုိလိုနီေခတ္က်မွ ေရာမကေန အေမရိကားကုိ ေရာက္သြားတယ္။ ဒါေပမယ့္ ၁၉၂ဝ ပတ္ဝန္းက်င္က် မွ ေခတ္စားလာတယ္။ ဘ႐ုိကုိလီ ဆိုတာက အီတာလ်ံ စကားျဖစ္ တဲ့ Broccolo ကေန ဆင္းသက္လာ တာတဲ့ဗ်''

''ထူးဆန္းတယ္ ဆရာေဆြ''
''ဟုတ္တယ္ဗ်။ ဒီေနာက္ခံ သမုိင္းက ထူးဆန္းတယ္။ Broccolo ရဲ႕ အဓိပၸာယ္က Cabbage Sprout တဲ့ဗ်။ ဘ႐ိုကုိလီကုိ ဝါးစား

လုိက္ရင္ ကန္႕ဓာတ္ေပါင္း ထြက္ လာတယ္တဲ့။ Sulforaphane လို႕ ေခၚတယ္တ့ဲ။ ဒီဓာတ္ေပါင္းက သိပ္စြမ္းတယ္။ Most Potent Natural Phase 2 Enzyme-Inducer တဲ့ဗ်''

''ဒါဆို အသည္းအတြက္ ေကာင္းတာေပါ့ေနာ္''

''မွန္တယ္ဗ်။ အသည္းရဲ႕ တာဝန္က အဆိပ္အေတာက္ ေျဖ တဲ့ တာဝန္ပဲ။ အသည္းမွာ Deto-xifying Enzyme ေတြ အမ်ားႀကီး

ဗ်။ ဒါေၾကာင့္ ဘ႐ိုကိုလီမွာ ပါတဲ့ Sulforaphane ဟာ Phase 2 Liver Detoxification System အတြက္ အေရးပါတယ္တဲ့''

''ဟုတ္ကဲ့ ဆရာေဆြ''

'' Phase 2 System မွာ ပတ္ဝန္းက်င္က ဝင္လာတဲ့ Toxin ေတြကုိေရာ Free Radical ေတြပါဖယ္ရွားေပး တယ္။ Free Radical ေတြ က ေၾကာက္စရာေကာင္း တယ္။ မထုတ္ပစ္ႏုိင္ရင္ ၾကာလာ ရင္ ကင္ဆာျဖစ္ဖို႕ အခြင့္အေရး မ်ားလာ ႏုိင္တယ္တဲ့''

''ဒါဆို ဘ႐ိုကိုလီ စားသင့္ တာေပါ့''

''ဒါေပါ့ စားသင့္တယ္။ အထူး သျဖင့္ အပင္ေပါက္ဆိုရင္ ပုိ ေကာင္းတယ္။ ဘ႐ိုကုိလီက တ ျခား ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ထက္ Sul-foraphane ပုိမ်ားတယ္တဲ့''

''တျခား ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ေတြက ဘာေတြလဲဗ်''

''Kohlrabi ရယ္၊ Cauliflower ရယ္ဗ်။ ဒီဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြမွာ ကန္႕ဓာတ္ေပါင္း ပါေပမယ့္ ဘ႐ိုကုိလီေလာက္ မမ်ားဘူးတဲ့''

''ဘယ္လုိစားရမလဲ''

''ဝါးစားရင္ ပုိေကာင္းတယ္။ အပင္ေပါက္ကုိ ဝါးစားရင္ ကန္႕ဓာတ္ေပါင္း ပုိထြက္တယ္။ ၿမိဳခ်ရင္ ဒီေလာက္ မထြက္ဘူးတဲ့''

''ဝါးစားမယ္ဗ်ာ''

''ဒီဟင္းသီး ဟင္းရြက္မွာ ကန္႕ဓာတ္ေပါင္း ပါတာက သူ႕ကုိယ္ပုိင္ ကာကြယ္ေရး အတြက္တဲ့။ ကန္႕ဓာတ္ေပါင္း ပါေတာ့ Insect ေတြ ရန္က ကာကြယ္ႏုိင္တယ္တဲ့။ ထူးဆန္းတယ္ဗ်''

