သြားက်န္းမာေရး လိုက္စားေပး

သြားက်န္းမာေရး လိုက္စားျခင္းသည္ ေကာင္း မြန္ေသာ အေလ့အက်င့္ျဖစ္ သလို၊ သြားမ်ား တြင္ ျပႆနာ တစ္ခုခုျဖစ္ ပါက၊ မေမွ်ာ္မွန္းႏိုင္ေလာက္ သည့္ နာက်င္ ကိုက္ခဲမႈတို ့အျပင္ စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ား လည္း ျဖစ္ေစ တတ္ေပရာ၊ ေအာက္ပါ နည္းလမ္း အသြယ္ သြယ္တို ့ျဖင့္ ဆင္ျခင္ေနထိုင္ၾက ပါေစေၾကာင္း မွ်ေ၀လိုက္ရ ပါသည္။

(၁) ဖလူအိုရိုက္(ဒ္) ျဒပ္ေပါင္းပါေသာ သြား တိုက္ေဆးျဖင့္ တေန ့လွ်င္ အနည္းဆံုး ၂-ၾကိမ္မွ် သြားတိုက္ေသာ အေလ့အက်င့္ ေကာင္း ကို ေမြးျမဴသင့္သည္။ ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီး သြားတိုက္ျခင္းသည္ သြားႏွင့္ခံတြင္းကို တညတာလံုး သန္ ့ရွင္းေစသလို၊ ေန ့လည္ဘက္ အစာစားျပီးတိုင္း သြားတိုက္ျခင္းကလည္း ခ်ိဳးကပ္ေနေသာ သြားေခ်း မ်ားႏွင့္ အစာေဟာင္းအပိုင္း အစမ်ားမွ အဆိပ္အေတာက္ကင္းေစကာ သြားမ်ားပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး သည္။

(၂) မွန္ကန္ေသာ သြားတိုက္နည္းပံုစံမွာ သြား၏ ေနာက္ေက်ာဘက္ျခမ္းႏွင့္ သြားဖံုးမ်ားတြင္ ဗက္တီးရီးယားႏွင့္အတူ သြားေခ်းမ်ား ေက်ာက္တည္တတ္သျဖင့္ သြားတိုက္တံကို လက္ျဖင့္ ၄၅ ံ ေစာင္း ၍ ေဒါင္လိုက္တိုက္ေပးသင့္သည္။ သြားႏွင့္ သြားေျခတို ့ကို စက္၀ိုင္းပံုသ႑ာန္ျဖင့္ ခပ္မွန္မွန္အား ဖိ၍ တိုက္ေပးရမည္။ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းတိုက္ပါက သြားဖံုးကို ပြတ္ျခစ္မိကာ ေသြးထြက္ေစႏိုင္သလို၊ ခပ္ဖြဖြ တိုက္ လွွ်င္လည္း သြားေခ်းမစင္တတ္ပါ။ အခ်ိန္ ၂-မိနစ္ၾကာေအာင္ ခံတြင္း ထဲရွိသြားအားလံုးကို ေရွ ့ -ေနာက္ - အေပၚဘက္ေပါင္းစံု တိုက္ျပီးေနာက္၊ သြားတိုက္ေဆး ကုန္စင္ေအာင္ ေရမ်ားမ်ားျဖင့္ ပလုပ္မက်င္းပါႏွင့္။ သြားတိုက္ျပီးတိုင္း ခံတြင္းသန္ ့စင္ရည္သံုးသည့္ အေလ့အက်င့္ေကာင္းကိုေမြးျမဴပါ။ ရင္ေသြးငယ္ မ်ားအား သြားစေပါက္ေသာ အရြယ္မွ စတင္၍ သြားတုိက္ေပး သင့္ပါသည္။

(၃) သြားၾကားသန္ ့ရွင္းရန္သံုးသည့္ခ်ည္မွ်င္ (သို ့မဟုတ္) သြားၾကားထိုးသြားတိုက္တံ အကူအညီယူ၍ သြားၾကိဳသြားၾကား ႏွင့္ ေအာက္ေခ်တို ့ ကို သန္ ့ရွင္းေပးရပါမည္။ သြားတိုက္ေဆးမသံုးဘဲ သြားတိုက္တံ အေျခာက္ျဖင့္ တိုက္ေပး၍ ပလုပ္ က်င္းျခင္းကလည္း ခ်ိဳးကပ္ေနေသာသြားေခ်းမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္သည္။

