ေကာ္ဖီ နဲ ့သမိုင္းေၾကာင္း

၁၅-ရာစုႏွစ္မွ စ၍ ကမၻာေပၚတြင္ အာရပ္လူမ်ိဳး တို ့သည္ အာရွ၏ Yemeni ခရိုင္တြင္ ေကာ္ဖီပင္ မ်ားကို ပထမဦးဆံုး စီးပြားျဖစ္ စုိက္ပ်ိဳးကာ၊ ကုန္ သြယ္မႈ ျပဳလုပ္လာခဲ့ၾကပါသည္။ ၁၆-ရာ စုႏွစ္ေရာက္ေသာ အခါ၊ ေကာ္ဖီသည္ ပါရွား၊ အီဂ်စ္၊ ဆီးရီးယား၊ တူရကီ စသည့္ အာရပ္ေဒသမ်ား အထိ ေနရာယူ လာခဲ့ပါသည္။ မြတ္ဆလင္ ဘာသာ ၏ ကိုရမ္က်မ္းမ်ားတြင္ မူးယစ္ အရက္ေသ စာေသာက္သံုးျခင္းကို တားျမစ္ထားသည့္အတြက္၊ စိတ္ကိုတက္ၾကြလွံဳ ့ေဆာ္ေပးႏိုင္သည့္ ေကာ္ဖီကို အစား ထိုးေသာက္သံုးလာ ခဲ့ၾကပါသည္။ မြတ္ဆ လင္ ဘာသာေရး အထြတ္အထိပ္ျမိဳ ့ေတာ္ မကၠာ (Mecca) သို ့ႏွစ္စဥ္ႏွစ္တိုင္း တစ္ကမၻာလံုးရွိ ဘုရား ၀တ္ျပဳဆု ေတာင္းသူေထာင္ေပါင္း မ်ားစြာ လာေရာက္ၾကရာ၊ ၄င္းတို ့သည္ 'အာေရဗ်၀ိုင္' ဟုေခၚေသာ 'ေကာ္ဖီ ' ကို ႏွစ္ျခိဳက္စြာ ေသာက္သံုး ခဲ့ၾကပါ သည္။ ထိုမွအစျပဳ၍ အာေရဗ်ကြ်န္းဆြယ္၏ ေကာ္ဖီသည္ တစ္ဦးတည္း မူပိုင္ကုန္ သြယ္မႈပစၥည္းအျဖစ္ တစ္ ကမၻာလံုးသို ့ ကုန္သြယ္ ေဖာက္ကား လာခဲ့ပါေတာ့သည္။ ၁၆၁၅ ခုႏွစ္တြင္ ဗင္းနစ္သို ့ေကာ္ဖီ ေရာက္ရွိ လာခဲ့ပါသည္။ ဗင္းနစ္ရွိ ေဒသခံ ခရစ္ယာန္ ဘုနး္ေတာ္ၾကီးမ်ားသည္ ေကာ္ဖီကို မူးယစ္ေသစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ ၍ ေသာက္သံုးရန္မသင့္ဟု ျပစ္တင္ရံႈ ့ခ် ခဲ့ပါသည္။ ထိုအခါ ဘုုန္းေတာ္ၾကီး မ်ားႏွင့္ျပည္သူမ်ား အၾကား
အျငင္းပြားမႈကို ပုပ္ရဟန္းမင္းၾကီး Clement VIII က ၾကား၀င္ဖ်န္ေျဖ ေပးခဲ့ရပါသည္။ ပုပ္ရဟန္းမင္းၾကီးက ဆံုးျဖတ္ခ်က္မခ်မွတ္ခင္ ေကာ္ဖီကို ျမည္းစမ္းေသာက္သံုး ၾကည့္ရာ၊ စိတ္ေက်နပ္ မႈကိုျဖစ္ ေပၚေစခဲ့ သျဖင့္ ေကာ္ဖီ ကိုေသာက္သံုးရန္ ေထာက္ခံအားေပး ခဲ့ပါသည္။ မည္သို ့ပင္အျငင္းပြားမႈမ်ား ရွိခဲ့ေသာ္ လဲဘဲ၊ အဂၤလန္၊ ၾသစေတးလ်၊ ျပင္သစ္၊ ဂ်ာမနီ၊ ေဟာ္လန္ စသည့္ ႏိုင္ငံမ်ား၏ ျမိဳေ့တာ္ အသီးသီး တြင္ ေကာ္ဖီဆိုင္မ်ားသည္ အခ်ိန္ တိုအတြင္းမွာပင္ တိုးခ်ဲ ့ဖြင့္လွစ္ လာခဲ့ၾကပါသည္။ ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ စီးပြားျဖစ္ ေကာ္ဖီအေျမာက္အျမား ထြက္ရွိေသာ ႏိုင္ငံမ်ားမွာ ဘရာဇီး လ္၊ ကိုလံဘီယာ၊ ဟာ၀ိုင္အီ၊ Costa Rica၊ ဒိုမီနီကန္၊ အီေကြေဒါ၊ အီသီယိုးပီးယား၊ ဂြါတဲမာလာ၊ Hiati၊ ဟြန္ဒူးရက္စ္၊ အင္ဒိုနီး ရွား၊ ဂ်ေမကာ၊ ကင္ညာ၊ မာလ၀ီ၊ မကၠဆီကို၊ Nicaragua၊ Popua New Guinea၊ Tanzania၊ ယူဂန္ဒါ၊ ဗင္နီဇြဲလား၊ ဇမ္ဘီယာ၊ ဇင္ဘာေဘြ၊ ျပင္သစ္ စသည္ျဖင့္ ႏိုင္ငံေပါင္း ၈၀ ခန္ ့ရွိပါသည္။

< ေကာ္ဖီရာဇ၀င္ >

ေကာ္ဖီေစ့မွ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ ရရွိရန္အတြက္၊ အခ်ိန္ အမ်ားၾကီးျဖတ္သန္း လာရပါသည္။ ဦးစြာ ပထမ ေကာ္ဖီေစ့ကို အပင္ပ်ိဳးေပးရပါသည္။ ထိုပ်ိဳးပင္ကေလးမ်ားကို ေျမဆီလႊာျပဳျပင္ ထားေသာ စိုက္ခင္းသို ့ ေရႊ ့ေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးေပးရပါသည္။ ေရၾကိဳက္ေသာပင္ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္။ ပ်ိဳးပင္ေလးမ်ား ၂-ႏွစ္ ခြဲခန္ ့ၾကာေသာအခါ၊ ပန္းပြင့္ပါသည္။ ထိုပန္းပြင့္မွ အနီေရာင္ေကာ္ဖီ အသီး ကိုသီးေပးပါသည္။ အနီေရာင္အသီး၏ အလည္ေခါင္တဲ့တဲ့တြင္ အစိမ္းေရာင္ေကာ္ဖီေစ့ ႏွစ္လံုးစီပါရွိၾကပါသည္။ အနီေရာင္ သီး မ်ားသည္ ရင့္မွည့္လာခ်ိန္တြင္ နီညိုေရာင္အျဖစ္ေျပာင္းလဲသြားရာ၊ ခူးဆြတ္ႏိုင္ပါၿပီ။ ခူးဆြတ္ၿပီးေသာ ေကာ္ဖီ သီးမ်ားကို ေနျဖင့္ အေျခာက္ခံၾကသလို၊ စက္ျဖင့္လဲ အေျခာက္ခံၾကပါသည္။ ေျခာက္သြားေသာ အသီးမ်ား ကို စက္ျဖင့္ အခြံခြ်တ္ၾကပါသည္။ ထို ့ ေနာက္ ရရွိလာေသာ ေကာ္ဖီေစ့မ်ားကို အရြယ္အစား၊ အဆင့္ အတန္း ခြဲကာ ဂံုေလွာ္အိတ္ထဲထဲ့၍ " အစိမ္းေရာင္ေကာ္ဖီ " (ေခၚ) ေကာ္ဖီကုန္ၾကမ္းမ်ားအျဖစ္ ႏိုင္ငံ တကာ သို ့သေဘၤာျဖင့္တင္ပို ့ေရာင္းခ်ၾကပါသည္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ အစိမ္းေရာင္ ေကာ္ဖီ ေစ့မ်ား ကို ေလွာ္စက္ထဲ ထဲ့ကာ ၅၅၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္အထိ အပူေပးေလွာ္ ရပါသည္။ ေကာ္ဖီေစ့မ်ားသည္ အညိုေရာင္သို ့ ေျပာင္းသြားကာ၊ အေစ့သည္ အတန္ငယ္ေဖာင္းၾကြ လာၿပီး၊ ရနံ ့လဲေမႊးလာပါသည္။ ေကာ္ ဖီ ေစ့ မ်ားလတ္ဆတ္ေလေလ၊ ရနံ ့ ေမႊးေလေလ ျဖစ္ပါသည္။ ေလွာ္ထားေသာ ထိုေကာ္ဖီေစ့မ်ားသည္ ပါးစပ္ျဖင့္ကြ်တ္ကြ်တ္ ကိုက္၀ါး၍ရေသာ အေျခအေနသို ့ ေျပာင္းလဲလာပါက၊ ၄င္းတို ့ကို ေလွာ္စက္ထဲမွ ခ်က္ ခ်င္းထုတ္ယူၿပီးေနာက္ အေအးခံေပးရပါသည္။ ထို ့ေနာက္အမႈန္ ့ၾကိတ္ စက္ထဲထဲ့ကာ ေကာ္ဖီမႈန္ ့ ရေအာင္ ကိ်တ္ေခ်ေပးရပါသည္။

သုိ ့ေသာ္ လူတစ္ကိုယ္အၾကိဳက္ တစ္မ်ိဳးစီရွိတတ္ေပရာ၊ ေကာ္ဖီ ကိုေလွာ္ေသာအခါတြင္ မီးအပူရွိန္ကို အေလ်ာ့အတင္းခ်ိန္ဆ ေပးျခင္းအားျဖင့္- (၁) Light Roast (၂) Medium Roast (၃) Medium-dark Roast (၄) Dark Roast ဟူ၍ မတူညီေသာ အမ်ိဳး အစား (၄)မ်ိဴး ေကာ္ဖီအရသာ တို ့ကို စားသံုးသူမ်ား
စိတ္ၾကိဳက္ ေရြးခ်ယ္ႏိုင္ ပါသည္။ (၁) Light Roast ျဖင့္ေလွာ္ထားေသာ ေကာ္ဖီေစ့သည္ အညိုေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ျဖစ္ပါသည္။ အခ်ိန္အၾကာၾကီး မေလွာ္ထားသည့္အတြက္၊ ေကာ္ဖီေစ့၏ မ်က္ႏွာျပင္ တြင္ အဆီ မထြက္ဘဲ၊ ၄င္းကိုၾကိတ္ေခ်၍ ရရွိလာေသာ ေကာ္ဖီမႈန္ ့ ၏အရသာသည္လည္း ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ျဖစ္ ပါသည္။ (၂) Medium Roast ျဖင့္ေလွာ္ထားေသာ ေကာ္ဖီေစ့၏ အေရာင္မွာ အညို ေရာင္ျဖစ္ပါသည္။ Light Roast ကဲ့သို ့ပင္၊ ေကာ္ဖီေစ့၏မ်က္ႏွာျပင္ တြင္ အဆီမထြက္ေသာ္လဲဘဲ၊ အနံ ့အရ သာကေတာ့ Light Roast ထက္ နဲနဲပိုျပင္းပါသည္။ ထိုအရသာမ်ိဳးကိုအေမရိကန္တို ့စြဲလန္း ႏွစ္ျခိဳက္ၾကသည္ ဟုသိရပါ သည္။ (၃) Medium Dark Roast ျဖင့္ ေလွာ္ထားေသာေကာ္ဖီေစ့၏ အေရာင္မွာ အညို ရင့္ ေရာင္ျဖစ္ၿပီး၊ ေကာ္ဖီေစ့၏ မ်က္ႏွာျပင္သည္ အဆီေ၀့၍ေျပာင္ေခ်ာ ေနပါသည္။ အရသာမွာ အတန္ငယ္ ခ်ိဳခါးပါသည္။ ထိုအရသာ မ်ိဳးကို ကမၻာေပၚရွိ ေကာ္ဖီၾကိဳက္ သူ အမ်ားစုက ခံတြင္းေတြ ့ၾကေၾကာင္း သိရပါ သည္။ (၄) Dark Roast ျဖင့္ ေလွာ္ထားေသာ ေကာ္ဖီေစ့၏အေရာင္မွာ အနက္ေရာင္ျဖစ္ၿပီး၊ အေစ့၏ အေပၚယ ံ မ်က္ႏွာျပင္သည္ အဆီမ်ားထြက္ကာ ေျပာင္လက္ေနပါသည္။ အရသာမွာ ခါးသက္ပါသည္။
