ပန္းေဂၚဖီ အစိမ္းရင့္အပြင့္မ်ားႏွင့္ ကင္ဆာ

Health Updates Journal No. 166

ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ပန္း ေဂၚဖီ အစိမ္းရင့္မ်ားသည္ ဦးေခါင္း ႏွင့္ လည္ပင္း ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည္ဟု သိရသည္။ ထိုေလ့လာမႈကို ႕University of Pittsburgh Cancer Institute ( UPCI) ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကသည္။ ေလ့လာ မႈတြင္ ခံတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ေနေသာ ၾကြက္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္ေအာင္ျမင္ ခဲ့သည္။ ဦးေခါင္းႏွင့္ လည္ပင္းကင္ဆာေရာဂါေတြက ကုသျပီးေပမယ့္ ျပန္ျဖစ္ႏႈန္းက အလြန္ပဲျမင့္တက္ျပီး ေသဆံုးမႈႏႈန္းကို ျမင့္တက္ေစပါ တယ္ ဟု ေလ့လာသူ Dr.Julie Bauman ေျပာၾကားခဲ့ပါသည္။ ေလ့လာမႈမ်ားအရ ပန္းေဂၚဖီ အစိမ္းရင့္ အပြင့္မ်ားသည္ ခံတြင္းကင္ဆာျပန္ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့ခ်ေပးျပီး ကင္ဆာ ေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းအားရွိသည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။ ေလ့လာမႈတြင္ ခံတြင္း ကင္ဆာေရာဂါ ႐ွိေသာ ၾကြက္မ်ားကို ထိုေဂၚဖီအစိမ္းရင့္ အပြင့္မ်ား မွ ျဒပ္ေပါင္း Sulfor-aphaneသည္ ခံတြင္းကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းႏွင့္ က်ဴမာ အက်ိတ္မ်ားကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္ ကို ေတြ႕ရသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ခံတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေခ်ကို က ကြယ္ေပး သည့္ ပန္းေဂၚဖီ အစိမ္းရင့္အပြင့္မ်ားကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ဦးေခါင္းပိုင္းႏွင့္ လည္ပင္းပိုင္းဆိုင္ရာ ကင္ဆာေရာဂါ မ်ား ျဖစ္ႏုိင္ေခ်ကုိ ေလ်ာ့ခ်ႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။

မာဃ
Ref; MNT
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...