''ဘ႐ိုကုိလီက ဘယ္အုပ္စုမွာ ပါတာလဲဗ်''

'' Cabbage တို႕၊ Cauliflower တို႕၊ Brussel Sprout တို႔လိုအုပ္စုေပါ့ဗ်ာ။ ဒီအုပ္စုကို Cruciferous Vegetable အုပ္စုလုိ႕ ေခၚ တယ္။ ဒီအုပ္စုရဲ႕ ထူးျခားခ်က္က ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ တယ္တဲ့''

''စားနည္းကုိ ေျပာပါဦးဗ်ာ''

''စားနည္းက အစိမ္းလည္း စားလို႕ရတယ္။ ေကာင္းတာက ေရေႏြးေဖ်ာရင္ ေကာင္းတယ္။ Steamed ေပါ့ ဗ်ာ။ ခုလိုလုပ္ရင္ ဘ႐ိုကို လီဟာ Bile Acid နဲ႕ ေပါင္းတာ ပိုမ်ားလာတယ္။ အစာ ေၾကလြယ္တယ္။ ၿပီးေတာ့ အဆီက်တယ္။ ကုိလက္စတီေရာ က်တယ္''

''ေကာင္းတယ္ဗ်ာ''

''ဘ႐ိုကုိလီမွာ ဗီတာမင္ေအ ပါတယ္။ ဗီတာမင္ေကလည္း ပါတယ္။ ဒီဗီတာမင္ေတြ ပါေတာ့ ဗီတာမင္ဒီ ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ကုိ မွ်တေအာင္ လုပ္ေပးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗီတာမင္ဒီ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ဘ႐ိုကုိလီ မ်ားမ်ားစားသင့္ တယ္''

''ဟုတ္ကဲ့ ဆရာေဆြ''

''ၿပီးေတာ့ အထူးဓာတ္မတည့္ ေရာဂါရွိရင္လည္း စားသင့္တယ္''

''Allergy ကုိ ဆိုလိုတာေပါ့''

''ဟုတ္တယ္။ ဒီဟင္းသီးဟင္းရြက္မွာ Flavonoid တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ Kaempferol ပါတယ္။ ဒီဓာတ္ေပါင္းက Alleregen ေတြ ဒုကၡမေပးႏုိင္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတယ္။ ဒီဓာတ္ေပါင္းေၾကာင့္Anti-Inflammatory Effect ရေနတာဗ်''

''ဒါက Recent Research မွာေတြ႕တာထင္တယ္''

''ဟုတ္တယ္။ ဂ်ာနယ္ေတြထဲမွာပဲ ပါေသးတယ္။ ဒါေပမယ့္ ခါးသက္သက္ အရသာေၾကာင့္ တခ်ဳိ႕က မႀကိဳက္ၾကဘူး။ မစားၾကဘူး''

''ဒါဆို ဘယ္လိုလုပ္ႏုိင္လဲ''

''ေနာက္တစ္နည္းက Food Supplement ေတြ စားလုိ႕ရတယ္။ အဲဒီအရာေတြထဲမွာလည္း Sulfo-kaphane ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ သဘာဝဟင္းသီး ဟင္းရြက္စားသင့္တယ္''

''ဟုတ္တယ္၊ သဘာဝက ပုိၿပီးလတ္ဆတ္တယ္''

ထိုသုိ႕ ေဆြးေႏြးေနၾကစဥ္ ဧည့္သည္မ်ား ေနာက္ထပ္ ေရာက္ရွိလာ၏။

အမ်ဳိးသမီး ဆရာဝန္မ်ားသာ ျဖစ္ေန၍ ေဒါက္တာတင္ေမာင္ေဆြ အံ့ၾသေန၏။

''ဟာ- ေလဒီေဒါက္တာေတြခ်ည္းပါပဲလား''

''ဟုတ္တယ္ ဆရာေဆြ၊ အမ်ဳိးသမီးေရးရာ ေကာ္မတီ အစည္းအေဝးနဲ႕ မွားမ်ားလာသလား မသိဘူး။ ဟဲ ဟဲ''