ထိုေကာ္ဖီခါးခါးကို Espresso ေကာ္ဖီ အျဖစ္ အီတလီ ႏွင့္ျပင္သစ္ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ လူၾကိဳက္မ်ား ေရပန္း စားလွ်က္ရွိပါသည္။ ေကာ္ဖီေကာင္းတစ္ခြက္ ရရွိရန္အတြက္ ၀ယ္ထားေသာ ေကာ္ဖီမႈန္ ့ကို သင့္အိမ္တြင္ စံနစ္တက် သိမ္းဆည္း ထားတတ္ဖို ့ လိုပါသည္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ထုပ္လုပ္ထားေသာ ေကာ္ဖီ မႈန္ ့ရက္စြဲကို စစ္ေဆးၾကည့္ရႈကာ၊ မိမိအိမ္တြင္ ေလလံုေသာ ဖန္ပုလင္း(သို ့မဟုတ္)ေၾကြပုလင္းထဲတြင္ သိမ္းဆည္း ထားရပါမည္။ ေလသလပ္ျခင္း၊ ပူလြန္းေသာေနရာႏွင့္ ေရခဲေသတၱာထဲ တြင္ သိမ္းဆည္း ထားျခင္းက ေကာ္ဖီ၏အရသာကို ပ်က္ျပယ္ေစပါသည္။ ေကာ္ဖီမႈန္ ့အရည္အေသြး မည္မွ်ပင္ေကာင္းေစ ကာမူ၊ ထိုေကာ္ဖီမႈန္ ့ကို ကြ်မ္းက်င္စြာႏွပ္တတ္မွသာ အရသာရွိေသာ ေကာ္ဖီကို ေသာက္သံုးႏိုင္မည္ ျဖစ္ပါ သည္။ ေကာ္ဖီႏွပ္အိုးထဲသို ့ ေရေအးေအး ၆-ေအာင္စ တြင္ ေကာ္ဖီမႈန္ ့ ၁ဇြန္း မွ ၂ဇြန္း(စားပြဲတင္ဇြန္း)ထဲ့၍ အပူခ်ိန္ ၁၉၅ ဒီဂရီဖာရင္ဟုိက္တြင္ ၅-မိနစ္ၾကာ မွ် ႏွပ္ေပးရပါမည္။ ထို ့ထက္ပို၍ အပူရွိန္ျပင္းျပင္းျဖင့္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာႏွပ္ပါက၊ ေကာ္ဖီ၏အရသာမွာလဲ ပ်က္ျပယ္သြားတတ္ပါ သည္။ ႏွပ္ထားေသာ ေကာ္ဖီကို ၄၅-မိနစ္ အတြင္း ေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။ ေအးသြားပါက ေကာ္ဖီ၏အရသာကို ခံစားႏိုင္မည္ မဟုတ္ပါ။ ထို ့ျပင္ ေကာ္ဖီမႈန္ ့ကို တစ္ၾကိမ္သာ ႏွပ္သင့္ပါသည္။

< ေကာ္ဖီႏွင့္ က်န္းမာေရး >

ေဆးပညာ ရႈေထာင့္မွၾကည့္ပါလွ်င္ ကဖိန္းဓာတ္သည္ အနာအကိုက္အခဲမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ ကင္းေစႏိုင္သျဖင္၊့ ၁၅၈၃ ခုႏွစ္တြင္ ဂ်ာမန္ဆရာ၀န္ Leonhard Rauwolf ဆိုသူသည္ လူနာမ်ား ကို ေကာ္ ဖီေသာက္ရန္ ေဆးညႊန္းေပးခဲ့ေၾကာင္း မွတ္သားရပါသည္။ ကဖိန္းဓာတ္သည္ စိတ္ကို လန္းဆန္းေစပါ သည္။ ဇရာေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚေသာ စိတ္ကစဥ့္ကလ်ားျဖစ္ျခင္း၊ ေျခတုန္လက္တုန္ျဖစ္ျခင္း ႏွင့့္ စိတ္ဓာတ္ က်ျခင္း စသည္တို ့ျဖစ္ေပၚလာမႈကို ကိုေႏွာင္းေႏွးေစပါသည္။ ေဂါက္ေရာဂါကို သက္ သာေစၿပီး၊ ၀မ္းေပ်ာ့ေစကာ၊ ဆီးကိုလဲသက္ေစပါသည္။ အေရျပားကင္ဆာ ႏွင့္ရင္သားကင္ဆာတို ့ ကိုလဲ ဟန္ ့ တားေပး ႏိုင္ပါ သည္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုရွိ Cornell တကၠသိုလ္မွ ထုတ္ျပန္ထားတဲ့ ေလ့လာေတြ႔ရွိမွု အသစ္အရ ေကာ္ ဖီ ေသာက္သံုး သည္ မ်က္လံုးအားတိုးေစျပီး မ်က္စိမွုန္ျခင္း၊ ကန္းျခင္း မျဖစ္ေအာင္ပါ ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း သိရပါသည္္။ မ်က္လံုးထဲရွိ retina အလႊာမွာ အလင္းေရာင္ကို ခံစားတု႔ံျပန္ႏိုင္ေသာ ဆဲလ္ေပါင္း သန္းခ်ီနဲ႔ ဖြဲ႔စည္း ထားျခင္းျဖစေၾကာင္း၊ ေအာက္ဆီဂ်င္ဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၊ radical(ေခၚ)unpaired electron မ်ား ထြက္ရွိျခင္းေၾကာင့္ မ်က္လံုးအျမင္အာရံုကို ခ်ိဳ႕တဲ့ေစျပီး အခ်ိန္ ၾကာလာတဲ့ အမွွ် ကန္းသြားေစႏိုင္ေၾကာင္း၊ ၄င္းျပႆနာအတြက္ ေကာ္ဖီထဲတြင္ပါရွိေသာ antioxidant တစ္မ်ိဳးဟာ ေအာက္ဆီဂ်င္ ဓာတ္ တိုးေစျပီး radical ေတြကို ဖယ္ရွားေပးနိုင္ေၾကာင္း၊ ဒါေၾကာင့္ ေသဆံုးသြားတဲ့ retina က အလင္းဆဲလ္ေတြ ကို ျပန္လည္ အစားထိုးမယ့္ ဆဲလ္ေတြ ေမြးဖြားေပးေစျပီး အျမင္တိုးတက္လာေစမွာ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ သို ့ပါ၍ ေကာ္ဖီကို ပံုမွန္ ေသာက္သံုး သူေတြဟာ ေသာက္သံုးေလ့ မရွိသူမ်ား နဲ႔ စာရင္ အျမင္အာရံု ပိုေကာင္းျပီး မ်က္လံုးကန္း ႏိုင္ေခ် နည္းပါးသြားေၾကာင္း သိရပါသည္။

သို ့ေသာ္ ေလာကနိယာမအရ အေကာင္းႏွင့္အဆိုး၊ အားနည္းခ်က္ႏွင့္ အားသာခ်က္တို ့သည္ အျမဲဒြန္ တြဲေနတတ္ပါသည္။ American Dietetic Association က လူတစ္ဦးခ်င္းစီ၏ စားေသာက္ႏႈန္းသည္ တစ္ေန ့လွ်င္ (ကဖိန္္း ဓာတ္) 200-300 mg ထက္ မပိုသင့္ေၾကာင္း၊သို ့ မဟုတ္ပါက အိပ္ပ်က္ေစျခင္း၊
