အသ​ည​္း​ဆီ​ဖုံး​ေ​ရာ​ဂါ​အတြ​က​္ ထိ​ေ​ရာ​က​္ေ​သာ ​တု​ိ​င​္း​ရ​င​္းေ​ဆး​ပင္မ်ား

Written by ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)

အသည္း အဆီဖုံးေရာဂါသည္ ယခုဆယ္စုႏွစ္ အတြင္းမွာ အျဖစ္မ်ားလာေသာ ေရာဂါျဖစ္သည္။ လြန္ခဲ့ေသာ ၂၇ ႏွစ္က စာေရးသူ တုိင္းရင္းေဆး႐ုံ တြင္ အလုပ္သင္ ဆရာအျဖစ္ ဆင္းခဲ့သည့္ အခ်ိန္ တြင္ အျဖစ္မ်ားေသာ အသည္းေရာဂါမွာ အသည္းေရာင္အသားဝါ (႐ုိး႐ုိး) သာျဖစ္သည္။ ထုိေရာဂါျဖစ္လွ်င္ တစ္ကုိယ္လုံး အသားမ်ား ဝါသည့္ အျပင္ မ်က္စိပါ ဝါသည္။ ေနာက္ဆုံး ဆီးသြားလွ်င္ အဝါရင့္ေရာင္ သြားသည္။ ထုိစဥ္က ျပည္ သူ႔ေဆး႐ုံတုိင္းရင္းေဆးဟုေခၚေသာ ေျမာက္ျပင္ရွိေဆး႐ုံမွာ ခုတင္ ၂၅ လုံး မွ်သာဆံ့ေသာ္လည္း အသားဝါ လူနာမ်ားျပည့္လ်က္ လူနာ ၅၀ ခန္႔အထိ ကုသေပးခဲ့ရသည္။ အသားဝါ လူနာအားလုံးနီးပါး ကုိယ္ဝန္ေဆာင္ အသားဝါပါ မက်န္ တုိင္းရင္းေဆးျဖင့္ ကုသေပ်ာက္ကင္းၾကသည္။

ထုိအခ်ိန္က အသားဝါကုသေသာ အဓိကတုိင္းရင္းသားေဆးမွာ ေဆးအမွတ္ (၁) ဟု အမွတ္အသား ျပဳထား သည့္ မက္လင္ခ်ဥ္ေဆးဟုလည္းေခၚသည့္ ေဆးျဖစ္သည္။ ေရွးေဆးက်မ္းမ်ားမွ ‘ေသမုပုတိက သလိပ္ ပုပ္ႏုိင္ေဆး’ နည္းကုိယူထားေသာ ေဆးျဖစ္သည္။

အသည္းေရာင္အသားဝါအတြက္ ေကာင္းသည့္ အမွတ္ (၁) ေဆးနည္းတြင္ အဓိကပါဝင္ေသာ ေဆး မယ္မွာ မက္လင္သီး၊ မက္လင္ေခါက္ျဖစ္သည္။ မက္လင္သီးသည္ အလြန္ခ်ဥ္ေသာအသီးျဖစ္ၿပီး ခ်ဥ္ ဟင္းခ်က္ရာတြင္ ထည့္သြင္းအသုံးျပဳၾကသည့္ ေတာ့ဓေလ့သုံးအသီးျဖစ္သည္။ အသီးမ်ားကုိေနလွန္း အေျခာက္ျပဳလုပ္ၿပီးေတာ့လည္းေစ်းမ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ၾကသည္။

မက္လင္သီး မက္လင္ေခါက္တို႔ပါဝင္ေသာေဆးသည္ အသည္းအတြက္ အလြန္ေကာင္းသည္။ အသည္းေရာင္ျခင္းကုိ က်ေစသည့္အျပင္ အသားဝါျခင္း၊ ဆီးဝါျခင္းကုိလည္း အလြန္လ်င္ျမန္စြာ ေကာင္း မြန္ေစႏုိင္ေၾကာင္း စာေရးသူတုိ႔ အလုပ္သင္ ဘဝကတည္းက လက္ေတြ႕ပင္ျဖစ္သည္။

