မုန္လာဥနီသုပ္

ဟင္းလ်ာ၏ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းေပးရန္၊ ေရာင္စံုျခယ္ လွပရန္၊ မုန္လာဥနီရဲ ့သဘာ၀ အခ်ိဳဓာတ္က အသုပ္ ရဲ ့အရသာကို အားျဖည့္ေစရန္ စသည္တို ့အတြက္ ယိုးဒယား သေဘၤာသီးေထာင္း၊ မာလာ ဟင္း၊ သခြားသီး သုပ္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္သုပ္၊ ပဲၾကာဇံသုပ္၊ ထမင္းသုပ္၊ ငါးခူ မြေၾကာ္သုပ္၊ စတဲ့ အသုပ္ ဟင္းလ်ာတို ့မွာ မုန္လာဥနီ ကို ျခစ္ထဲ့ျပီးေတာ့ သုပ္ၾကတာပါ။ အသားနဲ ့ပင္လယ္စာ သုပ္ေတြမွာလဲ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ထဲ့သုပ္ေလ့ ရွိၾကတာပါဘဲ။
အသုပ္ဟင္းလ်ားမ်ားမွာ ဆီနဲနဲသာပါျခင္း၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္သစ္သီးေတြက အမွွ်င္ ဓာတ္ရရွိျခင္း၊ အစာ စားခ်င္စိတ္ကို အာသာေျပေစျပီး ကုိယ္အေလးခ်ိန္ မတိုးပြားေစျခင္းတို ့ေၾကာင့္ က်န္းမာေရး နဲ ့ညီညြတ္ လို ့ ကမၻာ ့ႏိုင္ငံအသီးသီးမွာ က်န္းမာေရးအျမင္ရွိသူတိုင္း အသုပ္ကိုဟင္းလ်ာ (သို ့မ ဟုတ္) အဆာေျပ သြားရည္စာအျဖစ္ ေန ့စဥ္သံုး အစားအစာ မီႏူးဆြဲကာ စားသံုးလွ်က္ရွိၾကပါတယ္။ ထမင္း၀ိုင္းမွာ ခ်ဥ္/ငန္/စပ္ အသုပ္တစ္ခုခုပါရင္ ထမင္းပြဲစိုျပည္္ေစျပီး၊ ခံတြင္းလည္း လိုက္ေစတာမို ့၊ ကြ်န္မတို ့ျမန္မာ လူမ်ိဳးမ်ား အသုပ္ကိုအရံဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။

လူအခ်ိဳ ့က ဥနီရဲ ့ အနံ ့ကို မခံႏိုင္လို ့၊ ၄င္းကို အပူေပး ခ်က္ျပဳတ္စားေပမယ့္၊ အသုပ္သုပ္စားေလ့ေတာ့ မရွိၾကပါဘူး။ ဒီ့အတြက္မပူပါနဲ ့။ မုန္လာဥနီ ကိုျခစ္ျပီး ဆားရည္မွာ ခဏစိမ္ပြတ္ေဆးေပး လိုက္ရင္ အနံ ့ေပ်ာက္ေစပါတယ္။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ နႏြင္း အနည္းငယ္ထည့္ ဆီသတ္၊ ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံ ဖယ္ေထာင္းျပီး၊ အဲဒါေတြအားလံုးကို မုန္လာဥျခစ္ထဲေရာထည့္ပါမယ္။ အရသာမႈန္ ့၊ ပုစြန္ေျခာက္ မႈန္ ့၊ ငံျပာရည္ ႏွင့္ ဆားအနဲငယ္၊ သံပုရာသီး ညွစ္ထည့္ျပီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး၊ နံနံပင္ကိုလွီး၍ အေပၚ က ျဖဴးလိုက္ျပီး ေနာက္မွာေတာ့၊ အနံ ့ အရသာနဲ ့ျပည့္စံုတဲ့ မုန္လာဥနီ သုပ္ျဖစ္ျပီေပါ့။ အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေလး ကိုက္၀ါး၍၊ ငရုပ္သီးေလွာ္ မႈန္႔ပါ ထဲ့စားႏိုင္ပါတယ္။


(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...