ယူနန္ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ



ယူနန္ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲကို လန္ဒန္ၿမိဳ႕က အၾကာႀကီး ျမန္မာျပည္မွာ အေျခ ခ်ဖို႔ ထြက္ခါလာခါနီးမွာ ကြၽန္မရဲ႕ မိတ္ေဆြ တ႐ုတ္လူမ်ဳိးလည္းျဖစ္ ျမန္မာလူမ်ဳိးလည္း ျဖစ္တဲ့ မေမာ္က ခ်က္ေကြၽးလိုက္တာပါ။ သူခမ်ာ ကြၽန္မက ေရွာင္တခင္ လာမယ္ဆိုတာကို ေျပာၿပီးၿပီးခ်င္း ထခ်က္တာမို႔ေပပဲ အလြန္စားေကာင္းလွပါတယ္။ ကြၽန္မတို႔ လင္မယား ကေတာ့ အလြန္ႀကိဳက္ပါတယ္။ အဲဒါေလးကို ေမးခဲ့ၿပီး ခဏခဏ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ လုပ္ရတာ လြယ္ေပမဲ့ အမယ္ေတာ့ မ်ားပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ဝက္ေပါင္ေျခာက္ (တ႐ုတ္ဆိုင္က ဝက္ေပါင္ေျခာက္) ၅၀သား
ဝက္အူေခ်ာင္း – ၅၀သား
ဝက္သား -က ၅၀သား
ရွီတာကီမႈိ -၄ ပြင့္
ပဲလိပ္ေျခာက္ -၄-၅ ေခ်ာင္း
ပန္းေျခာက္ – အနည္းငယ္
ေျပာင္းေကာ္မႈန္႔ – ၁ဝ ဇြန္း
မုန္လာဥနီ – ၁ ေခ်ာင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္ – ၁ ဇြန္း (စားပြဲဇြန္း)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေသးေလးမ်ား – ၇ လံုးခန္႔
ၾကက္ဥ – ၂ လံုး
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ – ၁ လီတာ
chiili bean sauce – ၃ဇြန္း( စားပြဲတင္)
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ – ၁ ဇြန္း (စားပြဲဇြန္း)
ပဲငံျပာရည္အခ်ဳိ – ၂ ဇြန္(စားပြဲဇြန္း)

ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ဝက္သား၊ ဝက္အူေခ်ာင္းတို႔ကို ပါးပါးေလးမ်ား လွီးၿပီး ေၾကာ္ ထားပါ။


 
မႈိ၊ ပဲေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္ေတြကို ေရစိမ္ထားၿပီး ေပ်ာ့လာရင္ ေသးေသးေလး ေတြလွီးစိတ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ ဆီပူတစ္ခ်က္ထိုး႐ံုေၾကာ္ေပးထားၿပီး ဆယ္ထားပါ။


 
ၾကက္ဥကို ေမႊေၾကာ္ထားပါ။ ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။

 
 
တည္မယ့္အိုးထဲမွာ chilli bean sauce နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္ကို ခဏတည္ပါ။ ဒီအခ်ိန္မွာ ေရွာက္ေကာပတ္ေကာ (ဖာလာႀကီးေစ့နဲ႔ နာနတ္ပြင့္)ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ ေမႊးပါတယ္။



ေၾကာ္ၿပီးသား အဆာပလာေတြကို ထည့္ ခဏေန ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။



ေကာ္ရည္ေလာင္းထည့္ၿပီး ပဲငံျပာရည္မ်ားထည့္ အသားမႈန္႔ထည့္ၿပီး ပ်စ္လာသည္အထိ က်ဳိပါ။


 
ေနာက္ဆံုးမွာ တ႐ုတ္မဆလာျဖဴးေပးပါ။
အရည္ၿပီးသြားရင္ ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲျပားကို ျပဳတ္ၿပီး ေျမပဲေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ င႐ုတ္သီးေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ပါးပါးလွီး၊ နံနံပင္ ပါးပါးလွီးတို႔ျဖင့္ မြမ္းမံကာ စားသံုးရင္ျဖင့္ အလြန္အရသာရွိပါတယ္။


 
C@Danuphyu Daw Saw Yee (London)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook PageTwitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...