ထုိအခ်ိန္က ယခုေခတ္စားေနသည့္ အသည္းအဆီဖုံးေရာဂါသည္ မ်ားစြာေခတ္မစားေသးေပ။ အသား ဝါေရာဂါဟုရွိၿပီး B ပုိး၊ C ပုိးမ်ား ေခတ္မစားေသးေပ။ ေနာက္ထပ္ ၁၀ ႏွစ္ေက်ာ္ၾကာ ၁၉၉၅ ခုႏွစ္ ေနာက္ ပုိင္းမွသာ ပုိးေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ အသည္းေရာဂါ၊ အသည္းေျခာက္ေရာဂါႏွင့္ အသည္းအဆီဖုံး ေရာဂါ မ်ား ေခတ္စားလာသည္။

ေရွးေခတ္ကမျဖစ္ခဲ့ဖူးေသာ အသည္းေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္ ေသဆုံးသူမ်ားမွာ မ်က္စိေရွ႕တြင္ပင္ မနည္းေတာ့ပါ။ ေၾကာက္စရာေကာင္းေလာက္ေအာင္ကုိ တုိးပြားလာေနသည္။

စားေကာင္းေသာက္ေကာင္း ဝၿဖဳိးေနသူတစ္ဦးသည္ အေၾကာင္းတစ္ခုေၾကာင့္ ေဆးစစ္လုိက္လွ်င္ အ သည္းအဆီဖုံးေနသည္ဟု သိရသည္။ ထုိသုိ႔သိရသည့္အခါမွစ၍ ထုိသူသည္ေနမေကာင္းျဖစ္ေလ ေတာ့ သည္။

က်ဳံးနံေဘးတြင္ လမ္းေလွ်ာက္ေနသူအေတာ္မ်ားမ်ားကုိ ေမးလုိက္လွ်င္ အသည္းအဆီဖုံးေနလုိ႔ ဆရာ ဝန္ကလမ္းေလွ်ာက္ၿပီး အဆီခ်ခုိင္းလုိ႔ဟု ေျပာသူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကုိ ေတြ႕ရသည္။ ပင္ကုိမိမိက်န္း မာေရးအသိျဖင့္ လမ္းေလွ်ာက္သူကနည္းသည္။ ဆရာဝန္က အသည္းအဆီဖုံးေနၿပီေျပာလုိက္မွ လမ္း ေလွ်ာက္သူက မ်ားလာေလသည္။

အရက္ဆုိင္၊ လမ္းေဘးစည္ဘီယာဆုိင္မ်ားမွာလည္း ေရွးေခတ္ကထက္ ဆယ္ဆမက တုိးပြားလာၿပီး အရက္ေသာက္သူ ဘီယာေသာက္သူမ်ားမွာ ဗုိက္စူထြက္လာၿပီး အသည္းအဆီဖုံးေရာဂါရလာသူမ်ား လည္း ေတြ႕ရသည္။ အသည္းပ်က္စီးေစေသာ အဆင့္ေရာက္ေသာအခါ အသည္းေျခာက္၊ အသည္း ကင္ဆာေၾကာင့္ ေသရသူအလြန္မ်ားလာသည္။

မႏွစ္က စာေရးသူ၏ မိတ္ေဆြတစ္ဦးသည္ အစာအိမ္ေသြးေၾကာေပါက္၍ ေဆး႐ုံတက္ကာ ေသြးေၾကာ ဖာၿပီးျပန္ဆင္းလာသည္။ သူ႔အသည္းေျခာက္ေနသျဖင့္ အသည္းသုိ႔ဝင္ေသာ ေသြးေၾကာပိတ္ၿပီး အစာ အိမ္တြင္ ေနာက္ေၾကာင္းျပန္ေသြးဖိအားတုိးကာ ေသြးေၾကာေပါက္သြားသည္ဟုဆုိသည္။ အဓိက တရားခံ မွာ အစာအိမ္မဟုတ္၊ အသည္းျဖစ္ေနသည္။ ထုိမိတ္ေဆြသည္ အရက္ကုိအၿမဲေသာက္သူမ ဟုတ္။ ေဂါက္ သီး႐ုိက္ၿပီးႏုိင္မွ တစ္လတစ္ႀကိမ္၊ ႏွစ္ႀကိမ္မွ်သာေသာက္သူျဖစ္သည္။ ဤမွ်ႏွင့္ အသည္း ေျခာက္ရသည္မွာ ဆုိးလွသည္။

