Shicuan Ma-Po တို ့ဟူးဟင္းလ်ာ

တရုတ္ျပည္တြင္ Shicuan Ma-Po တို ့ဟူးဟင္းလ်ာ သည္ အလြန္ နံမည္ၾကီးပါသည္။ ထိုဟင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ တရုတ္ျပည္တြင္ ရာဇ၀င္ သမိုင္းေၾကာင္း တစ္ပုဒ္ရွိခဲ့ရာ ထိုုဇာတ္လ မ္းေၾကာင့္လည္း၊ Ma-Po တို ့ဟူးဟင္းလ်ာကို လူသိမ်ားၾကပါသည္။

တရုတ္ျပည္၏ Guangxu မင္းဆက္ (၁၈၇၁-၁၉၀၈) ကာလ၌္ မ်က္ႏွာတြင္ေက်ာက္ေပါက္မာ ထူလပ်စ္ႏွွင့္ Wen Qiaoqiao ဟု အမည္ရွိေသာ အမ်ိဳးသမီး တစ္ေယာက္ သည္ ဆီခ်က္ စက္ရံု ပိုင္ရွင္ တစ္ဦးႏွင့္ အိမ္ေထာင္က်ကာ Chengdu ျမိဳ ့တြင္ ေနထိုင္ ခဲ့ၾကပါ သည္။ လက္ထပ္ၿပီး ၁၀-ႏွစ္ အၾကာမွာေတာ့ ကံမေကာင္း အေၾကာင္း မလွစြာျဖင့္ သူမ၏ အမ်ိဳးသားသည္ ဆီမ်ားကို သယ္ေဆာင္စဥ္ မေတာ္တဆျဖစ္ၿပီး ကြယ္လြန္ခဲ့ ရွွာပါ သည္။ ေယာက်္ားဆံုးၿပီး ေနာက္မွာေတာ့ Qiaoqiao သည္ သူမ၏ ေယာက္မ ျဖင့္ ႏွစ္ဦး သား ဆင္းရဲၾကပ္တည္းစြာ ေနထိုင္ ၾကရပါ သည္။ သူမ အမ်ိဳးသား၏ အလုပ္သမားေဟာင္းမ်ားႏွင့္ အိမ္နီးခ်င္း မိတ္ေဆြတို ့့၏ ဆန္၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ အေထာက္အပံ့ကေလးမ်ား ျဖင့္ သမီးေယာက္မ ႏွစ္ဦး အသက္ ဆက္ေန ခဲ့ၾကရပါသည္။

တစ္ေန ့တြင္ Qiaoqiao သည္ အမဲသားႏွင့္ တို ့ဟူး ကိုေရာ၍ ခ်က္ျပဳတ္ လိုက္သည့္အခါ အရသာ အလြန္ ေကာင္းေၾကာင္း သိရွိခဲ့ပါသည္။ ထိုဟင္းလ်ာကို သူမ၏ အိမ္နီးခ်င္းမိတ္ေဆြမ်ားကို ျမည္းစမ္း ၾကည့္ေစရာ၊ အားလံုးကလည္း ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါသည္။ ထိုအခါ သမီးေယာက္မ ႏွစ္ေယာက္သည္ မိမိတို ့ေနထိုင္ေသာ အိမ္ကို စားေသာက္ ဆိုင္ပံုစံေလး အျဖစ္ ေျပာင္းလဲေစကာ၊ အမဲသား-တို ့ဟူး ဟင္းလ်ာ တစ္မ်ိဳးတည္းကိုသာ ေရာင္းခ်ခဲ့ၾကပါသည္။ သူမ၏ ေကာင္းမြန္ေသာ လက္ရာေၾကာင့္ စီးပြားျဖစ္ ေရာင္းခ်ႏိုင္ခဲ့ၾကပါသည္။

သူမသည္ ေနာက္အိမ္ေထာင္ မျပဳေတာ့ဘဲ ထို စားေသာက္ဆိုင္ေသးေသးေလးျဖင့္ စီးပြား ရွာရင္း ကြယ္လြန္ ခဲ့ပါသည္။ သူမကြယ္လြန္သြားခဲ့ေသာ္လည္း သူမကို အစြဲျပဳ၍ ယေန ့ ထိတိုင္ တရုတ္ျပည္ တြင္ ေက်ာက္ေပါက္မာ ထူလပ်စ္မ်က္ႏွာႏွင့္အဖြားအို (ေခၚ) Ma-Po တို ့ဟူး ဟင္းလ်ာ ကို ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးေနၾကပါသည္။

ထိုဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္ရန္အတြက္ ဦးစြာ အမဲသား (၅၀-ကီလို)၊ ႏွင့္ တို ့ဟူးအေပ်ာ့ (၂၀၀-ဂရမ္) တို ့ ကို ေရျဖင့္ ေဆးေၾကာသန္ ့စင္ပါ။ တို ေ့နာက္ အမဲသားကိုႏုပ္ႏုပ္စဥ္း၍၊ တို ့ဟူး ကို ၁-လကၼအရြယ္ အတံုးကေလးမ်ား တံုးၿပီး တစ္ပန္းကန္စီ ထားပါ။ ငရုပ္သီး၊ အတန္ငယ္ပူစပ္ေ သာတရုပ္ဟင္းခတ္မႈန္ ့၊ ပဲငပိ၊ ေျပာင္းဖူးမႈန္ ့(သို ့မဟုတ္)အာလူးအမႈန္ ့၊ ဆား၊ သၾကားျဖဴ၊ ဟင္းခ်က္၀ိုင္၊ ပဲငန္ျပာရည္၊ အစိမ္းေရာင္ ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္ ဂ်င္း စသည္တို ့ကိုေတာ့ မိမိခံ တြင္းေတြ ့ရာ ပမာဏ အတိုင္း အတာမ်ား ထဲ့ေပးရ မည္ျဖစ္ပါသည္။

တခ်ိန္တည္းမွာပင္ ေျပာင္းဖူး(သို ့မဟုတ္)အာလူးအမႈန္ ့ကို ပ်စ္သြားေစရန္ေရႏူးေပး ထား ရပါသည္။ ဒယ္အိုးေစာက္ ထဲတြင္ ေရတစ္၀က္ျဖည့္ကာ အပူေပးပါ။ ေရေႏြးဆူလာပါက၊ အတံုး တံုးထားေသာ တို ့ဟူး ကို အိုးထဲသို ့ထဲ့ပါ။၁-မိနစ္ ခန္ ့ ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ ထိုတို ့ဟူးမ်ားကို ဒယ္အိုး ထဲမွဆယ္ယူပါ။ အိုးထဲမွေရမ်ား ကို သြန္လိုက္ၿပီးေတာ့ ထိုအိုးကို ပူလာသည္အထိ မီးအပူေပးပါ။ အိုးပူလာေသာအခါ ဆီထဲ့၍ အိုးပတ္ပတ္ လည္တြင္ ဆီပူထိုးပါ။ ထို ေ့နာက္ဂ်င္းထဲ့၍ ၁၀-မိန စ္ေလာက္ အိုးေပၚတြင္လွိမ့္ပါ။ ပဲငပိထဲ့ၿပီး အနံ ့ေမႊးလာ သည္အထိ မိနစ္၂၀-ေလာက္ ေမႊပါ။

ထို ့ေနာက္အမဲသားထဲ့၍ ၁-မိနစ္ေလာက္ၾကာေသာအခါတြင္၊ ၀ိုင္ ႏွင့္ ပဲငံျပာရည္တို ့ ထဲ့ၿပီၤးေနာက္၊ အမဲသား ၉၀% အထိ က်က္ေအာင္ ခ်က္ေပးရပါသည္။ တို ့ဟူးအတံုးေလးမ်ားကို အိုးထဲ့သို ့ေလာင္းထဲ့ျပီး ဆားႏွင့့္ သၾကားျဖဴ ထဲ့ကာ၊ ၄င္းတို ့ကိုသမသြားေအာင္ ၂-မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ရပါ သည္။ ေစာေစာ က ေဖ်ာ္ထားခဲ့ေသာ ေျပာင္းဖူးမႈန္ ့ေကာ္ရည္ ကိုထဲ့၍ အမဲ သားႏွင့္ တို ့ဟူးတို ့တြင္ စိမ့္၀င္သြားေစရန္ အတြက္ မိနစ္၂၀-ေလာက္ ခ်က္ေပးရပါ သည္။ ေနာက္ဆံုးတြင္ မီးပိတ္လိုက္ျပီး ေနာက္၊ အစိမ္းေရာင္ ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္ အတန္ငယ္ပူ စပ္ေသာ တရုက္ဟင္းခတ္မႈန္ ့တို ့ကိုေရာထဲ့ေပးရပါသည္။ အိုးထဲတြင္ အားလံုး ေရာသ မသြားေစရန္ အတြက္ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္းၾကီးျဖင့္ ေမႊေပးရပါသည္။ Ma-Po တို ့ဟူးဟင္းလ်ာ ကိုစားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...