ပုဇြန္ဆိတ္ငပိခ်က္ (အိုးႀကီးခ်က္)


ျမန္မာတို႔ရဲ႕ အလွဴပြဲမ်ားမွာ ထမင္း၊ ဟင္းနဲ႔ ဧည့္ခံေကြၽးေမြးေတာ့မယ္ ဆိုရင္ တို႔စရာ၊ ငပိေထာင္း၊ ငပိရည္၊ ငပိခ်က္စသည္ျဖင့္ ပါရတာမ်ားပါတယ္။ ဒါမွလဲ ထမင္းၿမိန္ ေပတာကိုး။ ကြၽန္မတို႔ေတြ ဘယ္ေနရာ ဘယ္ႏိုင္ငံေရာက္ေရာက္ ငပိရည္၊ ငပိခ်က္၊ ငပိ ေထာင္း အနံ႔ေလးမ်ား ရရင္ ဗိုက္ထဲက အလိုလို ဆာလာသလိုမ်ဳိးေပါ့။ ဘယ္သူက ဘယ္လို ပဲ နံတယ္ေျပာေျပာ ကိုယ္ေတြအတြက္ေတာ့ ေမႊးလို႔ေနပါတယ္။ သူတို႔အျဖဴေတြမွာလည္း ကြၽန္မတို႔လို အနံ႔ဆိုးတဲ့ အရာကို စြဲလန္းေနတာ ရိွပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ ခ်ိစ္ပါ။ ခ်ိစ္ဟာလည္း အနံ႔ဆိုးတတ္ပါတယ္။ ဒါကို သူတို႔ဘာေၾကာင့္ စြဲစြဲလန္းလန္း ႀကိဳက္ၾကပါသလဲ။ သူ႔ အႀကိဳက္ သူ႔ေဒသ သူတို႔အစားအစာမို႔ပါ။
ဒီတစ္ခါေတာ့ ကြၽန္မက အလွဴမွာထည့္ ဧည့္ခံႏိုင္ေစရန္ ျမန္မာတို႔အႀကိဳက္ ပုဇြန္ဆိတ္ငပိခ်က္ေလးကို ေရးေပးခ်င္ပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္ကို စပ္စပ္ခ်က္ပါမယ္။ ရွဴးရွဲ ေပါ့ေနာ္။ ဒီနည္းေလးကို ေဒၚေစာရီေျမးတစ္ေယာက္ျဖစ္တဲ့ ကြၽန္မအစ္ကိုဝမ္းကြဲ ကိုႀကီး ထြန္းက ေပးပါတယ္။ 

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ပုဇြန္ဆိတ္ေသး ၁ ကီလို
အသားမႈန္႔
မိုးေမွ်ာ္ င႐ုတ္သီးေျခာက္ ၂ဝက်ပ္သား
(ရွမ္းင႐ုတ္သီး)
ေရခ်ဳိငပိ ၇ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ ၁ဝ သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ က်ပ္သား
င႐ုတ္သီးစိမ္း အေတာင့္ ၂ဝ ခန္႔
ပင္စိမ္းမ်ားမ်ား
ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို င႐ုတ္သီးေျခာက္ေတြကို ညက္ေနေအာင္ ေရာေထာင္းေပးထားပါ။
ပုဇြန္ဆိတ္ေလးမ်ားကို ေရစင္စင္ေဆးထားေပးပါ။
ငပိကိုေတာ့ ခဏမွ် က်ဳိထားေပးပါ။
ငပိကို ၾကာၾကာက်ဳိရင္ ခါးတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခဏသာ တပြက္ဆူက်ဳိေပး ပါ။
ဆီမ်ားမ်ားနဲ႔ ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္သီးေထာင္းကို ဆီသတ္ပါ။ 


ေျခာက္လာ ၿပီး ေညႇာ္ခါနီးလာရင္ ပုဇြန္ေရေဆး ထားတာကို ထည့္ပါ။ က်က္ၿပီးသား ငပိရည္က်ဳိကိုပါ ေရာထည့္ေပးပါ။ အသားမႈန္႔ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ 


ပြက္လာၿပီဆိုရင္ ပင္စိမ္း (သို႔) နံနံပင္မ်ားမ်ား ေရာေပးပါ။ ဒီေနရာမွာ ရပ္လိုက္ ၿပီး ေရက်ဲက်ဲနဲ႔ စားလို႔ရသလို ခပ္ေျခာက္ေျခာက္စားခ်င္ရင္ေတာ့ အရြက္မခပ္ခင္ ခန္းလာ သည္အထိ တည္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ 


မွတ္ခ်က္ ။ ။ ငပိပါၿပီးသားမို႔ ဆားကို ကြၽန္မကေတာ့ မထည့္ပါ။ အငံကဲတာ ႀကိဳက္သူမ်ား သံုးႏိုင္ပါတယ္။

Credit;Danuphyu Daw Saw Yee (London)
-------------------------------------- 
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...