အရက္ေသာက္သူ၊ အသည္းဆီဖုံး၊ အသည္းေျခာက္ သူမ်ားအတြက္ ေဆးနည္းတစ္ခုေပးခ်င္ ပါသည္။ ေဆး ပင္ဟုေျပာလွ်င္လည္း ျဖစ္ႏုိင္ပါသည္။ ‘ဟင္းဂလာ’ ပင္ဟုေခၚပါသည္။

စာေရးသူ၏ အဘုိးတစ္ဝမ္းကဲြေတာ္သူ (အဘုိး၏ညီတစ္ဝမ္းကဲြေတာ္သူ) သည္ အရက္ကုိပုံမွန္ ေသာက္ သူျဖစ္ပါသည္။ ညေနခင္းေရာက္သည္ႏွင့္ အရက္ကုိေရေႏြးထည့္သည့္ သတၱဳကရားတြင္ ထည့္ၿပီး တစ္အုိးခန္႔ေသာက္ပါသည္။ သူေသာက္သည့္အရက္မွာ ခ်က္အရက္ဟုေခၚေသာ အရက္ျဖဴ ျဖစ္ပါသည္။ အံ့ၾသစရာ ထုိအဘုိးသည္ အသက္ ၉၉ ႏွစ္ေက်ာ္ ၁၀၀ အတြင္းေရာက္မွ ေသပါသည္။ ႏွစ္ေပါင္း ၅၀ ေက်ာ္ အရက္ေသာက္ခဲ့ေသာ္လည္း အသည္းမေျခာက္ခဲ့ပါ။ သူအၿမဲစားခဲ့ေသာ အရက္ အျမည္းမွာ ေတာရြာမ်ား တြင္ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိေသာ ဟင္းဂလာခ်ဥ္ဖတ္ျဖစ္ပါသည္။

ဟင္းဂလာပင္သည္ ႏုန္းတက္ေျမႏုႏွင့္ သဲေသာင္ခုံမ်ားတြင္ အေလ့က်ေပါက္ေသာ အပင္မ်ားျဖစ္ပါ သည္။ ေျမႏွင့္သဲတြင္ ကပ္၍ေပါက္ၿပီး လက္ဝါးကဲ့သုိ႔ နံေဘးသုိ႔ျဖာထြက္သည္။ ဟင္းဂလာပင္ ကုိ ျပဳတ္ ေသာက္လွ်င္ ဆီးအလြန္ေကာင္းသည္။ ကၽြဲႏြားမ်ား၊ ဆီးခ်ဳပ္ေသာအခါ ဟင္းဂလာပင္ကုိ ခုတ္စဥ္း၍ ႏြားစာတြင္ေရာေကၽြးၾကသည္။

ဟင္းဂလာပင္ကုိ ထမင္းလက္တစ္ဆုပ္ခန္႔ျဖင့္ ေျမစဥ့္အုိးငယ္တြင္ထည့္ၿပီး အခ်ဥ္တည္ထားၿပီး သုံး ရက္ခန္႔ တြင္ အခ်ဥ္ေပါက္သည္။ ဟင္းဂလာခ်ဥ္ဖတ္ကုိ ငါးျဖင့္ေရာ၍လည္း ခ်က္စားေလ့ရွိၾကသည္။ ေတာဓေလ့ တြင္ ခ်က္အရက္ေသာက္ၾကသူမ်ားသည္ အရက္နာမက်ေစရန္ ဟင္းဂလာခ်ဥ္ဖတ္ကုိ ပဲႀကီးေလွာ္ႏွင့္ စားသုံးရင္း အရက္ေသာက္ေလ့ရွိၾကသည္။ ထုိကဲ့သုိ႔ ေသာက္ေသာအရက္သမားမ်ား မွာ အရက္နာက်ျခင္း၊ အသည္းေျခာက္ေရာဂါျဖစ္ျခင္း မရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရပါသည္။

အသည္း အဆီဖုံးျခင္းအတြက္ ထိေရာက္ေသာ အျခားေဆးဖက္ဝင္ အရြက္မွာ ေဆးျမင္ခြာရြက္ျဖစ္ သည္။ ေဆးျမင္းခြာရြက္သည္ စားသုံးသည့္ျမင္းခြာရြက္ထက္ အရြက္ေသးသည္။ လမ္းေလွ်ာက္ႏြယ္ မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အရြက္ႏွင့္အ႐ုိးတြင္ အေမြးႏုကေလးမ်ား ပါေလ့ရွိသည္။ ႐ုိးတံအနီေရာင္ႏွင့္ အျဖဴေရာင္ ႏွစ္ မ်ဳိးရွိသည္။ ႏွစ္မ်ဳိးလုံးပင္ေဆးဖက္ ဝင္ပါသည္။

ေဆးျမင္ခြာပင္မ်ားကုိ ႏြယ္လုိက္ ရေအာင္ႏုတ္ယူၿပီး ဝါးလုံးတန္းကဲ့သုိ႔ တန္းေပၚတြင္ အရွည္လုိက္တင္ ၍ အေျခာက္လွန္းပါ။ ေနပူတြင္မလွန္းဘဲ ေနရိပ္တြင္လွန္းပါ။ ေျခာက္သြားေသာအခါ မႈိမတက္ေအာင္ သံဘူး သုိ႔မဟုတ္ ဖန္ပုလင္းတြင္ သိမ္းဆည္းထားပါ။ ေန႔စဥ္ေရေႏြး မက္ခြက္ တစ္ခြက္ စာမွ် လက္ဖက္ ေျခာက္ ခတ္ေသာက္ေပးပါ။ အသည္း အဆီဖုံးျခင္းကုိ က်ဆင္းေစႏုိင္ၿပီး ဆီးေကာင္း၊ ဆီးရႊင္ကာ မ်က္စိ အားကို လည္း ေကာင္းေစႏုိင္ေၾကာင္း လက္ေတြ႕သုံးစဲြဖူးသူမ်ားကေျပာ၍ မွတ္သား ရဖူးပါသည္။

အသည္းအဆီဖုံးျခင္းအတြက္ ေနာက္ထပ္ထိေရာက္ေသာအသီးမွာ ဆီးျဖဴသီးပင္ျဖစ္ပါသည္။ ဆီးျဖဴ သီးကုိေဆးဖက္ဝင္အသီးအျဖစ္ ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားစြာတြင္ ပါဝင္သည့္အျပင္ အေနာက္တုိင္းအာ ဟာရသုေတသီမ်ားကလည္း ဗီတာမင္စီ အလြန္ႂကြယ္ဝေသာအသီးအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳထားၾကပါ သည္။ သုိ႔ေသာ္ ဆီးျဖဴသီးကုိ အစိမ္းအတုိင္းစားလွ်င္ ေလခ်ဳပ္၊ ေသြးခ်ဳပ္စာျဖစ္သျဖင့္ ေန႔စဥ္ရက္ ဆက္မ်ားမ်ားစားရန္ မသင့္ပါ။ အထူးသျဖင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ေသြးေပၚရက္နီးလွ်င္ မစားသင့္ပါ။

အသည္းအဆီဖုံးသူမ်ားအတြက္ ဆီးျဖဴသီးစားရန္နည္းမွာ ဆားရည္စိမ္စားလွ်င္ ပုိ၍ေကာင္းသည္။ ဆားရည္စိမ္ထားလွ်င္ ၾကာၾကာအထားခံၿပီး အရသာလည္းပုိ၍ေကာင္းသည္။ တစ္ေန႔လွ်င္တစ္လုံးမွ် စားလွ်င္ပင္ လုံေလာက္သည္။

တာရွည္ခံေသာနည္းမွာ ဆီးျဖဴသီးေပါေသာအခ်ိန္တြင္ ဝယ္ယူကာ အေျခာက္လွန္းထားၿပီး သိမ္း ဆည္း ထားပါ။ ဆီးျဖဴသီးေျခာက္ကုိ ငါးဟင္း၊ ဝက္သားဟင္း စသည္တုိ႔ႏွင့္ ေရာခ်က္စားလွ်င္ ဟင္းႏူး ေစၿပီး အဆီဓာတ္ကုိေလ်ာ့က်ေစကာ အအီေျပေစႏုိင္သည္။ ဝက္သားႀကိဳက္သူမ်ားသည္ အုိးႀကီးႏွပ္ ခ်က္အျဖစ္ ခ်က္စားႏုိင္သည္။