''မပူပါနဲ႕။ အေတာင္ႏွစ္ဆယ္ဝတ္ မင္းေယာက္်ားေတြဘက္က အားျဖည့္မယ့္ ေဒါက္တာေက်ာ္ေဆြသိန္း ရယ္၊ ေဒါက္တာျမင့္ ေမာင္ ရယ္၊ ေဒါက္တာေရခ်မ္းရယ္ လာေနပါၿပီ''

''ျမတ္စြာဘုရား''

ေဒါက္တာတင္ေမာင္ေဆြ စိတ္ထဲက ဘုရားတလိုက္၏။

ခုလို လူအုပ္ႀကီးကုိ ဒါနျပဳရမည္ဆိုပါက မ်က္ခံုးလႈပ္စရာပင္။ အားလံုးကလည္း စားႏုိင္ေသာက္ႏုိင္ အရြယ္ေကာင္းေတြ။ အမ်ဳိးသမီး ဆရာဝန္ေတြက ေနာက္ဆံုးေပၚ လက္ဝတ္ရတနာမ်ားအေၾကာင္း၊ အဝတ္အစား ဒီဇုိင္းမ်ားအေၾကာင္း၊ ကုိရီးယား ဇာတ္လမ္းတြဲမ်ား အေၾကာင္း ဆူညံစြာ အားရပါးရ ေျပာ ဆိုေနၾက၏။

ကုိရီးယားမင္းသားေတြထဲတြင္ လီမင္ဟုိက စူပါစတား။

လီမင္ဟုိ မပါရင္ စကားဝုိင္းမျဖစ္။

''ကဲ- ဆရာေဆြ၊ ဟင္းပြဲေတြခ်ဗ်ာ''

ေဒါက္တာတင္ေမာင္ေဆြက အခ်က္ျပလိုက္ရာ ႀကီးမားေသာ စားပြဲႀကီးေပၚတြင္ အရသာေကာင္းမြန္ လွေသာ ဂ်ပန္ဟင္းလ်ာ မ်ား ျပည့္ လွ်ံသြား၏။

''ဟာ- ဂ်ပန္စာ စားရမယ္။ စားခ်င္ေနတာ ၾကာၿပီ''

''ဆရာေဆြက ဂ်ပန္ေရာက္ဖူးတယ္ဆို''

''ဟုတ္တယ္။ Study Tour သြားဖူးတယ္။ ဂ်ပန္စကားလည္း နည္းနည္းပါးပါး ရပါတယ္။ ဟဲ ဟဲ''

''You Only Live Twice ဇာတ္ကားထဲက James Bond ဇာတ္ေကာင္ Sean Conneryပ ကလို ခ်ယ္ရီပင္ေအာက္မွာ ဂ်ပန္မေလးနဲ႕ မေတြ႕ခဲ့ဘူးလား''

''ဟဲ ဟဲ- ဒါက လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္ ဗ်''

ေဒါက္တာတင္ေမာင္ေဆြသည္ လက္ကုိင္အိတ္ထဲမွ တစ္စံုတစ္ရာကုိ ရွာေဖြေန၏။

''ဆရာေဆြ၊ ဘာလဲ လ်ဴဂါပစၥတို ရွာေနတာလား''

''မဟုတ္ပါဘူး၊ ခရက္ဒစ္ကတ္ပါဗ်ာ''

ခရက္ဒစ္ကတ္ ရွာေတြ႕မွ ေဒါက္တာတင္ေမာင္ေဆြခမ်ာ သက္ျပင္းတစ္ခ်က္ကုိ ေလးေလး ပင္ပင္ ခ်ႏုိင္ေလေတာ့၏။

ရည္ညႊန္းခ်က္ ။ ။ မေလးရွားႏုိင္ငံရွိ MIMS Medica မွ လစဥ္ ထုတ္ေဝေသာ Health Today မဂၢဇင္းမွ "Broccoli's Good for your Liver" ေဆးပညာ ေဆာင္း ပါးကုိ မွီျငမ္းကိုးကားပါသည္။

ေအာင္ (ေဆး-၁)
ေစ်းကြက္ဂ်ာနယ္



--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...