(၄) သြားတိုက္သည့္အခါတိုင္း သြားတိုက္တံ (သို ့မဟုတ္) လွွ်ာျခစ္တံကိုသံုး၍ တိုက္ေပးျခင္းျဖင့္ လွ်ာေပၚရွိ အရိအရြဲမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးျပီး၊ ခြ်ဲကပ္ျခင္းႏွင့္ ခံတြင္းရနံ ့ဆိုးျခင္း ပေပ်ာက္ကာ၊ အရသာအာရံုကိုလည္း ပြင့္လာေစပါသည္။

(၅) သြားမ်ားပ်က္စီးေစသည့္ အဓိကအေၾကာင္းရင္းထဲတြင္ သြားတိုက္ေဆးသည္လည္း တခုုအပါ အ၀င္ျဖစ္၏။ ထို ့ေၾကာင့္ မိမိႏွင့္ ဓာတ္တဲ့ေသာ သြားတိုက္ေဆးကိုသာ ေရြးခ်ယ္တတ္ရပါမည္။ ခံတြင္း သန္ ့ရွင္းေစရန္ သြားတိုက္ေဆး အမ်ားၾကီး သံုးစရာမလိုပါ။ သြားတိုက္တံကို ၃-လလွ်င္ တစ္ၾကိမ္မွ် အသစ္လဲလွယ္ေပးပါ။

(၆) သြားတိုက္တံ ၾကမ္းၾကမ္းသည္ အေပၚယံေၾကြသြားအလႊာကို ပါးလႊာ၍ အစင္းေၾကာင္း ထင္ေစႏိုင္ သလို၊ အလြန္အမင္း မာေက်ာေသာပစၥၫ္းမ်ားကို ကိုက္ျဖတ္ျခင္းႏွင့္ သြားေဖာက္၍ အလွဆင္ျခင္းတို ့ ကလည္း သြားမ်ား အလြယ္တကူ က်ိဳးပဲ့ေစႏိုင္သည္။

(၇) သန္ ့ရွင္းမႈမရွိေသာ သြားၾကားထိုးတံသည္ သြားဖံုကိုေရာဂါ ရေစႏိုင္သည္။

(၈) အဆက္မျပတ္္ သြားရည္စာ စားျခင္းကလည္း သြားေခ်းတက္၍၊ သြားအေခါငး္ေပါက္ျဖစ္ လာေစသလို၊ သၾကား/ကပ္ေစး ႏွဲ (သို ့မဟုတ္) အခ်ိဳဓာတ္ကဲေသာ အစားအစာမ်ားကလည္း သြား၏ေၾကြသား အေပၚ ယံလႊာကို ပ်က္စီးေစ၏။ မာေက်ာ ေသာ အေစ့အဆံမ်ားကို ေလ်ာ့စားေပးျခင္းျဖင့္ အံသြားမ်ား ပက္ၾကား အက္ျခင္းမွ ၾကိဳတင္ ကာကြယ္ရာေရာက္သည္။

(၉) အခ်ိဳရည္ျဖင့္ အာလုပ္က်င္းျခင္းသည္ သြားမ်ားကိုထိခိုက္ေစ သျဖင့္ အရည္စုပ္တံျဖင့္ေသာက္ ပါ။ ေဖ်ာ္ရည္ထဲတြင္ ပါရွိေသာ အက္ဆစ္ဓာတ္မ်ားသည္ သြားကိုထိခိုက္ေစသျဖင့္ အနည္းငယ္မွ် သာေသာက္သံုးသင့္သည္။ အခ်ိဳ/အခ်ဥ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကို စားေသာက္ျပီးေနာက္ ေရျဖင့္ဦးစြာ ပလုပ္ က်င္းျပီးမွသာ သြားတိုက္ေပးသင့္သည္။ သို ့မဟုတ္ပါက သြားက်ဥ္၍ေၾကြသားကို ထိခိုက္ေစသည္။

(၁၀) Bulimia (ေခၚ) အခ်ိန္တိုအတြင္း အစားအေသာက္ မ်ားမ်ားစားျပီး အန္ထုတ္ပစ္တတ္ေသာ စရိုက္သည္ အဆာအိမ္ထဲမွ ထြက္ရွိလာေသာ အက္ဆစ္ေၾကာင့္ သြားမ်ားကို အၾကီးအက်ယ္ ထိခိုက္ေစႏိုင္ သည္။

(၁၁) ထမင္းစားျပီးတိုင္း အခ်ိဳဓာတ္ မပါေသာ(သို ့မဟုတ္)အခ်ိဳနဲေသာ ပီေက၀ါးစားျခင္းသည္ သြားၾကား ညပ္ျခင္းမ်ားကို သန္ ့ စင္ေစရံုသာမက၊ အာခံတြင္းလည္း မေျခာက္ေစပါ။ သို ့ေသာ္ ပီေကကို အဆက္ မျပတ္တေနကုန္နီးပါး ၀ါးျခင္းက သြားအေခါင္းေပါက္ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။