ေရွးက အလွဴမ်ားတြင္ ဝက္သားတုံးႀကီးမ်ားကုိ ႏူးေအာင္ခ်က္ၿပီးမွ အုိးႀကီးတြင္ထည့္ၿပီး သရက္သီး ေျခာက္ တစ္ထပ္၊ အသားတစ္ထပ္၊ မရန္းသီးေျခာက္၊ ဆီးျဖဴသီးေျခာက္မ်ား ထပ္၍ထည့္ၿပီး အုိးအဖုံး ပိတ္ကာ အေပၚမီးေအာက္မီးတင္၍ ႏွပ္ထားေလ့ရွိသည္။ ရက္ရွည္အထားခံၿပီး ခ်ဥ္ၿဖံဳးၿဖံဳးအရသာရွိ ေသာ ဝက္သား အုိးႀကီးႏွပ္မွာ ဆြမ္းႀကီးေလာင္းပဲြႏွင့္ အလွဴပဲြမ်ားတြင္ ျမန္မာတုိ႔ အႀကိဳက္ ခ်က္နည္းျဖစ္သည္။ ဝက္သား ႀကိဳက္သူမ်ားသည္ အသည္းအဆီဖုံးျခင္း သက္သာေစရန္ ဤနည္းျဖင့္ခ်က္စားႏုိင္ေပ သည္။

အသည္း အဆီဖုံးျခင္းကုိ ကာကြယ္ႏုိင္ေသာ အျခားအရြက္မ်ားမွာ ေစ်းမ်ားတြင္ အလြယ္တကူ ရႏုိင္ ေသာ ေရွာက္ရြက္ႏွင့္ ရဲယုိရြက္တုိ႔ျဖစ္သည္။

ေရွာက္ရြက္ကို ပါးပါးညႇပ္ၿပီး အသုပ္မ်ားတြင္ ေရာထည့္စားျခင္း၊ ဟင္းခ်ဳိျပဳလုပ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေန႔စဥ္ စားသုံးႏုိင္သည္။ အတုိ႔အျမႇဳပ္အျဖစ္လည္း စားသုံးႏိုင္သည္။ ေရွာက္သီးမွ ထြက္ေသာ ေရွာက္ ရည္ႏွင့္ ေရွာက္ရြက္တုိ႔သည္ အသည္းအတြက္ အလြန္ေကာင္းေသာ ဓာတ္စာျဖစ္သည္။ ခ်ဥ္ဟင္းမ်ား တြင္ ေရွာက္ရည္ထည့္ခ်က္ျခင္း၊ အကင္မ်ားစားလွ်င္လည္း ေရွာက္ရည္ ညႇစ္စားျခင္းျဖင့္ အသည္းအတြက္ ကာကြယ္ပါ။

ရဲယုိရြက္ကုိ ငါးခူျဖင့္ေရာခ်က္စားႏုိင္သည္။ ငါးဖယ္၊ ငါးၾကင္းျခစ္မ်ားကုိ အေမႊးအႀကိဳင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ စပါးလင္တုိ႔ျဖင့္ ေရာနယ္ၿပီးရဲယုိရြက္ျဖင့္ဖက္ထုပ္ျပဳလုပ္ကာ ေၾကာ္စားျခင္း၊ ေရေႏြးေႏြးျဖင့္ေပါင္းစား ျခင္းတုိ႔လည္း ျပဳလုပ္ႏုိင္သည္။ ရဲယုိရြက္သည္ ႏႈတ္ၿမိန္ေစေသာ အစာျဖစ္သည္။ ေလပူကုိႏုိင္ေသာ သတိၱရွိသည္။ အသည္းတြင္ အပူေအာင္းျခင္း၊ အသည္းေျခာက္ျခင္းေရာဂါအတြက္ ရဲယုိရြက္ကုိတစ္ ပတ္လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္ ခန္႔စားသုံးေပး လွ်င္ ကာကြယ္ရာေရာက္သည္။

အဆီမ်ားသူ၊ တစ္ေန႔တျခား ဝလာသူ၊ အထုိင္မ်ားသူ၊ လမ္းေလွ်ာက္နည္းသူတို႔အတြက္ အသည္း အဆီဖုံးေရာဂါသည္ အလြန္အျဖစ္မ်ားလာေသာ ေရာဂါျဖစ္သျဖင့္ ႐ုိးရာေဆးဖက္ဝင္အပင္အသီးအ ရြက္မ်ားကုိ စားသုံးရင္း ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေရးသားလုိက္ရေပသည္။

ေၾကးမုံသတင္းစာ
ဇန္နဝါရီလ (၁၇) ရက္၊ ၂၀၁၅ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...