အရိုးပါးေစျခင္း၊ ကိုလက္စထေရာ မ်ားေစျခင္း၊ အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္း ေၾကာင္း အတြင္းဖံုးလႊာမ်ားကို ထိခိုက္ေစျခင္း၊ သြားမ်ားကိုညိဳေစျခင္း၊ ေသြးဖိအားတက္ေစျခင္း ႏွင့္ အသဲကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါ သည္္။
ကုိယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား အလြန္အကြ်ံေသာက္သံုးပါက သားေလ်ာသားပ်က္ေစျခင္း၊ သံဓါတ္နည္း ေသြး အားနည္းေရာဂါ ႏွင့္၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ တို ့ကို ျဖစ္ေပၚေစပါသည္။

< ေကာ္ဖီဆိုရင္ ၾကိဳက္မွၾကိဳက္ >

ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ ေသာက္သံုးစရာ Beverage အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိၾကပါသည္။ ၄င္းတို ့အနက္ ေကာ္ဖီ သည္ ေပၚျပဴလာ အျဖစ္ဆံုးႏွင့္ အသက္အပိုင္း အျခားမေရြး၊ လူမ်ိဳးဘာသာမေရြး တြင္က်ယ္စြာ ေသာက္ သံုးႏိုင္သည့္ “အရည္တစ္မ်ိဳး” ျဖစ္ပါသည္။ နာမည္ၾကီး စာေရးဆရာ (အိုလီဗာ-ဟုမ္းစ္) ၏ Over the Teacups ထဲတြင္ “အိပ္ယာထ ေသာက္ ရတဲ့ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္က ရတဲ့ လန္းဆန္း-တက္ၾကြမႈနဲ႔ ခြန္အား မ်ိဳးကို ညေနခင္း လဖက္ရည္ကေန ျပန္ထပ္ လုပ္မေပးႏိုင္ဘူး” ဟု ညႊန္းဆိုထားပါသည္။ ျမန္မာျပည္ တြင္ ေကာ္ဖီေရာက္ရွိ လာပံုကို တိတိက်က် သမိုင္းအေထာက္အထားမ်ားျဖင့္ ေဖာ္ျပထားျခင္း မရွိေသာ္ လဲဘဲ၊ ေတာင္ငူေခတ္ နတ္ရွင္ ေနာင္ လက္ထပ္တြင္ ေပၚတူဂီ ကုန္သည္မ်ားသည္ ေအာက္ျမန္မာျပည္ သို ့လာေရာက္၍ ကုန္သြယ္ကူးလူးဆက္ဆံ လာၾကကာ ေကာ္ဖီ ႏွင့္ စပ်စ္၀ိုင္မ်ား ေသာက္သံုးၾကသည့္ သမိုင္းအတိအက်ကိုေတာ့ ေလ့လာေတြ ့ရွိရပါသည္။

မည္သုိ ့ပင္ဆိုေစကာမူ၊ ယေန ့ျမန္မာႏိုင္ငံသားမ်ား အပါအ၀င္၊ လူသားအားလံုးသည္ ေကာ္ဖီကို နံက္ အိပ္ယာထ၊ ေန ့လည္ အဆာေျပ ႏွင့္ ညေနခင္း အပ်င္းေျပ အျဖစ္ႏွစ္ျခိဳက္စြာ ေသာက္သံုးလွ်က္ ရွိၾက ပါသည္။ ထို ့ ျပင္ ေက်ာင္းသား/သူမ်ားကလည္း ေခါင္းၾကည္ေစရန္အတြက္၊ အခ်ိဳ ့လူနာမ်ားက လည္း ေဆးေသာက္ရလြယ္ကူ ေစရန္အတြက္၊ စသည့္ အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ ေသာက္သံုးလွ်က္ ရွိၾကပါ သည္။ အလွဳမဂၤလာပြဲမ်ားတြင္လည္း ေကာ္ဖီ ေသာက္သံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈ ထြန္းကားလွ်က္ ရွိပါသည္။ ႏွပ္ ၍ေသာက္ရေသာ ေကာ္ဖီမ်ား သာမက၊ အလြန္ခါးေသာ Maxwell ေကာ္ဖီ၊ ေကာ္ဖီ Latte၊ Ness ေကာ္ဖီ၊ မိုခါး၊ Cappuccino, Espresso, Creamy, Floating ေကာ္ဖီ၊ Black ေကာ္ဖီ၊ Decaf (ေခၚ) ကဖိန္းဓာတ္ ပါ၀င္မႈအလြန္နည္းေသာေကာ္ဖီ ... စသည္ ျဖင့္ တံဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳး ႏွင့္ ႏိုင္ငံစံု Ready Made (2 in 1), (3 in 1) ေကာ္ဖီမ်ားကို ေကာ္ဖီဆိုင္ထိုင္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ မိမိအိမ္တြင္ လည္းေကာင္း ေသာက္သံုးေန ၾကပါသည္။ ျမန္မာျပည္၏ Coffee Shops ဆိုင္မ်ားတြင္ ေကာ္ဖီစက္ကိုသံုးကာ၊ အီတလီမွ လာေသာေကာ္ ဖီေစ့ မ်ားကို အမႈန္ ့ၾကိတ္၍၊ ယခုေဖ်ာ္ယခုေသာက္ ပံုစံေခတ္စားလွ်က္ ရွိပါသည္။ ျမန္မာပရိတ္သတ္
ခံတြင္းလိုက္ေစသည့္္ ေကာ္ဖီ ၃၀ မီလီ လီတာကို အဆီမပါ ေသာႏို ့ကရမ္ ၁၂ မီလီလီတာ၊ သၾကားစားပြဲ တင္ဇြန္း(၂)ဇြန္း ျဖင့္ အရစ္(၃)ရစ္ခြဲကာ pump စက္ကိုသံုး၍ အေပၚမွ အျမွဳပ္ရိုက္ကာ လိပ္ျပာပံု၊ အသည္း ပံု ႏွင့္ အရုပ္ကေလးမ်ား ျဖင့္အလွဆင္ ထားေသာ Italy Cappuccino ၊ ထိုပံုစံမ်ိဳးျဖင့္ အဆီ မပါေသာႏို ့ ကရမ္ ၁၆ မီလီ လီတာ ထဲ့ကာ ခြက္ပံုစံေျပာင္းထားေသာ Café Latte ၊ ထိုပံုစံမ်ိဳးျဖင့္ ေခ်ာကလက္တစ္လႊာ ခင္းထားေသာ Mocha Coffee ၊ ဘလက္ေကာ္ဖီကဲ့သို ့ႏို ့လံုး၀မပါဘဲ ၊ ေကာ္ဖီအဆီ ၁၀ဂရမ္ ထဲ့ ထားေသာ Italy Espresso ေကာ္ဖီျပင္းျပင္း …စသည္တို ့ကို ေသာက္သံုးႏိုင္ၾကပါၿပီ။ Italy Espresso ၏ အရသာမွာ အလြန္ခါးပါသည္။ အေနာက္ႏိုင္ငံသားမ်ားက ထိုေကာ္ဖီခါးခါးတြင္ သၾကားလံုး၀မထဲ့ ဘဲ ေကာ္ဖီ အဆီ၏အရာကို ဇိမ္ခံ၍ ေသာက္ ၾကေသာ္လဲ၊ ျမန္မာပရိတ္သတ္မ်ားကေတာ့ သၾကား စားပြဲတင္ ဇြန္း (၂)ထက္မနဲ ထဲ့ေသာက္ၾကပါသည္။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...