(၁၂) သြားႏွင့္ခံတြင္း က်န္းမာေရးအတြက္ ၆-လ လွ်င္ တစ္ၾကိမ္ သြားဆရာ၀န္ျဖင့္ ပံုမွန္စစ္ေဆးမႈ ခံယူ သင့္သည္။ အခ်ိဳ ့ေသာ ပဋိဇီ၀ေဆးမ်ားသည္ သြားဖံုးေသြးယို၍ အနာတရေရာင္ ကိုင္းေစသည့္အတြက္ ဆရာ၀န္ႏွင့္ေဆြးေႏြး တိုင္ပင္ျပီးမွ ေသာက္သင့္သည္။

(၁၃) ေလးညွင္းပြင့္အဆီ (သို ့မဟုတ္) ဂ်င္းအႏွစ္ (သို ့မဟုတ္) ကုလားေအာ္သီးကဲ့သို ့အလြန္စပ္ေသာ ငရုပ္သီးအမႈန္ ့တို ့ ကလည္း သြားကိုက္ခဲနာက်င္ျခင္းကို သက္သာေစ၏။ သို ့ေသာ္ သြားဖံုးႏွင့္ လွ်ာတို ့တြင္ မလိုလားအပ္ေသာ အပူ ေလာင္မႈမ်ား မျဖစ္ေစရန္ သတိျပဳ၍အသံုးျပဳပါ။ သဘာ၀ ဖလူအိုရိုက္ (ဒ္)ခံတြင္းသန္ ့စင္ေဆးရည္အျဖစ္ လၻက္စိမ္းရည္ ျဖင့္ အာလုပ္က်င္းေပးႏိုင္သည္။

(၁၄) ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ဆီးခ်ိဳ ႏွင့္ ေပါင္မျပည့္ေသာ ကေလးငယ္ကို အခ်ိန္မတိုင္မီ ေမြးဖြားျခင္း တို ့သည္ သြားေရာ ဂါႏွင့္ ဆက္စပ္လွ်က္ရွိေၾကာင္း ႏိုင္ငံတကာသြား ဘက္ဆိုင္ရာပါရဂူမ်ားက အၾကံျပဳ ထားၾကသည္။

(၁၅) သြား ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ 90% အေၾကာင္းရင္းမွာ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း၊ အရက္ေသာက္ျခင္း၊ ကြမ္းစားျခင္း၊ အပူအစပ္မ်ား အလြန္အကြ်ံစားျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္း၊ သြာပိုးခ်ျခင္းမွာ နည္မွန္ လမ္းမွန္ မဟုတ္ေၾကာင္း၊ ေခါင္းရွည္ကဲ႔သုိ႔ သြားအတြင္း အမွဳန္႔မ်ားထည့္ျခင္းကလည္း မွန္ကန္ေသာ ကုသနည္း မဟုတ္ဘဲ၊ ထိုအမွဳန္႔မ်ား အစာအိမ္ အတြင္းသုိ႔ အလြန္အကြ်ံ၀င္ေရာက္ပါက အစာအိမ္ေပါက္ သြားႏုိင္ေၾကာင္း သြားသုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳထားသည္။

(၁၆) အမွ်င္ဓာတ္မ်ားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္သစ္သီး၀လံမ်ား၊ ေသာက္ေရ၊ ႏို ့ႏွင့္ အခ်ိဳေလ်ာ့နဲေသာႏို ့ ထြက္ပစၥည္း၊ မာေက်ာျခင္းမရွိေသာ အေစ့အဆံ၊ အမဲသား၊ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ၊ ငါး၊ အာလူး၊ တို ့ဟူး၊ ပဲသီး၊ ေကာက္ႏွံပင္၊ ေကြကာ အုပ္၊ ဂံ်ဳ၊ စပါး၊ ေျပာင္း တို ့သည္ သြားက်န္းမာေရးအတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာမ်ားျဖစ္သည္။

(၁၇) သြား က်န္းမာေရးအတြက္ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ ဇီးသီးေျခာက္ ႏွင့္ အာလူးေျခာက္ေၾကာ္တို ့ အလြန္အကြ်ံ စားျခင္းမွ ေရွာင္ က်ဥ္ပါ။

(၁၈) သြားမ်ားျဖဴ၀င္းေစရန္အတြက္ ရက္သတၱ ၁-ပတ္လွ်င္ ၄-ၾကိမ္မွ် သီးေမႊး ဌက္ေပ်ာ္သီးအခြံ၏ အတြင္း သားျဖင့္ သြားမ်ားကို ပြတ္တိုက္ေပးပါ။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...